Haberler

İşçiler Sabah 1 Saat Uyardı

Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamaması Üzerine, Dün Sabah 1 Saatlik İş Bırakma Eylemi Yapılırken, Öğleden Sonra Biraya Gelen Taraflar Masadan Anlaşma ile Kalktı.

Türk-İş’in 269 bin kamu işçisi adına sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, dün sabah 1 saatlik iş bırakma eylemi yapılırken, öğleden sonra biraya gelen taraflar masadan anlaşma ile kalktı. Kamu işçilerine, yılın birinci altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5.5 zam yapılması ve düşük ücretlilere 60 TL iyileştirme konusunda anlaşmaya varıldı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın "Grev yapacaksınız buyrun yapın" diye rest çektiği işçiler, Türkiye genelinde sabah 1 saat boyunca işi bıraktı. Hükümet ile Türk-iş arasında, kamu işyerlerinde çalışan işçileri kapsayan toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine yapılan eylem, hükümete yönelik protestolara sahne oldu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı bir basın toplantısı düzenleyerek, "Büyüme yoksa neyi, nasıl dağıtacaksınız" derken, Türk-İş Başkanı "Yat, kat, han, hamam istemiyoruz. Kayıplarımızın telafisini istiyoruz, o kadar " diye yanıt verdi. Ancak öğleden sonra biraraya gelen taraflar akşam saatlerinde masadan el sıkışarak kalktı. Oldukça hareketli geçen günün sonunda, 2009’un ilk 6 ayında yüzde 3, 2009’un ikinci 6 ayında yüzde 5.5 artış yapılması, 1100 TL’nin altındaki ücretlerin de 1100 TL’yi aşmamak kaydıyla 60 TL artırılması konusunda anlaşmaya varıldı. 2010 yılı için ise birinci yarıyıl için yüzde 2.5, ikinci yarıyıl için de yüzde 2.5 zam yapılması kararlaştırıldı.

Kamu güvenliğini ihlal etmeyin

Kamu çalışanlarının eylemle verdiği ’greve gitmek istemiyoruz ama şartlar zorlarsa greve gideriz’ mesajına ilk yanıt Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan geldi. Yapılan eylem için "Elbette ki Türkiye demokratik bir ülkedir. Çalışanlar, hizmet üretenler ve bu toplumun her bireyi Anayasa’da yazılı hak ve özgürlükleri kullanma hakkına sahiptir" diyen Yazıcı, şöyle konuştu: "Ancak her hak ve özgürlüğün elbette ki Anayasa’da ve yasalarda tanımlanmış sınırı vardır. ’Ben hakkımı arıyorum, bunun için eylem yapıyorum’ diyerek kamu güvenliğini bozamazsınız, başkasının hakkını ve hukukunu ihlal edemezsiniz."

Büyüme yoksa neyi dağıtacağız

Sözleşme görüşmelerinde, enflasyonun önerdikleri ücret zammının üzerinde gerçekleşmesi durumunda aradaki farkı da vermeyi taahhüt ettiklerini ifade eden Yazıcı, tüm bu konuşmaların dünyada yaşanan "muazzam bir kriz ortamında" yapıldığına dikkati çekti. Ekonomiye ilişkin rakamların açıklandığını ve işsizlik oranının da hiç beklenmedik bir seviyede çıktığını kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: "Refah artışı olursa elbette ki buna katkısı olanlara bu artışın yansımasını sağlayacağız ama refah olarak niteleyebileceğimiz bir büyüme yoksa neyi, nasıl dağıtacaksınız? Bu anlamda da çalışanlarımızın gerçekten anlayış içerisinde olacaklarını umuyoruz."

Yat, kat, han hamam istemiyoruz

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise Ankara’da TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün önünde bir konuşma yaptı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, BASK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de katılarak destek verdiği bu eylemin "ekmek mücadelesi" olduğunu söyleyen Kumlu, şunları söyledi: "Bu mücadele ekmek mücadelesidir. Yani eve giren paranın, sofraya konan ekmeğin mücadelesidir. Yat, kat, han, hamam istemiyoruz. Milyonlarda gözümüz yok. Kayıplarımızın telafisini istiyoruz. Hükümeti bizimle restleşmeye değil, uzlaşmaya çağırıyoruz. Vermediler mi, elbette ki greve çıkacağız."

Sabah eyleminde ’Henüz başlangıç’ resti çektiler

TÜRKİYE genelinde, farklı işe giriş saatlerine göre 07.30 ve 09.30 arasında bir saatlik iş bırakma eylemi yapan Türk-İş, bu eylemlerin henüz başlangıç olduğu mesajını verdi. Kırıkkale Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’ndan Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na Türk-İş’e bağlı işçiler yaptıkları eylemlerde hükümeti protesto ederken bundan en büyük payı Başbakan Tayyip Erdoğan aldı. İşçiler halay çekerek, oturarak, pankart açarak ve slogan atarak iş bırakma eylemini yaparken, sendika temsilcileri, bu eylemden gereken mesajın alınmaması halinde Başbakan’ın "Grev yapacaksınız buyrun yapın" restini görerek, greve gidebilecekleri yönünde konuşmalar yaptılar.

İşçilerin sokağa dökülmesini istemedik

DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, anlaşma sonrasında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile birlikte bir basın toplantı düzenledi.Toplu sözleşmede 1 puanlık artışın bütçeye yıllık maliyeti 103 milyon lira olduğunu söyleyen Yazıcı, şöyle konuştu: "Biz burada bir uzlaşma protokolü imzaladık. Küresel kriz ve bunun Türkiye’ye yansımalarını dikkate aldığımızda, biz bütçe imkanlarını çok zorladık. Belki bunun yansımaları belli kesimlere, yatırımlara vesaire olacak, ama biz işçilerimizin sokağa dökülmesini istemedik. Hak aramak çok doğrudur, bunu doğal karşılıyoruz, ama bir taraftan çalışanlarımız hak ararken bunu bulunmuş bir fırsat gibi Türkiye’nin karışıklığına vesile yapmak isteyenler de var. Belki onlar şu an üzülmüşlerdir, varsın üzülsünler. Onu da hep birlikte giderdik."

Kayıplar tümüyle telafi edilmedi

TÜRK -İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Bu oranlar elbette ki kayıplarımızı tümüyle telafi etmiyor. Biz istediğimiz zam oranına tam olarak ulaşamadık, ama bu hepinizin bildiği gibi bir toplu pazarlık ve bir noktada uzlaşmak gerekiyor" dedi. Toplu sözleşme müzakereleri başladığından bu yana hep görüşmeleri masada bitirmek istediklerini vurguladıklarını anımsatan Kumlu, şöyle konuştu: "Bu yönde ellimizden gelen bütün gayreti gösterdik. Bu süreçte attığımız her adımda arkamızda duran teşkilatımıza, bize destek veren işçi, memur konfederasyonlarına, meslek örgütlerine, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum."

Anlaşma 35 lira ve 2.5 puanla sağlandı

2009 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarından geçerli olacak toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde hükümet, kamu işçilerinin ücretlerine 2009’da 6’şar aylık dönemlerde yüzde 3’er puan önermişti.

Hükümetin önceki teklifinde 1000 TL’nin altında ücret alan işçilere 25 TL ücret artış önerisi de gelmişti.

2010 içinse 6’şar aylık dönemlerde yüzde 2.5’ar artış önermişti. Böylece ilk için hükümet 35 lira ve artı 2.5 puan açılırken, Türk-İş de 2010 yıl şartlarını kabul etti.

En düşük maaş 789 lira oldu

En düşük ücret olan 666 TL’lik maaşa yüzde 18.5 oranında zam yapılacak. Böylece 123 TL’lik artışla en düşük maaş 789 TL olacak.

1000 TL’lik ücret yüzde 15’lik artacak. Böylece bu ücret 1152 TL olacak.

1200 TL olan ücretler ise yüzde 8.7 zamlanacak. 104 liralık artışla 1304 liraya çıkacak.

1500 TL’lik ücretler de yüzde 8.7’lik artışla 130 TL artacak.

1750 TL ücret almakta olan kişiye de yüzde 8.7 yani 152 TL zam verilecek.

2000 TL olan ücretler de yüzde 8.7’lik artışla 173 TL artacak.

Başbakan telefonla dakika dakika bilgi aldı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, kamu kesimi toplu sözleşme görüşmeleri hakkında dakika dakika telefonla bilgi aldı. Dün öğleden sonra Polis Akademisi’nde mezuniyet törenine katılan Erdoğan, görüşmelerin sonuçlandığı dakikalarda kendisine verilen bir not üzerine oturduğu yerden kalkarak telefonla görüşmek üzere içeri girdi. Bir süre sonra yerine dönen Erdoğan, törenin tamamlanmasının ardından parti genel merkezine doğru hareket etti. Görüşmelerin sonucunun açıklanmasından bir dakika önce gelen telefon üzerine Erdoğan şoföründen arabayı durdurmasını istedi. Erdoğan, Gölbaşı’nda yol kenarında korumaların olağanüstü koruması altında telefonla görüştü. Erdoğan hareket ettikten bir iki dakika sonra anlaşmanın sağlandığı açıklandı. Ümit ÇETİN/ANKARA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title