Haberler

Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, seçim öncesi verdikleri tüm vaatleri yerine getireceklerini belirterek, "Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulaması başlatmamız, finans araçları kurumlarının genişletilmesi, bireysel emeklilik sisteminde, otomatik katılım mekanizmasının devreye sokulması gibi değişik alanlarımız olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, seçim öncesi verdikleri tüm vaatleri yerine getireceklerini belirterek, "Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulaması başlatmamız, finans araçları kurumlarının genişletilmesi, bireysel emeklilik sisteminde, otomatik katılım mekanizmasının devreye sokulması gibi değişik alanlarımız olacak" dedi.

Elvan, Mersin ziyareti kapsamında Suphi Öner Öğretmenevi'nde yatırımcı il ve bölge müdürleriyle toplantıda bir araya geldi. Yatırımlar hakkında bilgi alan Elvan, hiçbir projede şu an itibariyle herhangi bir aksama olmadığını söyledi.

Yatırımların normal seyrinde devam ettiğini aktaran Elvan, "Proje aşamasında olan bazı yatırımlarımız var. Bunların önemli bir kısmının projeleri tamamlanmak üzere. Sadece Devlet Su İşlerinin (DSİ) devam eden 16 gölet projesi var. Bunların tamamı belki bir tanesi hariç 15 gölet projemizin tamamı 2016 yılında hizmete girecek. Tüm yatırımlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Toplantının ardından Mersin Ticareti ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret eden Elvan, bir kaç gün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yapılacak reformları ve seçim öncesi vadettikleri icraatları kamuoyuyla paylaştığını, 3, 6 aylık ve 1 yıllık süreçte nelerin gerçekleştirileceğini açıkladığını anımsattı.

Bir hafta içerisinde gerçekleştirme sözünü verdikleri 9 icraattan bahseden Elvan, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımız, 1 haftalık süre içinde reformların koordinasyonu ve izleme kurulunu oluşturacağımızı, lisans öğrencilerinin 330 lira olan bursunun 400 liraya çıkartılacağını, gençlere proje karşılığı 50 bin Türk lirası karşılıksız maddi destek verileceğini, yine eylem planının uygulanmasına yönelik bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını, gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulamasının başlatılacağını, yine gençlere 100 bin lira faizsiz kredi verileceğini, esnafımıza 30 bin lira faizsiz kredi verileceğini, işletme büyüklüğü 5 dekarın altında olan meyve sebze üreticisi olan çiftçilerimize destekleme sağlanacağını ve son olarak da çiftçilerimizin seralarının modernizasyonunda faizsiz kredi desteği verileceğini açıklamıştı. Bunların tamamını 1 haftalık süre dolmadan dün yapmış olduğumuz Bakanlar Kurulunda imzaya açtık ve kararlarımız çıktı. 9 icraatımızın tamamını hayata geçirmiş olduk."

-"Her alanda reformlar yapacağız"

Elvan, demokratikleşmeden adalete, ekonomiden sosyal hayata hemen her alanda reformlar yapacaklarını belirtti.

Yeni dönemde iş gücü ve istihdam piyasasına yönelik reformları da hayata geçireceklerini dile getiren Elvan, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlarımız olacak. Özellikle tasarruf oranlarının artırılması, nispeten yüksek olan cari açığımızın daha da aşağı çekilmesine yönelik bazı düzenlemelerimiz olacak" ifadelerini kullandı.

Çalışma hayatına esneklik sağlayacak düzenlemelere de değinen Elvan, şu bilgileri verdi:

"Bunu 3 aylık bir sürede yapacağız. Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB) norm ve standartlarında, özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesini sağlayacağız. Yine bu 3 aylık süre içinde gerçekleştireceğimiz projelerden bir tanesi, kıdem tazminatında yaşanan sorunların çözümü amacıyla da yeni düzenlemeler yapacağız. Alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Diğer taraftan yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelikse İstanbul Tahkim Merkezi'mizi inşallah ocak ayında faaliyete geçiriyoruz. Artık dava almaya başlayacaklar. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası doğrudan sermayenin ülkemize çekilmesine yönelik tedbirlerimizi olacak. Enerji, lisans ve ruhsat izin işlemlerini kolaylaştıracağız. Şirketlerin kuruluş aşaması nispeten kolay ama tasfiye aşamalarında halen sıkıntılar yaşanıyor. Tasfiye işlemlerinin kolaylaştıran yeni mekanizmalar getireceğiz. Endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerinin yüksek olduğu yönünde sıkıntılar dile getiriliyor. Bu maliyetleri azaltacak tedbirler alacağız."

"İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme sağlayacağız"

Elvan, arsa temini konusunda sanayicilerin sık sık problemlerle karşılaşmamaları için yeni mekanizmalar oluşturacaklarını, kurumların elektronik ortamda arsaları görmelerine imkan sağlayacak bir alt yapıyı oluşturacaklarını aktardı.

Organize sanayi bölgelerinde yaşanan yetki kargaşasını ortadan kaldıran bir mekanizmanın da hayata geçirileceğini anlatan Elvan, "İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlayacağız. Zaman zaman normal belediyeler ve büyükşehir belediyeleri arasında veya merkezi hükümetle yerel yönetimler arasında bu alanda sıkıntılar oluşabiliyor. Özellikle uygulama birliğinin sağlanması açısından bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Diğer taraftan vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesini sağlayacağız. Bunu tek bir mekanizma altında toplayacağız. Dolayısıyla vergi beyannamelerinde sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilmesi sağlanmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa gözetim ve denetiminde de kamu kurumları arasında farklı uygulama ve yaklaşımlar olduğuna dikkati çeken Elvan, piyasa gözetim ve denetim sistemlerinin etkin uygulanmasına yönelikte tedbirler alacaklarını vurguladı.

İş adamları tarafından sıkça dile getirilen ihtisas mahkemelerinin kurulması yönünde çalışma yapacaklarını belirten Elvan, şunları kaydetti:

"Özellikle finans ve bilişim başlıkları olmak üzere ihtisas mahkemelerini kuracağız. Bir başka önemli alan ise iş uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması. Mahkemeye gitmeden sorunlarınızın çözümüne yönelik mekanizmalar oluşturacağız ki süreç çok daha hızlı bir şekilde işlesin. Düşük tasarruf oranlarının daha da yukarı çekilmesi, biliyorsunuz bu yönde geçtiğimiz dönemlerde bazı düzenlemeler yapmıştık.

Yine bu düzenlemelere ilave olarak gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulaması başlatmamız, finans araçları kurumlarının genişletilmesi, bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım mekanizmasının devreye sokulması gibi değişik alanlarımız olacak. Basit usulde vergilendirilen esnafın 8 bin liraya kadar kazançlarından vergi alınmayacak. Yine yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muaf olacak. Buna benzer çok sayıda düzenlememizi İnşallah 2016 yılında gerçekleştireceğiz. Bunların önemli bir kısmını ilk 6 aylık süreçte yapacağız. Elbette bu bahsettiğimiz alanlarda yapmış olduğumuz reformlar neticesinde çok daha rahat hareket edebilmeniz, rahat bir şekilde nefes alabilmeniz sağlanacak."

Elvan, daha sonra iş adamlarının taleplerini dinledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Suphi Öner Öğretmenevi Ahmet Davutoğlu Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title