Haberler

Dışişleri Bakanlığı'ndan Macron'un "İslam'ın yapılandırılması gerekiyor" sözlerine sert tepki: Kimsenin haddine değil

Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam'ın yapılandırılması gerekiyor" sözlerine Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Bakanlığın açıklamasında, "Anlamı 'barış' olan Yüce Dinimizi 'aydınlatma' bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Bakanlar Kurulu'na sunulacak 'ayrılıkçılıkla mücadele' yasa tasarısıyla Fransa'da 'aydınlanmış bir İslam'ın oluşturulacağını' açıkladığı belirtilerek, "Anlamı 'barış' olan Yüce Dinimizi 'aydınlatma' bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir" denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 9 Aralık 2020 tarihinde Bakanlar Kurulu'na sunulacak 'ayrılıkçılıkla mücadele' yasa tasarısıyla Fransa'da 'aydınlanmış bir İslam'ın oluşturulacağını' açıklamıştır. Anlamı 'barış' olan Yüce Dinimizi 'aydınlatma' bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir. Bu tasarıya temel teşkil eden zihniyetin Fransa'nın sorunlarına çözüm getirmekten ziyade, vahim sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. İslam dinini sözde 'aydınlatma' bahaneleriyle 'Avrupa İslamı', 'Fransa İslamı' gibi kavramlar ortaya atarak göçmen toplumları disiplin altına alabileceğini zannetmek insani ve hukuki mülahazaların aksi yönde hareket etmek anlamına gelmektedir" denildi.

"GÜNDEME GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Herkesin inançlarını yaşarken alacağı din hizmetini ve benimsediği dini anlayışı devletlerin yasalarla belirleme hakkı yoktur" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sosyolojik ve tarihi gerçeklerin yanlış okunmasından kaynaklanan bu zihniyetin, Avrupa ve Fransa'nın önemli sorunları olan ve giderek artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığını daha da körüklemeye çalışması sadece kendi toplumlarını değil bütün insanlığı ortak bir kaygıya sevk etmektedir. İnsanlara ve dini konulara sırf güvenlik penceresinden bakmak yerine, dini ve ahlaki değerlere ilişkin toplumsal ihtiyaçların onurlu bir şekilde karşılanmasını teşvik edecek yapıcı söylemleri benimsemenin daha doğru ve faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu tasarıyla ilgili süreci yakından takip ederek, sakıncalarını Fransa'yla ikili ve çok taraflı platformlarda da gündeme getirmeye devam edeceğiz."

MACRON NE DEMİŞTİ?

Macron, iki gün önce düzenlediği basın toplantısında, "İslamcı ayrılıkçı" fikirlerle mücadeleye ilişkin hazırlanan yasa tasarısının 9 Aralık'ta Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirterek, "Fransa'da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam'ın yapılandırılması gerekiyor." demişti.

"Ayrılıkçı" fikirleri savunan bir ideolojinin sorunlu olduğunu, bu kişilerin kendi yasalarını Fransa'nın yasalarından üstün gördüğünü savunan Macron, "İslam, dünyanın her yerinde kriz yaşıyor." yorumunu yapmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Haberler

500

Yorumlar (13)

Muhammet:

Buradan Macron a sövmek yerine, "İslam dünyanın her yerinde kriz yaşıyor." cümlesine neden kimse odaklanmıyor? Biz müslümanlar gayri müslüm olanlardan daha çok kirletiyoruz İslamı. Sövüp saymak yerine kendimize dönüp bakalım. Ticarette yalan, terazide sahtekarlık, adam kayırma, işgüzarlık.... Her türlü sahtekarlık var. Kimde? Sözüm ona müslümanlarda

14
2
yanıtYanıtla
NECATİ:

KENDİ DİNLERİNİ İSTEDİKLERİ GİBİ DEĞİŞTİRDİKLERİ İÇİN İSLAMI DA DEĞİŞTİREBİLECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR AMA HEVESİ KURSAĞINDA KALIR

4
0
yanıtYanıtla
MUTLULUK:

Macron efendi halifelik Emevilere geçtikten sonra zaten İslamiyeti yapılandırdılar. uydurma hurafeler dinimize girdi günümüzde de ayalancı din adamları halen var bunlarda hiristiyan lobisine hizmet ediyor

1
2
yanıtYanıtla
KARA:

Bu kafir önce Tevrat ve İncil''deki insan eliyle kirletilmiş ayetlere baksın. İslam insanların işlerine geldiği gibi yaşayacakları bir din değildir.

3
0
yanıtYanıtla
EMEKLI GAZETECI:

ÜLKEN MÜSLÜMANLARDAN DEVSIRDIGINIZ VERGILERLE AYAKTA: ONCA Müslüman Katliamlarina inat. ! Itıraf et Utanma Siz Sömürmeye ALISIKSINIZ. . . !

3
0
yanıtYanıtla
Mealci biri:

Makron beyin bu sözüne katılıyorum kuran hadisçilerin kirli emellerinden ve tarikatçılardan arındırılmalıdır reform ve yeniden yapılandırma sürecine gitmesi lazım islamın

1
1
yanıtYanıtla
berdoş:

kullun nefsun zaikatul mevt. her nefis mutlak ölümü tatacaktır. macron dumuzu bence kendini yenilesin. ve bir an önce islam ahlakını alsın.tövbe etsin.

0
1
yanıtYanıtla
ALİŞ:

Hakikaten bu yazdığına sen inanıyor musun ? İSLAM AHLAKI HA ? Alanları görüyoruz

yanıt1
yanıt3
ALİŞE CEVAP:

İSLAM AHLAKINI SEN DE ALAMAMIŞSIN BELLİKİ. İSLAMI GERÇEK MANASIYLA ALGILAYAMAYANLAR SENİN GİBİ BÖYLE ASKIDA KALIR.

yanıt2
yanıt0
ALİŞE CEVAP VERENE CVP:

Bir buçuk iki milyar islam mensubu kişiler anlamamış askıda bir sen anlamışsın . . . Kafanı bir kaldırıp etrafa baksan anlamışların ne yaptıklarını göreceksin de kafanı kaldırmıyorsun , canım kardeşim

yanıt0
yanıt0
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title