Haberler
BBC

Hollanda seçimlerinde aşırı sağa oy verenlerin çoğu Wilders'in Türkiye ve İslam karşıtı tutumunu desteklemiyor

Güncelleme:

Hollanda seçimlerinde aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ne oy veren seçmenlerin çoğunluğu, Geert Wilders'in Türkiye ve İslam konusundaki katı tutumunu desteklemiyor. Seçmenlerin öncelikleri arasında sığınma ve göçün önlenmesi, sağlık giderlerinin azaltılması ve emeklilik yaşının düşürülmesi yer alıyor.

Yusuf Özkan / Lahey

Hollanda seçimlerinin galibi aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ne (PVV) oy veren seçmenlerin büyük bölümünün, Geert Wilders’in Türkiye ve İslam konusundaki katı tutumunu desteklemedikleri belirlendi.

Aşırı sağa oy veren seçmenlerin öncelikleri arasında, sığınma ve göçün önlenmesi, sağlık giderlerinin azaltılması ile emeklilik yaşının düşürülmesi yer alıyor.

Geçen hafta yapılan erken genel seçimde 37 sandalye elde ederek Hollanda’nın en büyük partisi haline gelen aşırı sağcı PVV’nin seçim zaferine ilişkin tartışma devam ediyor.

Hollanda’da 1995 yılından bu yana aralıksız yayınlanan haber programı Hart van Nederland (Hollanda’nın Kalbi), PVV’ye oy veren seçmenin, neden aşırı sağ partiyi tercih ettiğini araştırdı.

Araştırma, Wilders’in siyasetinin temellerinden biri olan “İslamlaşma ile mücadelenin”, Hollandalı seçmen üzerinde büyük bir etkiye sahip olmadığını ortaya koydu.

Ankete göre, PVV seçmeninin büyük bölümü, partinin seçim programında da yer alan, Genel Başkan Geert Wilders’in İslam, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) konusundaki katı tutumunu desteklemiyor.

Hart van Nederland anketine göre, PVV seçmeninin büyük bölümü, Wilders'in İslam karşıtı vaatlerini, inanç özgürlüğüne aykırı buluyor.

Wilders’in, yıllardır savunduğu Hollanda’da Kuran’ın yasaklanması çağrısını, PVV’ye oy veren seçmenin sadece yüzde 22’si olumlu bakıyor.

Aşırı sağ seçmenin yüzde 78’i, Kuran’ın yasaklanması önerisine katılmıyor.

Wilders’in, Hollanda’daki camilerin kapatılması çağrısına da, aşırı şağcı partiyi destekleyenlerin yüzde 68’i karşı çıkıyor.

PVV’ye oy veren seçmenler, aşırı sağcı partinin temel hedeflerinden biri olan, Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Nexit) konusunda da, Wilders’ten farklı düşünüyor.

AB'den çıkışa karşı tutum

Aşırı sağa oy veren seçmenlerin yüzde 36’sı, AB’den ayrılmaya olumlu bakıyor. Büyük bir çoğunluk ise, AB üyeliğini önemli bir sorun olarak görmüyor.

Ankete göre, aşırı sağ seçmenin büyük bölümü, Türkiye karşıtlığını onaylamıyor. Wilders’in, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması önerisini destekleyen PVV seçmeninin oranı yüzde 43’ü geçmiyor.

PVV seçmeninin yüzde 70’i, partinin seçim bildirgesinde yer alan, “Hollanda'nın Yahudi-Hıristiyan ve hümanist kökenlerin Anayasa'ya dahil edilmesi” vaadini de desteklemiyor.

Wilders’in, kültür ve sanata yönelik devlet yardımlarının sona erdirilmesi ve kamu yayıncılığına artık para aktarılmaması vaatleri de, PVV seçmeninden yeterli destek görmedi.

Ankete göre, seçmenin aşırı sağı tercih etmesinin ana nedeni, göçün önlenmesi, sağlık giderlerinin azaltılması ve emeklilik yaşının düşürülmesi olarak öne çıkıyor.

PVV’ye oy veren seçmenlerin yaklaşık yüzde 90’ı, sığınma ve göçün durdurulmasını istiyor.

Ankete göre, diş tedavisinin sağlık sigortası temel paketine dahil edilmesi, sağlık sigortasındaki zorunlu muafiyetin kaldırılması gibi vaatler, Hollandalı seçmeni aşırı sağa oy vermeye yöneltti.

Wilders’in, Mark Rutte hükümeti tarafından kademeli olarak 70’e yükseltilen emeklilik yaşını yeniden 65’e indirme vaadi de, Hollandalı seçmenin kendisini desteklemesini sağladı.

BBC

Geert Wilders Hollanda Türkiye Avrupa Birliği Göçmenler Politika Dünya Güncel Haberler

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral, DEM Partili vekili yumruklayan Karaismailoğlu'nu tebrik etti: Oflu duruşuna sağlık

Fransa'da olimpiyatlar öncesi büyük kriz! 800 bin kişiyi etkileyen sabotajın arkasında 'Rusya' olabilir

Fransa'da olimpiyatlar öncesi büyük kriz! 800 bin kişiyi etkileyen sabotajın arkasında "Rusya" olabilir

Bakmadan Geçme

Bingöl'de deprem mi oldu? Bingöl'de son dakika deprem oldu! Deprem şiddeti ve büyüklüğü kaç, nerede oldu? Son depremler AFAD ve Kandilli listesi Milli takım kadrosundan çıkarılan Tuğba Şenoğlu İvegin kimdir? Tuğba Şenoğlu İvegin kaç yaşında, nereli? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? Beyoğlu, Fatih, Sarıyer 26-27 Temmuz İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? Aliağa, Bergama, Çeşme 26-27 Temmuz 2024 İzmir su kesintisi listesi! Gaziantep GASKİ su kesintisi: Gaziantep'te sular ne zaman gelecek? Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı 26-27 Temmuz 2024 GASKİ su kesintisi listesi! Adana ASKİ su kesintisi: Adana'da sular ne zaman gelecek? Çukuorva, Karataş, Pozantı 26-27 Temmuz 2024 Adana su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? Karatay, Beyşehir, Ilgın 26-27 Temmuz 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? Alanya, Korkuteli, Demre 26-27 Temmuz 2024 Antalya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? İnegöl, Nilüfer, Mustafakemalpaşa 26-27 Temmuz 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? Yenimahalle, Sincan, Bala 26-27 Temmuz 2024 Ankara su kesintisi listesi! Adalet bölümü kaldırıldı mı? Hangi liseler ve üniversitelerde Adalet bölümü var? 27 Temmuz 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, KARİYER, SAĞLIK burç yorumları! 27 Temmuz burç yorumları nedir? Kripto emojileri X platformundan kaldırıldı mı? Kripto emojileri neden kaldırıldı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 26 Temmuz günün maçları nereden izlenir? İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kaç rekat? İstihareye nasıl yatılır?
Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

Ağır işkence ölüm getirdi! İsrail hapishanesindeki Hamas lideri Ebu Arra hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title