Haberler

İsveç'te çekilen inanılmaz görüntünün parçalı güneş tutulmasına ait olduğu iddiası

Güncelleme:

Dünya 25 Ekim'de gerçekleşen güneş tutulmasına kilitlenmişti. Türkiye'den ve Avrupa'dan çok net bir şekilde gözlemlenen tutulma, İsveç'ten de görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan ilginç görüntü İsveç'te parçalı güneş tutulmasına ait olduğu öne sürüldü. Ancak videonun, 2017'de İsveç'in merkezinde bulunan Vemdalen Kayak Merkezi'nde çekildiği ortaya çıktı.

Güneş tutulması geçtiğimiz günün en önemli konuları arasında yer aldı. Tutulma, başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok noktasından çıplak gözle seyredilebildi. Tutulmanın ülkelerdeki farklı açıları da ortaya inanılmaz manzaralar çıkardı.

"İSVEÇ'TE HARİKA GÖRÜNTÜ" BAŞLIĞIYLA PAYLAŞILDI

Güneş tutulmasının izlendiği yerlerden biri de İsveç oldu. Ancak sosyal medyada bazı kullanıcılar "Parçalı güneş tutulmasının İsveç'te çok nadir bir görüntüsü" başlığı altında bir görsel paylaştılar.Görüntü kısa süre içerisinde çok sayıda beğeni aldı ve bazı haber sitelerinde de paylaşıldı.

İşte İsveç'te olduğu iddia edilen o görüntü:

Güneş tutulması her yerden görüldü ama bir ülkede ortaya çıkan görüntü bambaşka

GÖRÜNTÜ 2017'YE AİT

Söz konusu iddianın ilk olarak, yabancı bir Twitter kullanıcısı tarafından 25.10.2022 tarihinde ortaya atıldığı anlaşıldı. Paylaşımda kullanılan videodan alınan görseller internette taratıldığında, videonun 2017'de İsveç'in merkezinde bulunan Vemdalen Kayak Merkezi'ndeki bir tepeden çekildiği ve İsveçli bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşıldığı tespit edildi.

Güneş tutulması her yerden görüldü ama bir ülkede ortaya çıkan görüntü bambaşka

"BUNA GÜNEŞ HALESİ DİYORUZ"

AA Teyit Hattı, bahse konu olan videodaki doğa olayını İstanbul Aydın Üniversitesi meteoroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir'e sordu. Özdemir konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Bu olayın 25.10.2022'de gerçekleşen parçalı güneş tutulmasıyla bir ilişkisi yoktur. Dünya Atmosferinde süspansiyon halinde bulunan su; buhar, buz kristalleri, su damlacıkları gibi farklı biçimlerde bulunur. Görüntülerdeki durum, atmosferin eksi sıcaklıklarda olduğu zamanlarda (örneğin -200C, -300C) oluşan buz kristallerine güneşten gelen görünür ışınların çarpması, kırılması ve yansıması sonucunda Güneş'in etrafında daire şeklinde oluşan parlak bir çember şeklinde görülmesi olayıdır. Buna Güneş halesi diyoruz. Troposferin en üst kısımlarında buz kristal parçacıklarının yoğun olduğu alanlarda güneş ışığının kırılması ile renk spektrumu güneş etrafında halka şeklinde oluşur" dedi.

Güneş tutulması her yerden görüldü ama bir ülkede ortaya çıkan görüntü bambaşka

Doğruluk Kontrolü
"İsveç'te çekilen inanılmaz görüntünün parçalı güneş tutulmasına ait olduğu iddiası"
YANLIŞDOĞRU
BULGULAR

"Videonun 2017'de İsveç'in merkezinde bulunan Vemdalen Kayak Merkezi'ndeki bir tepeden çekildiği ve İsveçli bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşıldığı tespit edildi. Bahse konu olan videodaki doğa olayı ise meteoroloji uzmanları tarafından Güneş halesi olarak açıklandı."

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Güneş Tutulması İsveç Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title