Haberler

Devletin Çiftçiye 30 Bin Liralık Hibesi Dolandırıcıları Harekete Geçirdi

Güncelleme:

Devletin çiftçilere sağladığı 30 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi imkanı köye göçü arttırması bekleniyor. Dolandırıcılar da hibe alma vaadiyle çiftçilerden 5 bin lira istiyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin sağladığı 30 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi imkanı genç çiftçi sayısında artış sağladığı gibi, kentten köylere göç oranını da arrıtramıs bekleniyor.

Genç çiftçilere yönelik 30 bin TL hibe projesi, dolandırıcıların gelir kapısı haline geldi. Hibeyi alabilmek için belge çokluğu ve proje hazırlama şartını fırsata çeviren simsarlar, genç çiftçi avına çıktı.

Telefonla vatandaşlara ulaşan dolandırıcılar, "5 bin TL verin 30 bin TL'lik Tarım Bakanlığı hibesi garanti" sözü veriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise "Bu tür kişi ve firmalara itibar etmeyin, para vermeyin" uyarısında bulundu.

TESİNE GÖÇÜN TEMELİNİ OLUŞTURMASINI BEKLİYOR

Proje hakkında bölgedeki çiftçileri bilgilendirmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Sakçagözü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü'ne bir ziyaret gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, tarlalarında çalışan çiftçileri de ziyaret etti. Kentten köylere geri dönüş için bu projenin faydasına dikkat çeken Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği Müdürü Mehmet Aksoy, "Tarımsal bir işletmeye sahip olamayan vatandaşlarımız genelde köylerden kente göç ettiği için, bu proje ile asıl ana sebep ortadan kaldırılacak göçün önüne geçileceği gibi kentten köye dönüşünde temelini oluşturacaktır" dedi.

15 BİN ÇİFTÇİYE 450 MİLYON TL

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren genç çiftçi hibesinden 15 bin kişinin yararlanması hedefleniyor. Yıl sonuna kadar genç çiftçilere geri ödemesiz verilcek para için 450 milyon TL kaynak ayrıldı. 13 Nisan tarihinde başlayan müracaatlar 12 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. Bu süre içinde başvurmayanlar hibeden yararlanamayacak. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, aromatik bitki üretimi, mantar üretimi için başvurular gencciftçi.tarim.gov.tr adresi üzerinden yapılabilecek. Ayrıca il tarım müdürlüklerine belgeler teslim edilecek.

BİR ÇUVAL BELGE

Köylerde ve kırsalda istihdamı arttırmak amacıyla verilecek 30 bin TL için ağır şartlar bulunuyor. 18 ile 40 yaş aralığındaki vatandaşlar karşılıksız paraya müracaat edebilecek. Okur yazar olmak, başvuru tarihi itibarıyla işsiz olmak, öğrenci olmamak, KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak, Tarım Bakanlığı'nın diğer hibe programlarından yararlanmamış olmak ana şartlar olarak sıralanıyor. Ardından köyde oturmak, projenin hayata geçirileceği arazinin tapusunu almak, tapu olmadığı taktirde işletmeden kiralamak, çiftçi kayıt sistemine üye olmak için birçok taahhütname imzalamak gerekiyor.

PROJE DANIŞMANILKI SİMSARLARI

Şartların ağırlığı ve belge fazlalığını fırsat bilenler, vatandaşın peşine düştü. 30 bin TL'lik hibe desteğe başvurmak isteyen genç çiftçilere ulaşan dolandırıcılar, bin TL ile 5 bin TL arasında para belge ve projeleri hazırlama sözü veriyor. Parayı veren köylüler ise mağdur oluyor.

ONAYLANMA GARANTİSİ YOK

Projenin onaylanma garantisi olmadığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise çiftçilere şu uyarılarda bulundu: "Son günlerde, Bakanlığımızın Genç Çiftçi ve diğer mali destek veren kurumlarla ilişkili olduğu, yetkilendirildiği veya akredite edildiği bilgisi vererek belirli bir ücret karşılığında proje danışmanlık desteği verme teklifinde bulunan veya destek kazanma garantisi vaat eden kişi ve firmaların faaliyetleri duyulmaktadır. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İl ve İlçe Müdürlüklerinin bu yönde bağlantılı olduğu herhangi bir firma bulunmamakta olup, bu tür kişilere itibar etmeyin."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Aksoy Zeynel Aslan Sakçagözü Gaziantep Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

mehmet:

saçma sapan bi proje yapı kullanım izin belgesi belgesi isteyin herkes yamulsun iyimi

0
0
yanıtYanıtla
dogrucu:

keske bunu gercekden yapacak kısılere verselerde onlarda faydalansa zengınler deyılde garıbanlar

0
0
yanıtYanıtla
Metin yanliz:

Bunu yapacaklara deyil AKP''ye dağitiyorlar ben ARTVİNDE KÖYDE İKAMET EDİYÖRÜM malesef müracaatlar AKP il ilçe yonetimlerinin onayinden sonra ve tabiki köyle hayvancılıkle alakası olmayan AKP yönetimindekilerin akrabalarina eşlerine çocuklarina veriliyor

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title