Haberler

Domuz Gribi Korkuttu 'Maskeciler'in Değeri 4.5 Milyar Dolar Arttı

Dünyaya Hızla Yayılan Domuz Gribinin Yarattığı Panik En Çok Maske Üreticilerine Yaradı. ABD Borsalarında İşlem Gören 3 Maske Üreticisinin Değeri Hastalığın Gündemden Düşmediği Son 5 Günde 4.5 Milyar Dolar Yükseldi. Bu Artış En Fazla Dünyanın En Büyük İki Maske Üreticisinden Biri Olan 3m'i Etkiledi. Firma Kısa Sürede Piyasa Değerini 40 Milyar Dolardan 44 Milyar Dolara Çıkardı.

Dünyaya hızla yayılan domuz gribinin yarattığı panik en çok maske üreticilerine yaradı. ABD borsalarında işlem gören 3 maske üreticisinin değeri hastalığın gündemden düşmediği son 5 günde 4.5 milyar dolar yükseldi. Bu artış en fazla dünyanın en büyük iki maske üreticisinden biri olan 3M’i etkiledi. Firma kısa sürede piyasa değerini 40 milyar dolardan 44 milyar dolara çıkardı.

MEKSİKA’dan başlayıp kısa sürede Avrupa’ya kadar uzanan domuz gribinden korunma paniği dünyanın önde gelen maske üreticilerine yaradı. Bu da yatırımcıların bundan sadece 3 sene önce yaşanan kuş gribinde maskelere harcanan milyarlarca doları hatırlamasından kaynaklandı. Ülkelerin güvenlik önlemi olarak sipariş yağmuruna tuttuğu maske üreticilerinin piyasa değeri 5 günde 4.5 milyar dolar yükseldi. Dünyanın önde gelen iki üreticisinden biri olan 3M’in piyasa değeri 40 milyar dolardan 44 milyar dolara çıkarken yine lider üreticiler arasında bulunan Kimberly Clark’ın değeri de 406 milyon dolar yükseldi. Amerika’nın yerel ve daha küçük çaplı üreticileri bile domuz gribinin meyvesini yedi. Mine Safety Appliances adlı Teksaslı şirket 5 günde şirkerinin değerini 61 milyon dolar yükseltti.

Meksika’da üretim var

Dünyaya bakıldığında Kimberly-Clark, 3M, Medline, Precept, Cardinal Healthcare ve Molnycke adlı firmalar bugün en büyük üreticilerini oluşturuyor. Bu firmaların büyük çoğunluğu da üretimlerini Meksika, Tayland ve Çin’de gerçekleştiriyor. Domuz gtribinin başlangıcında 20.3 milyar dolar olan kimberly Clark’ın o gün 48.81 dolar olan hisseleri bugün 49.88 doları buluyor. 3M hisselerinin ise 5 gün önceki 50.65 dolarlık değerinden 57.60 dolara çıktığı gözleniyor.

Bütçeler oluşuyor

Virüsün yayılmasıyla birlikte sadece eczaneler ve perakendeciler değil, hükümetler de bu üreticilerin kapısında kuyruk oluyor. İngiltere hükümeti 60 milyon nüfuslu ülke için 32 milyon maske sipariş ederkeni Amerika da domuz gribinden korunmak için 1.5 milyar dolarlık bütçe talep ediyor. Ancak tüketiciler tarafından satın alınan bu maskeler zaman zaman kastından farklı kullanıma yönelik olabiliyor. Bu da harcanan paranın çöpe gitmesi anlamına geliyor.

5 dolara işlemeli maskeler

DOMUZ gribi de sonunda kendi modasını yarattı. Korunmak için N95 mi, cerrahi maske mi tartışmaları sürerken olayın merkezi Meksika’dan, virüsün henüz ulaşmadığı Hong Kong’a kadar birçok ülkede resimli maske moda oldu. Kadınların özellikle çiçekli, kelebekli veya kurukafa işlemeli maskeleri tercih ettiği pazarda, erkekler ise canavar motifli maskelere ilgi gösteriyor. Bu maskelerin bedeli ortalama 5 dolar oluyor.

Raflar boşaldı değeri 2.7 milyar dolar arttı

PANİK ortamında özellikle Meksika ve çevresindeki eczane rafları hızla boşalıyor. Bunun sonucunda özellikle Amerika’da yaygın olan eczane zincirlerinin hisse değerleri de hızla artıyor. Ülkenin en büyük zincirlerinden Caremark’ın piyasa değeri 46.3 milyar doları, son 5 yıldaki yükseliş ise 2.77 milyar doları buluyor. Eczacıların ’Satışlarımızın artış hızını anlatacak oran var. Eskiden bir haftada 1 paket satardık. Şimdi yarım günde bir raf boşalıyor’ diyerek anlattıkları talep sonucunda doğu yakasının lider zinciri Rite Aid hisselerinin son 5 günlük değer artışı yüzde 40’ı buluyor.

Fiyat farkı iki katı buluyor

Domuz gribi virüsüne karşı korunmak isteyenlerin ’N95’ maskeleri kullanması gerekiyor. Bu maskeler mikrobun, kişiye ulaşma gücünü kırıyor.

Virüsü zaten kapmış olanların ise çevreye zarar vermemesi için ’cerrahi’ maske takması öneriliyor. Bilinçli davranmayanlar yanlış ürün seçiminden dolayı başarılı olamıyor.

Fiyatlara bakıldığında 50 kullan at cerrahi maskenin satış fiyatı 19-20 dolar civarında olurken, N95 maskelerin 20 adedi ise ortalama 50 dolardan alıcı buluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title