Haberler
BBC

Dünya Pi Sayısı Rekorunu 31 Trilyon Basamağı Hesaplayan Google Çalışanı Kırdı

Dünya Pi sayısı rekoru, sayının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başaran Google çalışanı Emma Haruka Iwao tarafından kırıldı.

Iwao, kısaca 3,14 olarak ifade edilen ancak sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla buldu.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na giren yeni rekor, 3,14'e atfen her yıl 3. ayın 14'üncü günü olan 14 Mart'ta kutlanan Dünya Pi Günü'nde duyuruldu.

Bir dairenin çevresinin, çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel sayı olan Pi'nin alt basamaklarını hesaplamak oldukça zor. Çünkü alt basamaklardaki rakamlar arasında bir mantık dizgisi bulunmuyor.

Mühendislik, fizik alanında hatta uzay araştırmaları gibi alanlarda yapılan hesaplamalarda sıkça kullanılan Pi sayısı, silindirlerden dalga boylarına kadar birçok olgunun ölçümlenmesinde kullanılan formüllerin bir parçası.

BBC'ye konuşan yeni Pi rekortmeni Iwao, çocukluğundan beri Pi sayısını çok etkileyici bulduğunu söylüyor ve "Hala şaşkınlık içindeyim. Dünya rekorunu jırmak kolay olmadı" diyor.

Dünya rekorunu getiren Pi hesaplaması için 170 terabyte veri kulanıldı. Bu büyüklük, 34 milyon şarkı dosyasının büyüklüğüyle eşdeğer. Hesaplamanın tamamlanması ise 121 günde gerçekleşti.

Iwao'nun bundan sonraki hedefi, rekorunu geliştirmek.

Emma Haruka Iwao, "Pi'nin sonu yok. Yeni alt basamakları bulmayı çok isterim" diyor.

NASA uzmanları daha önce Pi sayısını hangi hesaplamalarda kullandıklarını yayınladıkları listede sıralamıştı.

Bu listedeki maddelerden bazıları şöyleydi:

Matematikçi Matt Parker, "Pi sayısı sadece dairelerle ilgili hesaplamalar konusunda faydalı değil. Pi sayısı olmadan modern matematik, fizik ya da mühendislik hesaplamaları yapılamazdı" diyor.

BBC

Avusturya Türk Federasyonu 14 Mart Google Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız... ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title