Haberler

Gösterge Tahvilin Bileşik Faizi Yüzde 5'in Altına İnebilir

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi düşüşünü devam ettirerek tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5,02'e geriledi.

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi düşüşünü devam ettirerek tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5,02'e geriledi. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, bir yıldan kısa vadeli tahvillerde bileşik faizin yüzde 4'ün altına inmesinin hiç uzak olmadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın faizlerin seviyesinin yüksek olduğunu açıkladığı 5 Nisan tarihinde yüzde 6,16 seviyelerinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizindeki düşüş, 16 Nisan tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) politika faizini 50 baz puan indirmesiyle hızlanmıştı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "2013 Nisan Enflasyon Raporu"nun açıklandığı basın toplantında, Türkiye'de de kısa vadeli reel faizlerin şu anda hafif eksi bölgede bulunduğuna işaret ederek, "Bununla yaşamayı öğreneceğiz. Eğer artı getiri isteniyorsa uzun vadeli yatırım yapmak, tasarruf yapmak gerekecek. ya daha uzun vadeli kıymetlere yöneleceksiniz veya bireysel emeklilik gibi iyice uzun vadeli yatırım, tasarruf araçlarına yöneleceksiniz. Bu, iyi midir kötü müdür bunu tartışmıyorum. Fakat bu bir vaka. Bununla yaşamak durumundayız" diye konuşmasının ardından gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,15'e kadar gerilemişti.

Dün Fed'in ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve faiz oranlarını düşük tutmak için aylık 85 milyar dolar tutarındaki varlık alımlarını sürdürme kararının ardından, bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika faizini 25 baz puan indirmesiyle gösterge tahvilin bileşik faizi tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5,02'yi gördü.

Analistler, gösterge tahvilin bileşik faizinin TÜİK'in yarın açıklayacağı nisan ayı tüketici enflasyonun sürpriz sonuçlanmaması ve olası bir not artışı beklentisinin devam etmesi durumunda yüzde 5'in altını görebileceğini kaydediyor.

-Nisan ayı enflasyon beklentisi yüzde 0,66-

AA Finans'ın 17 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,66 oldu.

Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 0,80, en düşük ise yüzde 0,36 aralığında yer aldı.

Öte yandan ankete katılan 17 ekonomistin beklenti açıkladığı yıl sonu enflasyon beklentilerinin ortalaması da yüzde 6,76 oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en yüksek yüzde 7,5 ve en düşük yüzde 6,1 seviyelerinde kaldı.

-"Bir yıldan kısa vadeli tahvil faizlerinde yüzde 4 bileşiğin altı hiç uzak değil"-

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, tahvil piyasasında iyimser seyrin sürdüğünü belirterek, "Global çaptaki faiz düşüş trendinin, yurt içinde de faiz indirimlerinin süreceği beklentileriyle desteklenmesi ile bu iyimserliğin etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Kısa vadede yarın açıklanacak enflasyon verisinin izleneceğini ifade eden Cömert, şunları kaydetti:

"Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmemesi durumunda, TCMB'nin faiz indirimine devam etme konusunda eli rahatlayacağından faizde yüzde 5'in altını görmeyi beklerim. Ancak gösterge tahvilden ziyade, fonlama şartlarına duyarlılıkları nedeniyle bir yıldan kısa vadeli tahvil faizlerinde düşüşün çok daha belirgin olacağını düşünüyorum. Bu vadelerde yüzde 4 bileşiğin altı hiç uzak değil."

-"Yüzde 5'in altı bile test edilebilir"-

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise, TCMB'den faiz indirim beklentisi, olası not arttırım beklentilerin daha da kuvvetlenmesi ve yurt dışı piyasalarda oluşan faiz dostu ortamın Türkiye'de de her geçen gün yeni bir dip seviyenin test edilmesine neden olduğunu söyleyerek, "Yarın açıklanacak olan nisan ayı enflasyon datasından sürpriz negatif bir sonuç çıkmaması halinde aşağı yönlü hareketin devamı olası, hatta yüzde 5'in altı bile test edilebilir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Garanti Yatırım Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title