Haberler

Rum Lider Anastasiadis'in Mektubu, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'na İletildi

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorunu ve başlaması öngörülen müzakereler konusunda görüşlerini içeren mektubunu dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na iletti.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorunu ve başlaması öngörülen müzakereler konusunda görüşlerini içeren mektubunu dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na iletti.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros ve diğer gazeteler, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis'in Anastasiadis'in mektubunu, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Osman Ertuğ'la dün ara bölgede, eski Lefkoşa Havaalanı'nda gerçekleştirdiği görüşmede, Eroğlu'na verilmek üzere sunduğunu belirttiler.

Gazete: "Müzakerelerin Temelleri İşte Bunlar - Mavroyannis ve Ertuğ Yöntemi Görüşüyorlar" başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis'in Eroğlu'na göndermiş olduğu mektupta yer alan unsurları sıralayarak, Anastasiadis'in bu unsurları BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'e de ilettiğini vurguladı.

Anastasiadis'in mektupta yer alan tezlerinin, BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üye ülkesi ve AB'nin ileri gelen liderlerine göndereceği mektuplara ekleneceğini belirten gazete, Anastasiadis'in tezlerinin şu şekilde sıralanabileceğini yazdı:

"Bir: Mektupta müzakereci atanmasına değiniliyor ve hedefin, iki müzakerecinin, müzakereler için zemini hazırlamaları ve sürecin başlayabilmesi için gerekli tüm unsurları netleştirmeleri olduğu vurgulanıyor. Müzakerelerin Ekim yada Kasım'da başlamasının önemli olmadığı, ön hazırlığın yapılmış olmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

İki: Yöntem ve müzakerelerin mekanizması konusunda, sürecin başlamasından önce uzlaşıya varılması gerektiği ifade ediliyor.

Üç: Sıkı ve yapay takvimlerden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor.

Dört: Müzakerelerin temelinin BM kararları, 1977-79 Doruk Anlaşmaları ve 8 Temmuz 2006 anlaşmaları olduğu belirtilerek AB içerisinde işleyebilecek, yani AB normlarına uyumlu bir devletin oluşturulmasının garanti altına alınması gerektiği ifade ediliyor.

Beş: Müzakere sürecine AB'nin temsilcisinin atanması öneriliyor.

Altı: Çözümün, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, tek temsiliyet ve vatandaşlığa sahip federal bir devlete dönüşümü olması gerektiği belirtiliyor.

Yedi: BM'nin sunduğu 2008-2012 uzlaşı/anlaşmazlık noktaları belgesinin (Downer belgesinin) bir referans belgesi olduğu ve bağlayıcı nitelik taşımadığı vurgulanıyor."

KAPALI BÖLGE MARAŞ KONUSU MEKTUPTA YOK

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, kapalı bölge Maraş konusunda sunduğu önerinin Anastasiadis'in Eroğlu'na gönderdiği mektupta yer almadığını, bunun sebebinin ise, "Önerinin Eroğlu'yla değil Ankara'yla görüşülecek bir konu olarak görülmesi olduğunu" yazdı.

Anastasiadis'in dün Rum siyasi parti başkan ve yetkililerini bilgilendirdiği, Başkanlar Konseyi toplantısını da gerçekleştirdiğini belirten gazete, Anastasiadis'in ayrıca, BM Genel Kurulu toplantısına katılacağı New York dönüşünde Rum Ulusal Konseyi'ni de toplayacağını vurguladı. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Nikos Anastasiadis Fileleftheros Derviş Eroğlu Kıbrıs Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title