Haberler

Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör Turizm Kongresi

Eski Turizm Bakanı Ateş: "Turizm siyaset yapılacak bir alan değildir. Turizm ülkemiz için giderek büyük önem kazanıyor. Böyle bir toplantıyı boykot etmek ne demek oluyor? Böyle bir anlayış turizm için, Türkiye için iyi değil" Eski Turizm Bakanı Coşkun: "Savaştan en büyük zararı Antalya görür. Barışın zedelendiği noktaya turist gelmez"

Eski Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, "Turizm siyaset yapılacak bir alan değildir. Turizm ülkemiz için giderek büyük önem kazanıyor. Böyle bir toplantıyı boykot etmek ne demek oluyor? Böyle bir anlayış turizm için, Türkiye için iyi değil" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği "Ekmeğini Barıştan Çıkaran Sektör Turizm" konulu konferansın açılış oturumunun ardından "Türkiye Turizmi ve Krizler" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan eski Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, Türkiye'de turizm yapmanın dünyanın en zor işlerinden olduğunu söyledi. Bu dalda başarılı olmayı, "Deveye hendek atlatmaktan daha zor" diye nitelendiren Ateş, "Ama bizim ülkemizde turizmciler bunu başardı. Kardeşliği geliştiren Antalya'yı kutluyorum" diye konuştu.

Ateş, dış ilişkileri iyi yönetemeyen ülkelerde turizmi geliştirmenin de zor olacağına değindi. İnsanların, "Ülkemizde her an bir şey olacak" kaygısı ile yaşadıklarını belirten Ateş, "Turizmde yeni alanlara açılmak durumundayız. Hiçbir ülkeye ayrımcılık yapmamalıyız" dedi.

Antalya'nın yatak kapasitesi bakımından doyma noktasına geldiğini de kaydeden Ateş, bu alandaki arz talep dengesinin önemine işaret etti. Kentte 35 yaşını aşkın oteller bulunduğunu vurgulayan Ateş, devlet desteğiyle bu otellerin yenilenmesi gerektiğini açıkladı. Otellerin 5 yıldızlı, ancak çevresinin 3 yıldızlı olduğunu ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

"Yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Ancak bu yerel yönetimlerin de merkezi hükümet tarafından desteklenmesi lazım. Yeni pazar alanları bulmak zorundayız. Sadece inançlarla turizmi bağlamamalıyız. Turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sadece Antalya'ya değil, diğer bölgelere de turizm gözüyle bakmalıyız. Bunlar finansla alakalı durumlar. Türkiye'de iç barışı sağlamadan turizmi sağlam temellere oturtamayız."

Toplantıya AK Partili yetkililerinin katılmamasını da eleştiren Ateş, "Turizm siyaset yapılacak bir alan değildir. Turizm ülkemiz için giderek büyük önem kazanıyor. Böyle bir toplantıyı boykot etmek ne demek oluyor? Böyle bir anlayış turizm için, Türkiye için iyi değil" dedi.

" Taksim'deki olaylardan sonuçlar çıkarılabilirdi"

Eski Turizm Bakanlarından Bahattin Yücel de Türkiye'de son dönemde ciddi bir barış sorunu yaşandığını kaydetti. Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları hatırlatan Yücel, "Taksim'deki olaylardan önemli sonuçlar çıkartılabilirdi. Kriz yönetimi devreye girebilirdi. Taksim olaylarının nedenlerinin paylaşılması gerekirdi. Hükümet Gezi'deki olayları iktidarı yok etme olayı görerek durumu yönetti. Gezi iyi bir iletişim aracı olarak kullanılabilirdi" diye konuştu.

Alkol konusunda yürütülen düzenlemelere de işaret eden Yücel, kısıtlamanın kişisel haklara önemli bir müdahale olduğunu, turizmcilerin ise bu yasağı tartışmadığını ifade etti.

Eski Turizm Bakanı Alev Coşkun, Türk ekonomisinde turizmin son derece önemli hale geldiğini, turizmin hassas, duygusal bir sektör olduğunu söyledi. En ufak hareketlerin bile turizmde dalgalanmalara neden olduğunu belirten Coşkun, "Başbakan  'One minute' diyerek 2009'da 320 bin olan İsrailli turist sayısını 2012'de 20 bine düşürdü. Şimdi de her işi bıraktı ustamız 'Savaş yapalım' diyor. Savaştan en büyük zararı Antalya görür. Barışın zedelendiği noktaya turist gelmez. Çok titiz davranmak gerekir. Savaş kışkırtıcılığı insanlık onuruna yakışmıyor" dedi.

Turizm Eski Bakanı Ahmet Tan ise kriz dönemlerinde reklamdan ziyade halkla ilişkiler çalışması yapılması gerektiğini anlattı. "Öfke turizmi yaratan bir iktidara sahip olmak en tehlikeli krizdir" diyen Tan, şöyle konuştu:

"Bugünkü iktidar ne yazık ki barış turizminde,özgürlük turizminde Türkiye'nin ahengini bozacak bir ses tonunu kullanıyor. Böyle konuşmasının alıcısı Ortadoğu olabiliyor. Ortadoğu hep kanın, kavganın içinde kalmıştır O yüzden yüzümüzü batıya çevirmemiz lazım." - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Bahattin Yücel Antalya Türkiye Taksim Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title