Haberler

Edremit'te Komagene Uygarlığı ve "Çiğ Köfte"

tarihi damak tadını tekrar toplumumuza yaşatıyor.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, "Komagene Etsiz Çiğ Köfte" işletmesi ile

tarihi damak tadını tekrar toplumumuza yaşatıyor.

Ulugaraj Caddesinde genç girişimciler den Ali Ateş ve Bora Meteöz tarafından açılan iş yeri, M.Ö. 69 - M.S. 72 yıllarında medeniyet sürdüren Urfa ve Adıyaman bölgesinde barışın, diplomasi ve uygarlığın sembolü olan Komagene krallığına ait olan 4 bin yıl öncesinin kültürünü bu günlere getiren geleneksel Anadolu mutfağının lezzetini sunuyor.

"Çiğ Köfte"nin tarihinin bu bölgeye ve bu medeniyetin insanlarına dayandığını açıklayan Edremitli iş adamı Ali Ateş, "Komagene krallığının bu güne bıraktığı o medeniyetten kalan eserler dünyanın 8. harikası kabul ediliyor. Hikayesi ise dönemin Nemrut'u Hazreti İbrahim'in büyük bir ateşte yakılmasını emreder. Bu amaçla Komagene'deki bütün odunları toplatmış ve halkın da ateş yakması yasaklamıştır. Hikayeye göre bir avcı avladığı ceylanı eve getirir. Hanımına yemek hazırlamasını söyler. Kadın odun bulup ateş yakamaz. Çünkü bütün odunlar Nemrut tarafından toplatılmıştır. Ceylan'ın but tarafından etini ayırır. Onu bir taşla iyice ezer. Yani kıyma kıvamına getirir.

Sonra eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece tadına doyum olmayan o leziz çiğ köfteyi meydana getirir. Anadolu insanının 2 bin yıllık geleneksel lezzetleri, kendi kültürümüzle ve tarih mirasımızı da yaşatma adına, üretilen bu ürüne "Komagene" adını verilmiş. O gün, bu gündür Çiğ Köfte Anadolu halkının milli ağız tadı olmuştur.

İş adamı Ali Ateş, Ürün ve hizmet yelpazesi ile Türkiye'nin (ve dünyanın) lider etsiz çiğ köfte zinciri olan Komagene Etsiz Çiğ Köfte, İçli Köfte ve tatlı çeşitleri ile Edremit Telekom arkasında hizmet verebilmenin gururunu yaşadıklarını söyledi

"KOMAGENE ETSİZ ÇİĞ KÖFTE" NASIL YAPILIR?

Çiğ köfte, hazırlanışı ve sunuluşuyla yemekten öte, bir şölendir. Orijinali çiğ etle yapılır ve yerinde tüketilir. Çiğ etle yapılan köfteler, doğru şartlar yerine getirilmediğinde zararlı bakteriler üretmekte ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Nakliyesi, servisi, saklama koşulları oldukça zordur. Çiğ etin merkezde üretilip dükkanlarda satılması gıda sağlığı açısından mümkün değildir. Etsiz çiğ köfte de bu ihtiyaçtan doğmuştur. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şanlıurfa Balıkesir Adıyaman Edremit Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title