Haberler

İngiltere ve İskoçya, Bağımsızlığın Ekonomik Yansımasını Tartışıyor

İngiltere Hazine Bakanı Alexander: "Bugün birlikte kalarak, daha güçlü bir mali yapı ve daha ilerici bir toplum halinde İskoçya’nın geleceğinin daha güvenli olduğunu gösterdik.

İngiltere ve İskoç bölgesel hükumeti, bu yıl düzenlenecek referandumda İskoçya'nın birlikte kalmayı ya da bağımsızlığı seçmesinin olası ekonomik etkilerini iki ayrı araştırma hazırlayarak tartışmaya açtı.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da düzenlenen bir toplantıda konuşan İngiltere Hazine Bakanı Danny Alexander, İskoçya'nın bağımsızlık yerine İngiltere ile kalmayı tercih etmesi halinde İskoç halkının kişi başı 1.400 sterline kadar daha fazla gelire sahip olacağını öne sürdü.

Konuya ilişkin detaylı bir araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Alexander, İskoçya'nın referandumda bağımsızlığı seçmesi halinde vergi gelirlerinin azalacağını, kamu harcamalarının da artacağını ifade ederek, "Bugün birlikte kalarak, daha güçlü bir mali yapı ve daha ilerici bir toplum halinde İskoçya'nın geleceğinin daha güvenli olduğunu gösterdik. Birleşik Krallık olarak kaynaklarımızı birleştirebilir, risklerimizi paylaştırabiliriz" diye konuştu.

İngiliz hükumetinin yayınladığı, "İskoçya Analizi: Mali Politika ve Sürdürülebilirlik" raporunda İskoç halkının referandumda birlikte kalmayı seçmesi halinde "İngiltere Kar Payı" adı altında verilen programdan faydalanabilecekleri vurgulandı. Araştırmaya göre İskoç halkının bağımsız olmaması halinde 2016-2017 yıllarından itibaren önümüzdeki 20 yıllık dönemde yıllık kişi başı 1.400 sterlin elde edeceği öngörüsüne yer verildi.

Her aileye 2 bin sterlin "bağımsızlık bonusu"

Öte yandan İskoçya Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond ise İskoç halkının bu yıl yapılacak refarandumda bağımsızlığı seçmesi halinde herkese yıllık 1.000 sterlin ya da her aileye 2.000 sterlin "bağımsızlık bonusu" verilebileceğini söyledi.

İskoçya bölgesel hükumetinin araştırmasında da bağımsızlığın tercih edilmesi halinde ülke ekonomisinin 2029-2030 yılına kadar ortalama yıllık 5 milyar sterlin değerinde ek gelir elde edebileceği iddia edildi. Araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan Salmond, İskoçya'nın en varlıklı ülkeler içerisinde yer aldığını belirterek, mevcut ekonomik potansiyelin ortaya çıkartılmasını sağlamak için bağımsızlığın getireceği güce ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Söz konusu araştırmada, İskoçya'nın bağımsızlık halinde mali yapısının 2016-2017 yıllarında İngiltere ve diğer G7 ülkelerinden bile iyi durumda olabileceği savunuldu. Araştırmada İskoçya'nın bağımsızlığı seçmesiyle 2029-2030 yıllarına kadar vergi gelirlerinin yıllık ortalama 2,4 milyar sterlin artabileceği de öne sürüldü.

Bu yılın başında, bağımsızlık halinde İngiliz sterlininin kullanılmaya devam edileceği iddiaları gündeme gelmiş, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Marc Carney de Ocak ayında temaslarda bulunmak için İskoçya'nın başkenti Edinburgh'u ziyaret ederek görüşmeler yapmıştı.

Referandum 18 Eylül'de

İskoçya bölgesel hükumeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılarla birlik yanlıları ise kampanyalarına devam ediyor.

Referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

Referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşması" önceki yıl imzalanmıştı. - London, City of

Kaynak: AA / Ekonomi

Birleşik Krallık Alex Salmond Ekonomi Eylül

Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti

Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti

İsrail, Lübnan'ın kalbine saldırdı! Hizbullah'ın iki numaralı ismi öldürüldü

Hizbullah'ın iki numaralı ismi öldürüldü

Cinayeti çözecek ses kaydı: Amca ile işçisinin Kürtçe telefon konuşması deşifre edildi

Amca ile işçisinin Kürtçe telefon konuşması deşifre edildi

Skandal görüntüler ortaya çıktı! Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn darp edildi

Skandal görüntüler! Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn darp edildi

title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });