Haberler

BM'den "DEAŞ Askeri Yapısında Değişime Gitti" Uyarısı

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler, DEAŞ'ın askeri yapıda değişikliğe giderek Irak ve Suriye dışındaki saldırılara daha fazla odaklandığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi, "Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik DEAŞ tehdidi" başlıklı toplantıda terör örgütünün son durumunu değerlendirdi.

DEAŞ TEHDİDİ DAHA DA ARTTI

Toplantıda Konsey'e sunum yapan BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, propagandasını internet ve sosyal medya aracılığıyla hızla yayabilen DEAŞ tehdidinin daha da arttığını söyledi.

"DEAŞ ASKERİ YAPISINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ"

Örgütün yeni yapılanmaya gittiğini vurgulayan Feltman, "DEAŞ askeri yapısında değişikliğe gitti. Yerel komutanlara daha fazla yetki verdi ve çatışma bölgelerinin dışındaki saldırılara her zamankinden daha fazla odaklanarak bu saldırıları gerçekleştirme ya da telkin etme yoluna gidiyor." dedi.

SALDIRILARI "YALNIZ KURT"LAR GERÇEKLEŞTİRİYOR

DEAŞ'ın mobil ortamlardan yaptığı yönlendirmelerle Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İsveç ve Türkiye'de üyelerinin saldırı yapmasını telkin ettiğini anlatan Feltman, bazı saldırıların çatışma bölgelerinden dönen savaşçılar tarafından bazılarının ise buralara hiç gitmeyenlerce gerçekleştirildiğini söyledi. Feltman, bu kişilerin bazen "yalnız kurt" olarak nitelenmelerine karşın genellikle DEAŞ ile ya doğrudan temas halinde ya da aracıların desteğiyle terör eylemnelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.

SAVAŞÇI AKIŞI AZALDI

Jeffrey Feltman, örgüte katılmak için bölgeye giden yabancı savaşçı akışında azalma olduğunu ancak evlerine dönen ya da başka bölgelere konuşlanan teröristlerin halen önemli tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

DEAŞ'IN PARA KAYNAKLARI

Örgütün finansal durumuna ilişkin de bilgi veren Feltman, DEAŞ'ın temel olarak akaryakıt ve vergi gelirlerine sahip olduğunu bunun yanı sıra antika ve tarihi eser kaçakçılığı, fidye ve insan kaçakçılığından da gelir elde etmeye devam ettiğini söyledi.

ÖRGÜT AYLIK ON MİLYONLARCA PARA TOPLUYOR

Gelirleri azalmasına karşın DEAŞ'ın halen aylık on milyonlarca dolar toplayabildiğini anlatan Feltman, bağlantılı gruplara kendi ayakları üzerlerinde durma ve kendi gelir kaynaklarını oluşturma talimatı verdiğini de belirtti.

"KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ TEHDİT DÖNÜŞÜM GEÇİRİYOR"

Toplantıda konuşan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da, "Karşı karşıya olduğumuz tehdit dönüşüm geçiriyor." dedi. Irak ve Suriye'de kan kaybeden örgütün propagandasının başka yerlerde saldırıları tetikleyebildiğine işaret eden Rycroft, DEAŞ üyelerinin dünyanın neresinde olursa olsun barınmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Jeffrey Feltman Suriye Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title