Haberler

Dünya Metroloji Günü

Dünya Metroloji Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Van merkezinde bulunan kuyumcu esnafını ziyaret ederek hassas terazileri denetledi.

Taksimetre ve takograftan, elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt, LPG sayaçlarına, kuyumcu ve eczanelerde bulunan hassas terazilerden, araçların yükleriyle tartıldığı yüksek çekerli basküllere (kantarlar) tüm ölçü ve tartı aletlerini denetleme yetkisine sahip olduklarını belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Nevzat Gün, imalat-ithalat aşamasından başlayıp, stoklara ve ticari alanda kullanımda olanlara kadar her alandaki ölçü tartı aletlerine ulaşmaya ve doğru çalışır vaziyette olmaları için çalıştıklarını belirtti. "Ölçüm bilimi anlamına gelen "Metroloji"nin tarihinin, binlerce yıl öncesine dayandığı bilinmekte olduğunu ifade eden Gün, "Yıllar içerisinde ticaretin insan hayatında daha fazla yer almasıyla birlikte ülkeler arası ilişkiler de artmaya başlamış ve ülkeler arası farklı ölçüm birimleri ve yöntemleri kullanılmasından dolayı ticarette büyük sorunlar yaşanmıştır. Bunun neticesi olarak özellikle ağırlık ve uzunluk birimlerini karşılaştıracak, bu konuda birliği sağlayacak bir ölçme sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda hem ortak bir birimler sistemi oluşturmak hem de farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetler arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun da aralarında bulunduğu 17 ülke tarafından 20 Mayıs 1875 tarihinde Paris'te Metre Konvansiyonu imzalanmıştır. Bu tarih günümüzde 80'den fazla ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle "Dünya Metroloji Günü" olarak kutlanmaktadır" dedi.

Bilim, teknoloji, inovasyon, sanayi, sağlık gibi birçok alanda çok önemli bir yere sahip olan ve bu özelliği ile toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren metroloji biliminin Metroloji Günü vasıtasıyla daha büyük kitlelere duyurulması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir diyen Gün, "Bu yıl 24 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleştirecek bir diğer etkinlik ise, 'Yerli Otomobile Giden Yolda Metrolojinin Önemi' ana temalı panel olacak. Panel ile bürokrat, sektör kuruluşları, sanayici ve akademisyenler bir araya gelerek; metrolojinin otomotiv sektöründeki önemini, üretim aşaması ve sonrasında sektörün metrolojik ihtiyaçları ile ölçümlerde ne kadar yerliyiz konularını tartışacak. Dünya Metroloji Günü çerçevesinde yapılacak kutlama ve farkındalığı artırma etkinlikleri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri aracılığıyla 81 ilde gerçekleştirilecek. Dünya Metroloji Günü çeşitli etkinliklerinde temel amaç, kamuoyuna çeşitli araçlar ile metrolojinin önemini anlatmak" olduğunu söyledi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title