Haberler

Dersimiz: Para

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü akademisyenleri dört duvar sınıf anlayışını yıktılar, dersliklerini antik kent Sardes’e taşıdılar.

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü akademisyenleri dört duvar sınıf anlayışını yıktılar, dersliklerini antik kent Sardes'e taşıdılar. Akademisyenler, tarihte ilk altın paranın basıldığı kent olarak bilinen Salihli'deki Sardes'e giderek geleceğin ekonomistlerine paranın tarihçesini anlattılar.

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü 1 ve 2'inci sınıf öğrencileri için antik kent Sardes'e arkeoloji gezisi düzenlendi. Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Meriç'in paranın tarihçesi ve Sardes'in tarihi önemine ilişkin bilgilerini aktardıkları gezi kapsamında antik kentte yer alan Bizans dükkanları, Roma caddesi, havra, hamam ve gymnasium kompleksi ile Artemis Tapınağı gezildi.

"KARUN KADAR ZENGİN SÖZÜNÜN DOĞDUĞU KENT"

Bölgede Harvard ve Cornell Üniversiteleri'nin yürüttüğü kazılarda altın ve gümüş arıtımına ait bir rafinerinin bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Recep Meriç atik kentin tarihine ve önemine ilişkin şu bilgileri verdi: "Hem Bodrumlu Herodot ve hem de Kolophonlu Ksenofanes sikkenin yani paranın Lidyalılar tarafından keşfedildiğini belirtir. Lidya antik dönemde bugünkü Manisa ili ve yakın çevresini kapsamaktaydı. Başkenti Salihli yakınındaki Sart kentiydi. İlk sikkeler Gediz ırmağı ve yan kollarının, doğal olarak taşıdığı altın ve gümüş alaşımı elektrondan yapılmaktaydı . İçindeki metal ağırlığını böylece alış veriş değerini belirtmek için üzerine damgalar vuruluyordu. M.Ö. 7. Yüzyıldaki elektron sikkelerden sonra çoğu ünlü kral Krezüs 'e ait altın ve gümüş baskı sikkeler gelmektedir. Ünlü Lidya kralı Krezüse ithafen 'Karun kadar zengin' denmektedir. Krezüs'ün kurduğu para sistemi daha sonraki Persler ve Büyük İskender'e zamanında da gelişerek devam etmiş ve günümüze kadar değişmeyen bir sistem olmuştur. Ayrıca Harvard ve Cornell üniversitelerinin yürüttüğü kazılarda altın ve gümüş arıtımına ait bir rafineri ortaya çıkarılmıştır. Bölgenin değeri genç kuşak tarafından bilinmeli ve herkese anlatılmalı." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erinç Yeldan Salihli Meriç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title