Haberler

Dolar Kuru Böyle Devam Ederse Ekonomide Kalıcı Hasar Yaratacak

Güncelleme:

İş dünyası 2.65 TL. sınırına yaklaşan doların ekonomide kalıcı hasarlar yaratacağı görüşünde. Haftaya bu korku ile giren iş dünyasına göre çok acil önlem almak şart.

Hafta sonunda dolar kuru 2.65 TL'ye dayanınca, piyasalardaki tedirginliğin yerini korku almaya başladı. Dolar kurunun artık ne yapıp edilip durdurulması gerektiği, aksi takdirde ekonomide kalıcı hasarları yaratacak seviyelere gelindiği söylenmeye başladı.

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam hızla yükselen dolar kuru ile ilgili iş dünyasının görüşlerini ve yaşadıklarını anlatan bir haber hazırladı.

İşte o haber;

İŞ DÜNYASINDA KORKU BAŞLADI

Bazı oda başkanları dışında, iş dünyası da bu korkuyu kamuoyu önünde açıkça dile getiriyor. Ancak bu sessizlik, iş aleminde korkunun boyutunu gösteren bir tavır değil. Sessizliğin birkaç nedeni var. Birincisi; demeçler verip korkularını belirtmeleri halinde kamuoyunda oluşmaya başlayan paniği büyütmekten kaçınıyorlar.

ALTINDA KALMAK

İkinci ve en büyük neden ise korkularını açıkça dile getirmeleri halinde siyasi otoriteden sert tepki görme ihtimali. Siyasi otorite diyorum, çünkü hükümetten ya da başbakandan çok, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın vereceği tepkilerden korkuyorlar. Daha önceki deneyimlerde olduğu gibi, en küçük eleştiriye bile tahammül gösterilmediği için, kamuoyu önünde sert ve hakarete varan tepkiler verilmesinden, daha sonra yapılan bu hakaretin altında kalmaktan kaçınıyorlar. Konuştuğum işadamları, böylesine dönemlerde, daha önce de gördükleri gibi, kendi hatalarını görmeye yanaşmayıp, gelen eleştirilere sert bir dille karşı koyma tavrının gösterildiğini, böyle bir pozisyona düşmekten çekindiklerini söylüyorlar. Bu tepkinin sadece hakaretle de kalmadığını, eleştirenlerin başına işlerinin bozulması başta olmak üzere, ne işler geldiğinin görüldüğünü hatırlatan işadamları, "Kimse başına bir iş gelmesin diye düşündüklerini söyleyemiyor, işin aslı budur" diyorlar.

LOBİ SUÇLAMALARI

Böylesine dönemlerde "faiz lobisi", "döviz lobisi" gibi toptan bir suçlamanın gündeme geldiğini hatırlatan işadamları, doların patlaması üzerine son günlerde yine böyle bir kara kampanyanın başladığını gördüklerini de hatırlattılar. İktidara yakın medyanın bu kampanyayı başlattığını, bu paniği yaratan açıkça belli olmasına rağmen, hedef şaşırtma taktiğinin yine uygulamaya sokulduğunu, bunun devam etmesini beklediklerini de belirtiyorlar. İş adamları sorumuz üzerine, fikirlerin tartışılmadığı, eleştirinin yapılmadığı, sadece kendi bildiğinin doğru olduğunda ısrar eden anlayışın hem siyasete hem ekonomiye büyük zararlar verdiğini kabul ediyorlar ama şu anda başka çareleri olmadığını, susmak zorunda olduklarını söylüyorlar. Acil önlem bekleniyor.

"BABACAN VAHAMETİN FARKINDA"

Aslında hükümetin, daha doğrusu Ali Babacan'ın işin vahametinin farkında olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden işadamları, ABD dönüşü Cumhurbaşkanı ile görüşmesi beklenen Babacan'ın söyleyeceklerinin beklendiğini kaydettiler. Küresel finans gelişmelerinin, çok daha dikkatli olunması gereken bir süreçten geçtiği bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı'nın para politikasına ilişkin radikal çıkışının en büyük korku nedeni olduğu, Babacan'ın yerine Cumhurbaşkanının görüşlerine yakın birinin gelme ihtimalinin ise korkuyu artırdığı kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Merkez tehdit edilmemeli" diyerek, hatanın farkında olduğunu belirttiği, Başbakan Davutoğlu'nun New York'tan durumu idare eden demeçler verdiğini hatırlatan işadamları, "Cumhurbaşkanı'nın belirleyici olması işleri bozuyor" diyorlar.

'İŞ' Mİ ŞİMDİ BU YAPTIĞIN

Yeni haftaya korku ile girdiklerini kaydeden iş adamları Cumhurbaşkanı'na bu durumun anlatılamayacağını ancak hemen önlem almanın şart olduğunu söylüyorlar. İş dünyasının hafta başında piyasalar açılmadan ya da pazartesi günü "Hükümetin dolar paniği için önlem açıklama" beklentisi olduğu açık. Bakalım, paniği yaratan kötü yönetim arabayı devirmeden çark edebilecek mi? (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Erdal Sağlam Ali Babacan Hürriyet Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (40)

ceyhanli:

turkiyenin 2 buyuk tehdidi var en buyugu akp sonra kurtler bu ikisinden kurtulursak zenginlik ve cenneti bu dunyada yasamaya baslariz yok bitiremezsek cehennemi yasariz

13
10
yanıtYanıtla
FEHMİ:

DOLAR 5 TL OLSA BİLE BU MİLLETE MÜSTEHAKTIR KENDİ DÜŞEN AĞLAMAZ. BEN YURT DIŞINDA YAŞIYORUM TUZUM KURU AMA YİNEDE KOYUN PARTİSİNE OY VERMİYORUM

16
2
yanıtYanıtla
ali:

erbakan hoca diyordu bunlar halkı fakirleştirmek için getirildi dinin içini boşaltmak için getirildi bir bir çıkıyor

18
0
yanıtYanıtla
SAHIN 12:

TURKIYENIN BASINDA ERDOGAN VE AKP OLDUKCA YAKINDA YUNANISTAN GIBI OLACAKSINIZ

14
1
yanıtYanıtla
arif şahinMobil-ANDROID:

merkez bankası uyuyormu diyen zevat, sen 13 senedir uyuyorsun artık uyan.

13
1
yanıtYanıtla
deli dumrul:

lan olum ekonomi felç oldu inme geçirdi lan. . . düzelirmi tabii kalıcı olacak bedelinide koyunlarla birlikte ödeyeceğiz inşşallah allah oyunu satan o vatan haini fitnecilerin belasını verir hep birlikte cehennemde yanarlar. . . ama yanmadan önce onları kasap dükkanın önünde satış yaparken görmeyi isterim. . et satışı canım ne sandınız. . .

11
2
yanıtYanıtla
GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ:

EKONOMİ BATIYOR OLAN HALKA OLACAK BİNLERCE KİŞİ HACİZ ALTINDA HALK BATARKEN SARAYDAKİ İHTİŞAM YÜKSELİYOR BİZİM AKLLI SURİYEYİ KAN GÖLÜNE ÇEVİRMEK İÇİN EL NUSRAYA İŞİDE HER TÜRLÜ YARDIMI YAPTI BİNLERCE İNSAN ÖLDÜ MİLYONLARCA İNSANDA MÜLTECİ OLARAK TÜRKİYEYE GELDİ MİLYAR DOLARLARCA PARA HARCANDI BİRDE BİZİM AKILLI ÇIKMIŞ MÜLTECİLERE YARDIM ETMEK İNSANİ FAZİFEYMİŞ. O İNSANLAR SENİN YÜZÜNDEN AKRABALARNI KAYBETTİER O İNŞANLAR SENİZ YÜZÜNDEN MÜLTECİ OLDULAR. SURİYEDE YETMEDİ ELİNİ LİBYAYA UZATMAYA KALKTI. ALLAHTAN LİBYA ÖNLEMİNİ ÖNCEDEN ALDI.

12
0
yanıtYanıtla
GÖKHAN:

AKPYE OY VERMEDİM AMA AKPYE OY VERENLER YÜZÜNDEN BATACAĞIM HERHALDE. .

11
1
yanıtYanıtla
ibilgili:

merkez bankası uyuyormu?

2
10
yanıtYanıtla
Neden:

Neden buna doğruca ekonomik kriz diyemiyorsunuz? Önceden bu develuasyon olayına dürüstçe bunu derdik. Şimdi ne farklı acaba. . .

12
0
yanıtYanıtla
Tüm 40 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title