Haberler

İnşaatçılar, 'Çürük' Müteahhite Karşı Depozito Önlemi İstiyor

Güncelleme:

İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı "depozito modeli" uygulamasını talep etti.

İnşaat sektöründen çürük ve dolandırıcı müteahhitlere karşı radikal bir öneri geldi. İnşaatçılar, hükümetten bir daireyi iki kişiye satan ve konutu tamamlamadan kaçanlara karşı "depozito modeli" uygulamasını talep etti.

MODEL NASIL İŞLEYECEK

Yapı Denetim Derneği'nin önerdiği modele göre, her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40'ı oranında depozito gibi "İş Yapım Teminatı" alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sıcak baktığı modele göre müteahhit inşaatı tamamladığında özel bir hesapta tutulan para iade edilecek.

DENETİM YOK

Türkiye'de müteahhitleri denetleyen bir yapının olmadığını anımsatan TOBB İnşaat Sektörü Meclis Üyesi ve Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, "Elini kolunu sallayan müteahhit oluyor. Müteahhitliğe hem giriş hem çıkış kolay olduğu için çok kaza yaşanıyor" dedi.

KUSURLU MÜTEAHHİT CEZASIZ KALIYOR

Türkiye'de kusurlu müteahhitlere ceza verilmediğini kaydeden Şahin, hükümete "depozito modeli" önerisinde bulunduklarını söyledi. Müteahhitlerin bağlı olduğu bir oda kurulmasını isteyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÖNERİLEN MODEL

"Müteahhitlerden İş Yapım Teminatı alınması gerekiyor. Böylece sayıları 200 bine ulaşan yap-satçı müteahhitler devre dışı kalacak. İnşaat yapmak isteyen müteahhit toplam maliyetin yüzde 30 veya yüzde 40'ını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda açılacak hesaba yatıracak. Müteahhit, inşaat belli bir seviyeye ulaşınca ya da tamamlanınca hesapta tutulan parasını alacak.

GARANTİSİ VERİLMİŞ OLACAK

Böylece kamu da inşaatın garantisini vermiş olacak. Bu sistemle müteahhitin aynı daireyi iki kişiye satmasının ve inşaatı yarım bırakıp kaçmasının önüne geçilecek. Müteahhit de 'inşaatı ne kadar çabuk bitirirsem paramı o kadar çabuk alırım' diyerek işi hızlandıracak. Böylece müteahhit mağduriyeti engellenecek.

BAŞKA BİR EKSİK DAHA

Türkiye'de iskan almanın da teşvik edilmesi gerekiyor. Mesela bakanlığa yatırılacak bu depozitonun bir kısmı da iskan alındıktan sonra müteahhite verilmeli. Düzenlemeyle ilgili önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk, onlar da sıcak bakıyor." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Nazmi Şahin Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklamasında salonu ayağa kaldıran sözler

Aziz Yıldırım'dan adaylık açıklamasında salonu ayağa kaldıran sözler

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Eski günlerine döndüğü söylenen Arda Kural'ın son hali

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

500

Yorumlar (9)

akıllı olun ayağınız yere bassın:

geç bunu müteahitte paramı var ki yatırsın arsa başkasının temelden sattığı dairelerin parası ile iş yapıyor hiç bir müteahhitte yaptığı dairelerin 40 oranında nakit para yoktur olamaz da uzaydamı yaşıyorsunuz yada müteahhidin para ambarımı var sanıyorsunuz.

2
4
yanıtYanıtla
Taner istanbulluMobil-ANDROID:

komik bir öneri

0
5
yanıtYanıtla
reismobilWeb@haberler.com:

Dogru karar, her onune gelen muteahhit olmamali, konyada 1 daireyi 90 kisiye satip kacan muteahhit var, en az 999binlira ipotek teminat ve depozito almasi gerekir devlet guvencesinde olmali, dolandirip kacma onlenmeli

5
0
yanıtYanıtla
nurmobilWeb@haberler.com:

Bence çok çabuk olmalı. İnsanlar mağdur oluyorlar

4
0
yanıtYanıtla
ABDURAHMAN Mİ ZOPA:

ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA BENCE 50 VEYA 60 OLSUN Kİ HER ÖNÜNE GELEN BU İŞİ YAPMASIN BİR DAYREYİ 3 KİŞİYE SATMASIN

3
0
yanıtYanıtla
New Turkey:

bir isi yaparken hile yapma ki made in turkey dünya markasi olsun!!!!!!!!!

3
0
yanıtYanıtla
ercan:

Kesinlikle doğru düşünülmüş bir şey, uygulaması da çok zor değil fakat müteahhit vekiller bu öneriye kesinlikle karşı çıkarlar ve uygulanamaz. Belki daha önceden de düşünülmüştür ve sırf bu yüzden vazgeçilmiştir.

1
0
yanıtYanıtla
hasan:

büyükler küçük lerin yolunu kesmeye çalışıyor

0
0
yanıtYanıtla
meeemobilWeb@haberler.com:

Öylemi olmuş. Ayıp etmiş bizimkiler. Haberim olmadı geviş getiriyodum.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title