Haberler

Diyarbakır karpuzda mantar hastalığı olunca kavun üretimine geçti -

Güncelleme:

Karpuzda mantar hastalığı olunca kavun üretimine geçti - Diyarbakır'da uzun yıllardır karpuz yetiştiriciliği yapan ve katıldığı karpuz festivallerinde 10 kez birincilik ödülü alan Osman Uçar, karpuzda mantar hastalığı oluşmasıyla kavun üretimine yöneldiğini söyledi.

Karpuzda mantar hastalığı olunca kavun üretimine geçti -

Diyarbakır'da uzun yıllardır karpuz yetiştiriciliği yapan ve katıldığı karpuz festivallerinde 10 kez birincilik ödülü alan Osman Uçar, karpuzda mantar hastalığı oluşmasıyla kavun üretimine yöneldiğini söyledi. Uçar, Büyük emekler vererek ektiğim karpuz tarlasındaki hemen hemen bütün karpuzlar kuruyup gitti. Ben de daha fazla zarar etmemek için kuruyan karpuzun yerine kavun ektim dedi.

Dicle Nehri kıyısında bulunan merkez Sur ilçesine bağlı Erimli Mahallesi'nde 25 yıldır karpuz üreticiliği yapan ve bu süre zarfında Diyarbakır Valiliği'nce düzenlenen karpuz festivallerinde 10 kez birincilik elde eden Osman Uçar'ın, bu yıl ektiği karpuzlar mantar hastalığına yakalandı.

Büyük emekler vererek ektiği karpuz tarlasındaki hemen hemen bütün karpuzlarda mantar hastalığı oluştuğunu anlatan Uçar, İlk defa böyle karpuz büyümeden çürüdü. Mantar hastalığı dediler. Bu yıl 15 dönümlük arazide karpuz ekmişim. 5 dönümlük alandaki karpuzlar festival için yetiştiriyordum. Şimdiye kadar düzenlenen 10 festivalde ürettiğim karpuzla birincilik elde ettim. Katıldığım festivalde 51 kilo 860 gram ağırlıkla ürettiğim karpuzla birinci oldum. Bu yıl ürettiğim karpuzda mantar hastalığı oluştu. Zararım çok büyük. Mantar oluşan karpuzlar arasında festival için yetiştirdiklerim de var. Büyük emekler vererek ektiğim karpuz tarlasındaki hemen hemen bütün karpuzlar kuruyup gitti. Ben de daha fazla zarar etmemek için kuruyan karpuzun yerine kavun ektim dedi.

İLAÇLAMA KONUSUNDA ÇİFTÇİLER EĞİTİLMELİ

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bu yıl sadece karpuzda değil, birçok sebze ve meyvede mantar hastalığı oluştuğunu söyledi. Meyve ve sebzelerde oluşan mantar hastalığının gece ile gündüz arasındaki oluşan sıcak hava farkından kaynaklandığını anlatan İskenderoğlu, Diyarbakır'da bu yıl sebze karpuzun yanı sıra bütün meyve ve sebzelerde hem mantar hem de kırmızı böcek var. Bunun sebebi de gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkıdır. Bunun yanı sıra gündüzleri de bulutlanma oluyor. Bulutlanma olduğu zaman da kırmızı böcek, yeşil kurt ve mantar, üçü de ürüyor. Yani normal yıllardan daha fazla çıkmış oluyor. Bunların ilacı var ama biz tavsiye etmiyoruz. İlaçlama yapmak isteyen çiftçi ve üreticilerimiz bağlı bulundukları tarım ilçe müdürlüklerine müracaat edip ziraat mühendisleriyle arazide kontrol etmek şartıyla ilaçlama yapabilirler. Bölgemiz ve ülkemiz tarım ülkesidir. Tarım ürünlerimizin kalitesini arttırmak için tarımsal araştırmaların ve tarımsal endüstrinin biraz daha çiftçi ve üreticiler üstünde yoğunlaşması gerekiyor. Bu sadece onlarla da değil, biz ziraat odalarıyla tarım il ve ilçe müdürlüklerinin de üstüne düşüyor. Çiftçi ve üreticiler eğitilmelidir. Bu hastalıklarla ilgili bir vatandaşımız gidiyor ilaçlama yapıyor, diğeri de ona bakıp rast gele ilaçlama yapıyor. Bunu tavsiye etmiyoruz. İlaçlanma sadece ziraat mühendislerinin nezaretinde ve bilgileri doğrultusunda yapılmalıdır diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Uçar Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title