Haberler

    Irak Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Fuat Masum: "Işid Musul'daki İnsanları Canlı Kalkan Olarak...

    Bugün, Irak'ın devlet bütünlüğü tehdit altında.

    Bugün, Irak'ın devlet bütünlüğü tehdit altında. Ayrıca terör tehlikesi bulunuyor ve bunun kontrolü de yabancı ülkelerin elinde… Irak Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Fuat Masum ülkesinde yüzleştikleri sorunlar hakkında samimi cevaplar verdi.

    Aissa Boukanoun, euronews: "Sayın Cumhurbaşkanı, siz daha önce İngiltere'de yaşamıştınız. Buradaki demokrasi tecrübenizi Irak'ta nasıl uygulamayı düşünüyorsunuz?"

    Dr. Muhammed Fuat Masum,Irak Cumhurbaşkanı: "Londra'da yaşadım ve orada demokratik bir ortamı tecrübe ettim. Bunu bizzat yaşayıp görerek, diktatörlük rejiminden sonra kendi ülkem Irak'ın geleceğinin böyle olması gerektiğini hayal ettim."

    Bunun yanında Irak'a benzeyen diğer ülkelerde de birtakım tecrübeler edindim. ve bunlar hayatımı etkiledi ve şekillendirdi. Tıpkı yurt dışında uzun yıllar yaşayan insanlara olduğu gibi… Biz bu ülkelerin Irak'a model olabileceğini düşünüyoruz ve anayasanın taslağında da bunu belirteceğiz."

    euronews: "Bugün Irak devleti Musul savaşına hazırlanırken siyasi ve ekonomik sorunlarla yüzleşiyor."

    Dr. Muhammed Fuat Masum,Irak Cumhurbaşkanı: "Evet, Şu anda Musul'daki operasyon askeri kuvvetlerimizin, komutanlarımızın ve Başbakan'ın kontrolü altında… Şu anda Başbakan, askeri uzmanlarla birlikte çalışıyor ve şu anda ordu, gönüllüler ve Peşmergeler büyük yol katetti. Önceden birçok bölge IŞİD kontrolü altındayken, şimdi bu oranı epey bir düşürdük. Şu anda Musul kaldı. Şu anda bu bölgede planlama ve operasyon yapmak askeri kuvvetlerimizin insiyatifinde…"

    euronews: "Çözüm yapılırsa, bu insani açıdan bir felaket getirebilir korkusu var. Çünkü IŞİD'in kontrolü altında birçok sivil de bulunuyor. Eğer savaş başlarsa, yerlerinden olan insanları nerede barındıracaksınız?"

    Dr. Muhammed Fuat Masum,Irak Cumhurbaşkanı: "Doğal olarak korkuyoruz çünkü Musul'da bir milyon insan yaşıyor. Çok dikkatli olmalıyız çünkü IŞİD bu insanları canlı kalkan olarak kullanabilir."

    "Ancak bunun yanında yerlerinden olacak vatandaşlar için kesin yapılmış bir planımız da yok. Burada yaşayan insanların başına bir felaket gelmesinden korktuğumuz için Musul savaşını erteliyoruz."

    euronews: "Sayın Başkan sizce Irak'taki bu imkan ve şartlar içerisinde IŞİD'i temizlemek mümkün mü?"

    Dr. Muhammed Fuat Masum,Irak Cumhurbaşkanı: "Ordu, polis, hareket halindeki kuvvetler ve Peşmergeler arasında kendine güven duygusu var. Şu anda IŞİD'e karşı savaşta çok güzel işler yapılıyor. Güvenlik güçleri bu konuda çok yetenekli. Zaten birçok bölgede IŞİD güçlerinin sayısı giderek azalıyor."

    euronews: "Türk, Amerikan ve İran askeri kuvvetlerinin Irak topraklarında var olması

    açısından Irak devlet otoritesinden bahsedebilir miyiz?"

    Dr. Muhammed Fuat Masum,Irak Cumhurbaşkanı: "Tüm bu bahsettiğiniz kuvvetler, Türkiye hariç Irak'ta devlet otoritesi altında bulunuyor. Müttefik bu ülkeler uzman, silah ve insani yardım konusunda

    Irak'a destek oluyor."

    euronews: "Türk Ordusu Irak devletinin izni olmadan ülkenin kuzeyinde faaliyetlerde bulunuyor. Bu du

    Yazar:

    Etiketler:Gönderildi: 29 Eylül 2016

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Fuat Masum Musul Irak Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title