Haberler

Türkiye'den Taahhüt Değil Uygulama Bekliyoruz

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen -Ruijten, AB Reformları Kapsamında Türkiye'den 'Taahhüt Değil, Uygulama Beklediklerini' Söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, AB reformları kapsamında Türkiye'den ''taahhüt değil, uygulama beklediklerini'' söyledi.

Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan taslak Türkiye raporu, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı.

Raportör Oomen-Ruijten raporunu hazırlarken AB'nin güvenilirliğini korumaya çalıştığını anlatarak, ''Eleştirel ve objektif bir rapor olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Türkiye'de AK parti hükümetinin ikinci kez seçim kazanırken halktan ''açık bir yetki aldığını ve Türkiye'yi modernleştirme sözü verdiğini'' hatırlatan Oomen-Ruijten, hükümetin siyasi reformlar yapmadan bu taahhüdünü yerine getiremeyeceğine dikkat çekti.

Hükümetin'' 3 yıldır yavaşlattığı reformları ilerletme konusunda açık bir sinyal vermesinin AB kadar Türkiye'nin de çıkarına olduğuna'' değinen Oomen-Ruijten, ''Türkiye'den taahhüt değil, uygulama bekliyoruz'' diye konuştu.

Oomen-Ruijten, AB sürecinde en zor kısmın siyasi reformlar olduğunu belirterek,hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.

Türkiye'den son dönemdeki parti kapatma davalarını göz önüne alarak siyasi partiler kanunu değiştirmesini beklediklerini söyleyen ve ''internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının AB'ye aday bir ülkeye yakışmadığını'' ileri süren Oomen-Ruijten, Kürt meselesinde de siyasi insiyatif alınmasını vurguladı.

Oomen-Ruijten, ''terör örgütü PKK'nın eylemlerini onaylamamız mümkün değil ama sadece silah kullanılarak bu sorun çözülmez'' şeklinde konuştu.

Raportör Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinde, Kafkasların istikrarında ve diğer bölgesel konularda yapıcı dış politikasını övdü.

''Türkiye'nin bizim için çok önemli bir ortak olduğu konusunda geniş bir fikir birliği var'' diyen Oomen-Ruijten, modern ve müreffeh Türkiye'nin AB kadar Türk halkının da çıkarına olduğuna işaret etti.

AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Türkiye raporunu dengeli bulsa da bazı eleştirileri olduğunu belirterek şunları söyledi:

''Eğer müzakerelerin sonunda ne olacağı konusunda açık bir cevap veremiyorsak Türkiye'den bir talepte bulunmak zor. Bazı AB üyeleri (Türkiye'nin üyeliğine) karşı çıktıklarını söylüyorlar. Bazı fasılalar hazır olmasına rağmen bazı ülkelerin engellemesi nedeniyle müzakerelere açılamıyor.''

Swoboda, ülkelerin keyfi olarak birçok faslın müzakerelere açılmasını engellediğini belirterek, bunun Türkiye'deki reform sürecini de olumsuz etkilediği uyarısında bulundu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise raporda Ergenekon'un üzerine gidilmesi ve tüm uzantılarının ortaya çıkarılması vurgusuna katıldığını fakat yargılanmadan kimseyi suçlamamak gerektiğini söyledi.

Raporda Türkiye ile müzakerelerin ''ucu açık karakterine'' yer verildiğini, ancak aynı AB kararındaki ''müzakerelerin ortak hedefinin üyelik olduğu'' ifadesine değinilmediğini hatırlatan Lagendijk, ''Eğer buna illa değineceksiniz ifadenin hepsini koyun, yarısını atmayın'' önerisinde bulundu.

AP Üyesi Vural Öger, raporu genelde dengeli bulsa da ''dilini onaylamadığını'' belirterek, ''üzüntü duymak ve endişelenmek'' kelimelerinin defalarca kullanılmasının Türk halkını rencide edeceği uyarısında bulundu.

Öger, Türkiye'nin İspanya ile birlikte üstlendiği Medeniyetler İttifakı girişimine ve Türkiye'nin stratejik önemine raporda yer verilmesini istedi.

Türkiye raporu görüşmesinde birçok üye, Türkiye ile müzakerelerin bazı ülkelerce keyfi şekilde yavaşlatılmasından yakınırken, eski AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasına ''hayır'' oyu vermesine rağmen ''bugün kesilmesini istemediğini'' itiraf etti.

Brok, stratejik açıdan Türkiye'nin bugün AB için Soğuk savaş döneminden daha önemli olduğunu söyledi.

Eleştirileri cevaplandıran raportör Oomen-Ruijten, ''Türkiye'ye karşı sağlam, sert ve dürüst'' davrandığında ısrar ederek, raporuna çok fazla değişiklik önergesi verilmemesini istedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title