Haberler

Ekonomistler Faiz İndirim Kararı İçin Ne Diyor

Güncelleme:

Beklentiler yönünde bir karar vererek faizleri indiren Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay da faiz indirimini sürdürmesi bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizlerde 75 baz puanlık indirime gitti.

Beklenti de 50 ile 100 baz puan indirim olacağı yönündeydi.

Beklentileri karşılanan ekonomistlerin faiz kararı sonrasında açıklamaları şu şekilde:

TL'DEKİ DEĞER KAYBI DİKKAT ÇEKİCİ

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, şu anda piyasada 6-9 aylık vadede beklenen toplam 150 baz puanlık indirimden ziyade 300 baz puana yaklaşan bir indirimin olası göründüğünü vurguladı.

Gizem Öztok, TCMB yüzde 9.5 olan politika faizini yüzde 8.75’e düşürdüğünü, yüzde 8-12 olan faiz koridorunu ise değiştirmediğini belirterek, "Dikkat çeken noktalardan biri TL’deki değer kaybının enflasyon üzerindeki etkilerinin azalması" diye konuştu.

FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK

Öztok açıklamasında şunları söyledi:
"En önemli cümle ise şu: Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu durumda enflasyon beklentileri iyileşirken ve risk primi de düşerken uzun vadeli faizlerde de gerileme sürecektir, bu durumda da faiz indirimleri de sürecektir.

YÜZDE 6'LARA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Enflasyonda 12 aylık vadede yüzde 6’lara kadar kademeli düşüş beklediğimizden, çok daha yüklü faiz indirimi görmemiz olası. 12 aylık vadede enflasyonda belirgin düşüş çok olası. Bu da düşündüğümüzden daha fazla faiz indirimi anlamına geliyor.

Daha açık bir ifade ile 2013 sonunda enflasyon hızla yükselişe geçerken fonlama maliyeti de yüzde 7’lerden yüzde 10’lara yaklaşık 300 baz puan yükseliyor.

Enflasyon benzer şekilde düşüşe geçerken de bu artışın geri alınması beklenmeli. Yani şu anda piyasada 6-9 aylık vadede beklenen toplam 150 baz puanlık indirimden ziyade 300 baz puana yaklaşan bir indirim olası."

"GELECEK AY DA FAİZLER İNECEK"

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, küresel koşulların destekleyici olmaya devam etmesi durumunda gelecek ay da faiz indiriminin devam etmesinin beklenebileceğini söyledi.

Banu Kıvcı Tokalı, TCMB'nin beklentileri doğrultusunda, politika faizi olarak ön plana çıkan bir haftalık repo ihale faiz oranını 75 baz puan daha indirerek yüzde 8,75'e çektiğini kaydederek, "Küresel koşulların destekleyici olmasıyla ilgili artan sinyallerin, para politikasının sıkı duruşunu esnetme yönündeki eğiliminin belirginleşmesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

İNDİRİMİ DESTEKLEYEN YAN UNSURLAR

Her ne kadar son dönemde jeopolitik risklerde artış yaşanmış olsa da, bunun kalıcılığı konusunda net bir görünümün oluşmadığı görüşünün hakim olduğu izlenimi aldıklarını belirten Tokalı sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Destekleyici küresel koşullara ek olarak, içeride enflasyon beklentilerinde bozulmanın sona ermiş görünmesi ve sınırlı olmakla birlikte bir iyileşme gözlenmesi, yıllık enflasyonun da bu aydan itibaren düşüş yönünde hareket etmeye başlayacağına ilişkin kurun sınırlı bir bandda dalgalanması, küresel gıda fiyatları ve iç talebin ılımlı seyri gibi destekleyici gelişmeler de, faiz indirim sürecinin devam etmesinde etkili unsurlar.

Kredi büyüme hızı ve iç talebin ılımlı seyri de enflasyon baskılarının sınırlanması açısından yardımcı unsurlar olarak beliriyor. Bu doğrultuda, küresel koşulların destekleyici olmaya devam etmesi durumunda gelecek ay da faiz indiriminin devam etmesi beklenebilir."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Garanti Yatırım Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title