Haberler

Kartlarla da Tasarruf Oluyormuş

'Kartlı Ödeme Sistemlerinin Tasarruf Üzerindeki Etkileri ve Ekonomik Katkılar Raporu' yayınlandı.

Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan "Kartlı Ödeme Sistemlerinin Tasarruf Üzerindeki Etkileri ve Ekonomik Katkılar Raporu" ile "Kredi Kartı Kullanımı ve Tasarruf Arasındaki Etkileşim" ilk kez detaylı olarak incelendi.

Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un önderliğinde, Prof. Dr. Cem Kılıç ve Doç. Dr. İbrahim Tokatlıoğlu tarafından hazırlanan 'Kartlı Ödeme Sistemlerinin Tasarruf Üzerindeki Etkileri ve Ekonomik Katkılar Raporu' yayınlandı.

Yeni çalışma Gazi Üniversitesi tarafından 2010 yılında hazırlanan 'Kartlı Ödeme Sistemleri Ekonomik Katkılar Raporu ve 2008 Krizinde Kartlı Ödeme Sistemlerinin Olumlu Etkileri' isimli ilk çalışmanın devamı niteliğinde.

'Kartlarla da Tasarruf Oluyormuş!'

Gazi Üniversitesi raporunun sonucuna göre, kartlı ödeme sistemleri hane halklarının tasarruflarını artırıyor.

Rapora göre, kartlı ödeme sistemleri, ayrıca GSMH, kayıtdışı ekonomi, istihdam ve enflasyon üzerindeki etkisi ile ekonomiye katkı sağlıyor ve kriz dönemlerinde bile krizin etkisini azaltıcı bir rol oynuyor.

'Kartlı ödeme sistemleri ile bireylerin %42'si tasarruf sağlıyor'

Bu çalışma için gerçekleştirilen araştırmaya göre, kartlı ödeme sistemleri, kişilerin yanında taşımak istediği para miktarını azaltarak ve taksit imkanı sağlayarak bireylerin tasarruf etmesini sağlıyor. Bireylerin %42'si tasarruf yaptığını belirtirken, %61'i kredi kartı kullandıkları için yanlarında daha az para taşıdığını belirtiyor. Ayrıca, aynı araştırmanın sonuçları bireylerin %77'sinin kredi kartları ile aylık ortalama 402 TL harcama yaptığını gösteriyor.

'Kredi kartı kullanan 55 yaş üstü bireylerin para talebindeki azalma %68,8'

Gazi Üniversitesi raporuna göre, kredi kartı kullanımı nedeniyle 55 yaş üstü grupta yer alan kişilerin para talebindeki azalma %68,8 olarak kaydedilirken, kredi kartı kullanımı nedeniyle A sosyo-ekonomik statü grubunda (üst gelir grubu) yer alan kişilerin para talebindeki azalma %84,6 olarak gözlemleniyor.

Kredi kartı taksit imkanından yararlanılması nedeniyle 55 yaş üstü grupta yer alan kişilerin tasarruf oranları %65,6 artıyor. Kredi kartı taksit imkanından yararlanılması nedeniyle D-E sosyo-ekonomik grupta (düşük gelir grubu) yer alan bireylerin tasarruf oranlarının ise %65,6 oranında artış gösterdiği kaydediliyor.

'Kredi kartı harcamalarındaki 1 TL'lik artış GSMH'yı 1,42 TL artırmaktadır'

Rapordan öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle: "Kredi kartı harcamalarındaki 1 TL'lik artış GSMH'yı 1,42 TL artırıyor. Bunun yanı sıra, nakit yerine kredi kartı kullanımı aynı dönem enflasyonu 0,017 oranında düşürüyor. Kredi kartlarının nakit yerine kullanılması ekonomiyi kayıt altına alarak vergi gelirlerinin de artmasını sağlıyor. Rapora göre, her 1.000TL'lik nakit kullanımı yerine kredi kartı kullanımı vergi gelirlerini 20 TL artırıyor. Ayrıca kredi kartları ile harcama yapılması istihdamı da artırıyor."

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko: "Hazırlanan raporun, kartlı ödeme sektörü için dünyaya örnek bir kaynak teşkil edeceğine inanıyorum."

Gazi Üniversitesi tarafından hazırlanan Kartlı Ödeme Sistemleri Ekonomik Katkılar Raporu'nu değerlendiren BKM Genel Müdürü Soner Canko: "Raporun, akademik dünyanın yanı sıra kartlı ödeme sektörü için örnek bir kaynak teşkil edeceğine inanıyorum." dedi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Gazi Üniversitesi Şükrü Kızılot Soner Canko Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title