Haberler

Ekonomik Değeri Hızla Artan Yulafta Lider İl; Çanakkale

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ulus: "Kavuzsuz yulaf, besleme değeri bakımından buğdaya eş değerdir.

MEHMET BAYER - Türkiye'de yulaf rekoltesinde geçen yılın lideri Çanakkale'de, son senelerde ekonomik değeri giderek artan bu tahıl ürününden yüksek verim elde ediliyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok hayvan yemi olarak kullanılan yulafın, tanelerinin diğer tahıl karışımları ve sütle kahvaltılık olarak kullanılmasının, özellikle son yıllarda ekmeğe katılmasının, ürünün değerini yükselttiğini söyledi.

Türkiye'de yulaf üretiminin geçen yıl, bir önceki seneye göre yüzde 11,9 artışla 210 bin tondan 235 bin tona yükseldiğini dile getiren Ulus, bu üretimde 27 bin 967 ton (yüzde 13,32) ile Çanakkale'nin ilk sırada olduğunu anlattı.

Yulaf üretiminin 52 ilde yapıldığı bilgisini veren Ulus, şöyle devam etti:

"Çanakkale'de il genelinde 87 bin 977 dekar alanda yulaf ekimi yapılıyor. Verim bazında 9 bin 338 tonla Çan birinci, 3 bin 744 tonla Biga ikinci, 2 bin 290 tonla Yenice ilçemiz üçüncü sırada yer almıştır. Özellikle sığır beslenmesinde ve koyunların yem rasyonlarında öncelikli olarak kullanılan yulafın tanelerindeki avenin maddesi, genç organizmaların gelişmesi, kasların güçlenmesi, süt ineklerinin veriminin artmasında etkendir. Kavuzsuz yulaf, besleme değeri bakımından buğdaya eş değerdir. Tahıl daneleri arasında ham yağ oranı en yüksek olanlardan biridir."

"Kaba yem ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif"

Ulus, yulafın özellikle Çanakkale'de üretilmesinde, hayvancılığa dayalı nedeni olması kadar iklim şartlarının da ekonomik yetiştiriciliğe imkan sunmasının önemli olduğunu belirtti.

Yulafın, serin iklim tahılları arasında iklim istekleri en fazla olan tür olduğunu vurgulayan Ulus, şunları kaydetti:

"Çiçeklenmeden başaklanmaya kadar sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen, serin hava ve yüksek nem ister. 1 gram kuru madde üretimi için tükettiği su miktarı 600 gram dolayındadır. Kentimiz, yağış rejimiyle yulafın isteklerine cevap verebilen bir bölgedir. Özellikle kırsal kesimlerde, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ancak sulama imkanlarının olmadığı yerlerde, hayvan beslenmesinde en ekonomik yetiştiriciliği yapılan ürün yulaftır. Çünkü yulafı hayvanlar iştahla yer ve mısırın yüzde 85'ine eş değer bir yem maddesidir. Ham protein değeri yüzde 10 dolayında, samanının yumuşak, organik-mineral madde ve yaprağının bol, yabancı otlarla mücadelesinin yok denecek kadar az olması bu ürünü avantajlı hale getirmektedir."

İlhan Ulus, artan besleme maliyetleri nedeniyle üreticilerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif olmasının, yulaf ekiminin artmasında ciddi etkenlerden biri olduğunu sözlerine ekledi. - Çanakkale

Kaynak: AA / Ekonomi

Çanakkale Türkiye Ulus Ekonomi Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title