Haberler

Tarık Ali: Pakistanlaşma Argümanı Konusunda İkna Olmuş Değilim Ama…

Suriye krizi konusunda Türkiye için "Pakistan'a dönüşüyor" iddiaları çoğalırken "Türkiye-Pakistan benzetmeleri gerçekçi mi?" sorusuna yanıt arayan BBC, tanınmış Pakistan kökenli İngiliz aydın Tarık Ali ile konuştu.

Suriye krizi konusunda Türkiye için " Pakistan'a dönüşüyor" iddiaları çoğalırken "Türkiye- Pakistan benzetmeleri gerçekçi mi?" sorusuna yanıt arayan BBC, tanınmış Pakistan kökenli İngiliz aydın Tarık Ali ile konuştu. Tarık Ali, "Türkiye'nin Pakistanlaşması argümanı konusunda ikna olmuş değilim. Açık olarak iki ülke farklı kökenlere sahip ve farklı şekilde işliyor" derken "Bence ters tepme aynı biçimde olmayacak" savını da öne sürdü.

Tarık Ali, BBC'ye Türkiye ile Pakistan arasındaki benzerlik iddialarını ve Türkiye'nin Suriye politikasını değerlendirirken Pakistan'ın Afganistan savaşında radikal İslamcıları desteklemesinin ülke için "feci" sonuçlar doğurduğunu söyledi.

1970'lerin sonunda ABD'nin Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele ederken Afganistan'daki dini gruplar ve Pakistan'ın askeri istihbaratıyla cihadı başlattığını belirten Ali, "Bunun sonucu feciydi çünkü bu grupların birçoğu ülkede hâlâ da aktif durumdalar. Bugün Amerikalılara ve Pakistan ordusuna karşı savaşıyorlar. Dolayısıyla bu operasyonun sonucu büyük bir ters tepmeydi" dedi.

Buna karşın Tarık Ali, "Suriye'nin durumu biraz farklı. Suriye'de yozlaşmış bir diktatörlüğe karşı çok büyük bir başkaldırı vardı. Bu başkaldırı başladığı an bölgede ABD destekli üç ülke; Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye savaşa müdahil olmaya karar verdi. NATO üyesi olan Türkiye bu ülkelerin arasında büyük bir rol oynadı. Onlar, adım adım muhalefeti ele geçirdiler ve daha fazla insana ihtiyaçları olduğundan cihatçıları ön cepheye gelmeleri için cesaretlendirdiler" iddiasında bulundu.

-"TÜRKİYE'NİN PAKİSTANLAŞMASI ARGÜMANI KONUSUNDA İKNA OLMADIM"-

"Türkiye Pakistan olur" savını öne sürmenin çok doğru olmayacağı söyleyen Tarık Ali, şu görüşü dile getirdi:

"Türkiye'nin Pakistanlaşması argümanı konusunda ikna olmuş değilim. Açık olarak iki ülke farklı kökenlere sahip ve farklı şekilde işliyor. Pakistan o dönemde askeri bir diktatörlük tarafından yönetiliyordu ve çok açık olarak Amerikalılar adına hareket etti. Bugünkü Türkiye hükümetiyse bir askeri yönetim değil seçilmiş bir İslamcı hükümet. Türkiye'de yönetim ülkenin halkı tarafından düşürülebilir ama Pakistan'da düşürülemezdi".

Suriye'de asıl olarak savaşan cihatçıların Türk olmadığını düşünen Ali, "Bence ters tepme aynı şekilde olmayacak" şeklinde konuştu. Ali şöyle devam etti:

"Her zaman bir tehlike var. Cenevre görüşmelerinden sonra Suriye'de bir koalisyon kurulması konusunda başarıya ulaşılırsa, muhalefetteki ılımlı grupları Esad'la bir anlaşma yapmaya iterlerse, bu muhtemel gözükmese de ihtimal dahilinde, cihatçı gruplar izole olabilir. Böyle bir durumda Türkiye dahil ülkelerine dönüp dönmeyecekleri ve ortalığı birbirine katıp katmayacakları açık bir sorudur."

-SURİYE KRİZİ SÜRDÜKÇE TÜRKİYE "DAHA FAZLA OLUMSUZ ETLENİR"-

Tarık Ali, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de hızlı ve çabuk bir zafere ulaşılacağını zannettiğini düşündüğünü belirterek "Ama sonuç böyle olmadı. Ortadaki durum sürdükçe Türkiye daha da fazla olumsuz etkilenecek" savını da öne sürdü.

"Peki Pakistan deneyiminden Türkiye açısından alınacak en önemli ders ne?" sorusunu da yanıtlayan Ali, "Başka halkların savaşına karışmayın, bundan uzak durun. Kendi ülkenizde yeteri kadar sorun var. En azından Esad kendi nedenleri doğrultusunda Suriye'deki Kürt halkına nispi bir özerklik ve özgürlük verdi. Bu da Türkiye'nin alması gereken bir derstir" görüşünü de dile getirdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Tarık Ali Pakistan Türkiye Suriye Dünya Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe şampiyon olabilecek mi? Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimali! İran Cumhurbaşkanı neden öldü? İran Cumhurbaşkanı nasıl öldü? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 20 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Survivor eleme adayları kim oldu? Survivor 4. eleme adayı kim? 20 Mayıs Survivor'da potaya kim girdi? İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title