Haberler

Denizli'de Organ Bağışı Anlatıldı

Denizli Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinasyon Birimi, Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri çalışanlarını organ bağışı konusunda bilgilendirdi.

Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri'nde düzenlenen 'Organ Bağışı' konferansına Denizli Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Ümmühan Yaraneri konuşmacı olarak katıldı. Organ bağışı ile ilgili doğru bilginin önemli olduğunu belirten Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Ümmühan Yaraneri, "Yoğun Bakım Servisinde yaşam destek ünitesine bağlı ölen ve beyin ölümü tespit edilen kişilerden organ nakli yapılır. Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş ise nakil tıbben uygun değildir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İleri yaş, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı organ bağışına engel değildir"dedi.

Türkiye'de nakil bekleyen binlerce böbrek hastasının organ bağışını umutla beklediğinin altını çizen, "Ülkemizde yaklaşık 45 bin diyaliz hastası var. Ne yazık ki bunların çoğu 20-40 yaş arası genç hastalar olup, yaşamlarını haftada 3-4 gün diyaliz makinelerine bağlanarak sürdürebiliyor. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve kişiyi hayattan koparıyor. En iyi diyaliz koşullarında tedavi gören hastanın ortalama yaşam süresi 15 yıl uzayabiliyor. Ancak başarılı bir nakil ile makineye bağımlılık sona eriyor, yaşam süreleri ortalama 30-40 yıl uzayabiliyor. Kalp ve karaciğer için ise aranılan organ bulunamazsa hasta kısa sürede yaşamını yitirebiliyor" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Denizli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title