Haberler

Dekandan "Hipokrat Yemini" Açıklaması

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, mezuniyet töreninde ‘Hipokrat yemini’ni değiştirdiği haberiyle ilgili olarak, “Hipokrat yemininin orijinaline sadık kalınmış, bütün hekimlik mesleği sırasında gözetebilecekleri, takip edebilecekleri ilkeler, bizim metnimizde olduğu gibi baştan sona yer almıştır” dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, mezuniyet töreninde 'Hipokrat yemini'ni değiştirdiği haberiyle ilgili olarak, "Hipokrat yemininin orijinaline sadık kalınmış, bütün hekimlik mesleği sırasında gözetebilecekleri, takip edebilecekleri ilkeler, bizim metnimizde olduğu gibi baştan sona yer almıştır" dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi'nin 170 öğrencisini yemin ettirerek sağlık ordusuna uğurladıklarını söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, "Gerçekten öğretim üyesiyle, velilerimizle, öğrencilerimizle çok hoş bir ortamdı. Ama dün akşam saatlerinde arkadaşlar bir televizyon kanalında bu yaptırdığımız yemin töreni ile ilgili bazı haberlerin çıktığını söyledi. Doğrusu merak da etmedim. 'Nedir' diye sordum. İşte oradaki bir şeye takılmış arkadaşlarımız. Neymiş, biz oradaki 'Din, dil, ırk ayrımı gözetmediği' ifadesini kaldırmışız. Oradaki işte 'Allah adına yemin ederim' ifadesi kullanılmış. Bu iki şey üzerinde durmuşlar. Tabi Hipokrat yemininin orijinalini çıkarttırdım. Arkadaşlar bana getirdiklerinde, orijinalinde daha başlarken yemine orada Tanrı üzerine yemin ettirerek başlıyor. Yani orijinal metninde bu var. Doğru bizimkinde 'din, dil, ırk' ifadesi yer almıyor. Ama bu yani bizim çok fazla üzerinde durduğumuz bir husus da değil. Belki orijinalinde bu vardır. Sonuçta bu ilave edilir. Bizim fakülte olarak zaten bunu aştığımızın delillerinden birisi de 202 kişi, 44 tane ayrı ülkeden öğrenci öğretim görüyor. Bu fakülte zaten bunu aşmış. Çok fazla haberin niteliğinin de olacağını da zannetmiyorum. Dolayısıyla ben çok fazla kamuoyunu ayağa kaldıracak, huzursuz edecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Orijinaline sadık kalınmış bütün hekimlik mesleği sırasında gözetebilecekleri, takip edebilecekleri ilkeler, bizim metnimizde olduğu gibi baştan sona yer almıştır. Burada sadece eksik olan bu ifadedir. Onu da çok önemsemiyoruz. Yaptırdığımız yemine arkadaşlarımızdan gelip de 'bu yemini yapıyoruz ama bunun içerisinde şu ifadeler yok' diye de şikayet olmadı. 4 yıldır aynı metni çoğaltıp arkadaşlara verip, ezberlettiriyoruz ve orada tekrarlattırıyoruz" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Haydar Şahinoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title