Haberler

Gemlik Zeytinini Kar Vurdu

Türkiye’de kara kış etkisini kaybederken, karın kalkmasıyla tarımdaki hasar gün yüzüne çıktı.

Türkiye'de kara kış etkisini kaybederken, karın kalkmasıyla tarımdaki hasar gün yüzüne çıktı. Bursa'da kar sebebiyle zeytin ağaçlarının dalları kırılırken, ağaçlarda "göz yanığı" diye ifade edilen hasarlar meydana geldi.

Bursa Gemlik Muhtarlar Derneği'nde yapılan toplantıya Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ve AK Parti İlçe Başkanı Zafer Işık ile çiftçiler katıldı. Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, "Muhtarlarımızın bir araya gelmelerini bu meseleye sahip çıkmalarını istiyoruz. Kopukluk Gemlik'e zarar verir. Kar yağışları ile beraber 8 köyde ciddi hasar oldu. Geçen sene zeytinci için kötü bir yıldı. Müstahsil borçlu. Zeytinden 2 yıl randıman almak imkansız. Geçen hafta itibariyle konunun peşinde düştük. Borçların 6-7 veya 10 yıla kadar yayılmasını ve kredi desteği sağlanmasını isteyeceğiz. Devlet bürokrasisi hep çekimser ve ağır işliyor. Siyasi desteğe de ihtiyacımız var. Lisanslı depoculuk teşvik ediliyor. Zarar konusunda sonradan şikayetçi olmak yerine işin başından tutmalıyız. Tüm muhtar arkadaşlarımla, Tarım Müdürlüğünün kapısını çalmak istiyorum. Baskı unsuru olmalıyız" dedi.

AK Parti İlçe Başkanı Zafer Işık ise, "İlçe Tarım Müdürlüğü yüzde 35 zarar üzerinde duruyor. Rekolte, geçen seneyi aşamayacak. Dalların toplanmamasını, hasar tespitinin doğru yapılması için istememize rağmen dallar toplanmış. Zeytin üreticisi de bu konuda biraz hassas olmalı. Siyasi olarak değil, aynı zamanda zeytin üreticisi olarak buradayım. Çok ciddi kırıklar oluştuğunu tahmin ediyordum. Kar eridikten sonra herkesin arayacağını bildiğimden, Gemlik Kaymakamı Cahit Işık'a konuyu izah ettim. Dün ilçe tarım ile görüştüm, yüzde 35 zarar üzerinde durmalarından rahatsız oldum. Her köyü ve bölgeyi aynı tutarak ortalama zarar açıklamak yanlıştır. İlçe tarımdan raporu kapatmamalarını istedik. Bunun aynı zamanda Tarsim'in konusu olmadığı söyleniyor. Zeytin üreticisini zor günler bekliyor. Gemlik İlçe Tarım Müdürlüğü'nde personel yanlış seçilmiş. Veteriner çok, bahçe ürünlerinden anlayan az. Tarım müdürü bile veteriner" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Zafer Işık Türkiye Gemlik Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title