Haberler

Diyarbakır'da KCK Davası

Güncelleme:

KCK'ya ilişkin görülen 108'i tutuklu 175 sanıklı davada, aralarında 6 eski belediye başkanının da bulunduğu 10 sanık tahliye edildi.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin görülen 108'i tutuklu 175 sanıklı davada, aralarında 6 eski belediye başkanının da bulunduğu 10 sanık tahliye edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu 108 sanıktan 78'i ile 6 tutuksuz sanık hazır bulunurken, tutuklu 30 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada iddianamedeki delilleri okunmaya başlanan Mazlum Tekdağ'ın delil ikamelerini okumaya devam etti.

Tekdağ, tercüman aracılığıyla yaptığı savunmasında kendisinin DTP Parti Meclisi üyesi olduğunu ve o dönemde yaptığı seçim çalışmalarının iddianameye suç delilleri olarak konulduğunu ifade ederek, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

İddia makamı, cuma günü verdiği mütalaasını tekrarladığını ve görülen duruşmada tutuklu yargılanan Fırat Anlı, Ahmet Ertak, Arslan Özdemir, Esma Güler, Dirayet Taşdemir, Hüseyin Kalkan, Hasan Öner, Ferhan Türk, Leyla Deniz ve Besime Gonca'nın tahliyesi, diğer tutuklu sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ettiğini kaydetti.

Sanık avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, İstiklal Mahkemeleri gibi DGM ve askeri mahkemelerin de iyi bir şekilde anılmadığını, gelecek nesillerin bu mahkemeleri tez konusu yapacağını öne sürdü.

Yasama mercinin bile bu mahkemelerin varlığından rahatsız olduğunu ileri süren Elçi, "O kadar rahatsızlık duydular ki yasaya uygun olup olmadığını bile tartıştılar. Mahkemeniz daha önce delillerin hukuka aykırı olduğu ve yargılama sürecinde okunmaması ile ilgili kabul edilmeyecek bir karar aldı. Mahkemeniz tam bir hukuksuzluk örneği sergiliyor. Bu dava haksız ve hukuksuz bir davadır. İnsanların hakkını gasp eden bir davadır" dedi.

Avukat Cihan Aydın da, iddianamenin baştan sona yasakçı bir zihniyetle hazırlandığını savundu. Toplumsal olaylar sırasında hayatını kaybeden Aydın Erdem'in faillerinin hala bulunmadığını fakat cenazesine katılanların yargılanmasının sürdüğünü söyleyen Aydın, "Avrupa'ya giden herkes PKK'nın Avrupa kanadıyla görüşmüş, Habur'dan gidenler de Kandil'e gitmiş gibi suçlanmış. Ama elde hiçbir delil yok" diye konuştu.

Avukat Emin Aktar ise, olanları, önceden senaryosu hazırlanan siyasal bir operasyon olarak niteledi. Müvekkillerine bile durumu açıklayamadıklarını savunan Aktar, "Bu davada biz avukatlar da çok başarısız olduk. Çıktığımız salona bir daha girmemeliydik, duruşmaya girmemiz yargılamayı meşru kılıyor. Bu ülkede ölümlerden çok siyasetin önünü açan kararlar önemli" dedi.

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından, tutuklu sanıklar Yenişehir eski Belediye Başkanı Fırat Anlı, Şırnak eski Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Hakkari eski Belediye Başkanı Kazım Kurt, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Kızıltepe eski Belediye Başkanı Ferhan Türk ile Arslan Özdemir, Hasan Üner, Takibe Turgay ve Fadile Bayram'ın tahliyesine karar verdi.

Yaklaşık 17 saat süren duruşmayı, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile tutuklu yakınları da izledi.

Muhabir: Nail Kadırhan - Aziz Aslan

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Kalkan Ferhan Türk Ahmet Ertak Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title