Haberler

İso Başkanı Tanıl Küçük Açıklaması

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için hala önemli bir çıpa olduğunu ve Türkiye'nin hazırlıklarını devam ettirmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için hala önemli bir çıpa olduğunu ve Türkiye'nin hazırlıklarını devam ettirmesi gerektiğini belirtti.

Tanıl Küçük, "Yeni Bir Yıla Doğru İlerlerken Dış Politikadaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi" ana gündem maddesinin ele alındığı İSO'nun Kasım ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, etkilerini hala hissettiren küresel krizin, geçen 10 yılın önemli kırılma noktalarından biri olduğunu söyledi.

Krizin dünya ekonomisine yönelik algıları değiştirdiğini ve ekonomik güç merkezlerindeki batıdan doğuya doğru kayışı yaygın kabul gören bir gerçeğe dönüştürdüğünü ifade eden Küçük, son dönemde dünyada siyasal ve toplumsal anlamda Türkiye'yi de etkileyen önemli değişiklikler yaşandığını dile getirdi.

Tunus'ta başlayan Arap Baharı'nın Mısır ve Libya'dan sonra Suriye'ye sirayet ettiğini, Türkiye'nin sınır komşusu Suriye'de de sorunların ve silahlı çatışmaların devam ettiğini hatırlatan Küçük, Suriye'deki çatışmaların, ekonomiden sıcak çatışmaya ve insani boyuta kadar geniş bir yelpazede Türkiye'yi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Küçük, "Ülke içindeki tarafların yanında, uluslararası aktörlerin de açık veya örtülü bir şekilde dahil olduğu ve adeta dünyadaki güç dengelerinin düğümlendiği Suriye'de ne olacağını kestirmek hala çok zor görünüyor. İran, bölgemizin bir diğer düğüm noktası. Arap Baharı rüzgarlarının estiği Mısır'da istikrar henüz sağlanmadı. Tahrir Meydanı hala iktidar mücadelelerine sahne oluyor. Gazze, maalesef kanayan yara olmaya devam ediyor. Türkiye ve İsrail arasında, Mavi Marmara baskını ile doruğa ulaşan gerginlik çözümsüzlüğünü koruyor" diye konuştu.

-"AB Türkiye için hala önemli bir çıpa"-

Batı'da ise Avrupa Birliği ülkelerinin hala ekonomik krizle boğuştuğuna dikkati çeken Küçük, "Komşumuz Yunanistan'da krizin şiddeti sokaklara yansıyor. ABD'de Başkan Obama ikinci kez iktidara geldi. Suriye meselesi, Rusya ve Çin'in, çok kutuplu dünyanın iki önemli aktörü olduklarını bir kez daha hatırlattı. Son yıllarda Türkiye eskiye kıyasla daha değişik, bazılarınca daha aktif olarak adlandırılan bir rota izlemeye başladı. Değişiklikler çerçevesinde, 'komşularla sıfır sorun' politikası, eksenimizin kayıp kaymadığı, Suriye politikasında hata yapılıp yapılmadığı yakın dönemin önemli tartışma başlıkları oldu" yorumunu yaptı.

Türk dış politikasında AB'nin son dönemde gündemden tümüyle düşmüş göründüğünü öne süren Küçük, "Mevcut durumda, AB büyük bir sarsıntı geçiriyor. Ekonomik kriz, birliğin geleceğine yönelik soru işaretlerine yol açıyor. Ama iki dünya savaşı yaşamış, bu güne kadar pek çok badireyi atlatmış, kalıcı barış ve istikrar adına AB projesini değişen dünya konjonktürüne rağmen 60 yıldan uzun süre geliştirerek yaşatmayı başarmış, pek çok alanda köklü birikime sahip Avrupa'nın hemen yerle bir olacağını düşünmenin, ne kadar gerçekçi bir tespit olduğu, tartışmaya açıktır" şeklinde konuştu.

"AB Türkiye için, hala önemli bir çıpadır ve Türkiye, hazırlıklarını devam ettirmelidir" diyen Küçük, AB'nin pazar olarak da çok önemli olduğunun altını çizdi.

Bütün komşular, çevre ülkeler ve bölgeyle ilişkilerin iş dünyası olarak kendileri için de önem taşıdığını dile getiren Küçük, Türkiye'nin hem batısı hem doğusu ile önemli siyasi, ekonomik, kültürel, tarihi bağlara sahip bir ülke olduğunu söyledi.

Küçük, "Ülkemizin, Avrupa'yla, tüm komşularımızla, çevre ülkelerle, bölgemizdeki ülkelerle arasındaki sorunları çözmesi, ticari ve ekonomik ilişkilerini artırması, iş dünyası olarak bizlerin her zaman destekleyeceği bir yaklaşımdır. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda dünyada ilk on ekonomi arasına girme, küresel bir güç olma iddiası, vizyonu vardır. Güçlü bir ekonomik ve ticari ayağı olmaksızın, bu vizyonun tam anlamıyla hayata geçmesi imkansızdır" değerlendirmesini de yaptı.

Toplantıda ayrıca, Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Türkiye'nin dış politikası ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini sanayicilerle paylaştı.

(Bitti)

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Tanıl Küçük Türkiye Suriye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title