Haberler

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Heyeti Berlin'de

Almanya'da 8 Türk'ün öldürmesini araştırmak üzere kurulan Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu heyeti, Berlin'deki temaslarına başladı.

Almanya'da 8 Türk'ün öldürmesini araştırmak üzere kurulan Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu heyeti, Berlin'deki temaslarına başladı.

Heyet, bugün Federal Almanya Parlamentosu Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ile Federal Parlamento binasında bir araya geldi. Başkan Sebastian Edathy ile görüşen heyet, toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 2000-2006 yılları arasında öldürülen 8 Türk vatandaşının ırkçı Nazi terör örgütü tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasının Türkiye'de büyük bir şoka ve hayal kırıklığına sebep olduğunu söyledi. Üstün, "Bu çerçevede TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak, bu olayları yerinde incelemek ve yargı süreciyle ilgili gelişmeleri takip etmek için çalışma kararı aldık. Bu çerçevede Almanya'da bulunuyoruz yine Almanya'ya geldiğimizde, aynı olayı aydınlatmak üzere kurulan,

Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu olduğunu öğrendik ve muhataplarımızla bugün burada bir toplantı yaptık. Son derece faydalı geçti toplantımız, karşılıklı olarak bilgilerimizi paylaşmayı kararlaştırdık. Biz muhataplarımızın bu olayı çözme noktasında iyi niyetli olduklarını, kararlı olduklarını gördük. Kendileri, nerden gelirse gelsin bu olayın arkasında kimler olursa olsun, çözme kararlılıklarını, taahhütlerini bize bildirdiler. Bundan son derece memnun kaldık ve bu hayal kırıklığımız bir nevi olsun

dağıldı. Sadece Federal Meclis'in değil, meclislerin de çalışma kararları var, uzmanlar komisyonunun çalışma kararı var, ardından federal savcılığın yürüttüğü soruşturma var. Alman kamuoyu ve Alman kurumları dört koldan bu olayı aydınlatmak için uğraşıyorlar. Bizlerin artık bu olayların Solingen'deki, Ludwigshafen'daki olduğu gibi karanlıkta kalmayacağı noktasındaki inancı pekişmiştir ve muhataplarımızdan bu olayları aydınlatarak eskiden gelen Türk-Alman dostluğunun tesisi için, bu güvenin tekrar sağlanması

için bir katkı sunmalarını bekliyoruz. Bu kararlılığı kendilerinden gördük ve hissettik. Yapacakları çalışmalarda başarılar diledik, şimdiden daha teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Federal Almanya Parlamentosu Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise, "Berlin'de Nazi cinayetleri sunucu ölen kurbanlar için bir anma olacak. Bizim için kurbanları düşünmek önemli ve yarınki anma aynı zamanda da kurbanların aileleriyle dayanışmamızı göstermek için önemli. Fakat bizim konuşmaktan çok iş yapmamız, somut bir sonuca varmamız gerekiyor. Bizim Federal Meclis Araştırma Komisyonu olarak, Türkiye İnsan Hakları Araştırma Komisyonu'na partiler üstü çalışma yaptığımızı anlattık.

Bu davranışımızla olayların aydınlatılması, ülkemizde yıllarca aşırı sağ bir örgütün seri cinayetler işleyerek tüm ülkeye yayılması ve bunun fark edilmemesi gibi bir olayın peşindeyiz. Biz bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili gelişmeleri sürekli Türk büyükelçisiyle paylaşacağız. Yapacağımız çalışmalarda ilk sonuca vardığımızda, Türkiye'ye giderek arkadaşlarımızı bilgilendireceğiz" dedi.

Öte yandan, yarın Nazi cinayetlerinde hayatlarını kaybeden Türkler için Berlin'de büyük bir anma töreni düzenlenecek. Saat 12.00 de tüm okul ve işyerlerinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. - BERLİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ayhan Sefer Üstün İbrahim Ayhan Almanya Berlin Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title