Haberler

Danimarka'ya Dönen Tır'a Kızıl Haç Talip Oldu

Danimarka'nın Frusö belediyesi Meclis Üyesi Celal Kılıç, Suriyeli mülteciler için toplanan yardımları taşıdığını belirttiği TIR'ın Türkiye'ye girişine izin verilmeyişi sonrası Danimarka'ya döndüğünü ve TIR'a Kızıl Haç'ın talip olduğunu iddia etti.

Danimarka'nın Frusö belediyesi Meclis Üyesi Celal Kılıç, Suriyeli mülteciler için toplanan yardımları taşıdığını belirttiği TIR'ın Türkiye'ye girişine izin verilmeyişi sonrası Danimarka'ya döndüğünü ve TIR'a Kızıl Haç'ın talip olduğunu iddia etti.

AFAD'in izin vermeyişinden dolayı TIR'ın döndüğünü iddia eden Celal Kılıç, 900 adet yardım malzemesi taşıyan TIR'ın Danimarka'ya geri dönmesinin kendisini ve yardım edenleri şaşırttığını söyledi. Celal Kılıç, "Şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz ama öncelikle kamyon gümrük dairesinin önüne çekilecek. Ama Türkiye'ye sokulmayan yardımlara Kızıl Haç sahip çıktı. Şayet yardımların mültecilere ulaşması konusunda Büyükelçimiz yardımcı olursa masrafını göze alır tekrar Türkiye'ye göndeririz" dedi. Yorgan, yastık, battaniye, giyim ve oyuncaktan oluşan yardımların mültecilere ulaşmamasının üzücü olduğunu belirten Danimarkalı Barbara Kaad Ostenfeld "Frusö belediyesi olarak yardımları toplamak için çok zaman harcadık. Evlerinden, yakınlarından olan mültecilere yardım etmek istedik ama maalesef yardımlar Türkiye'den geri döndü. Türkiye'deki siyaset yardımın önüne geçti. Oysa insanlık ve yardıma siyaset karıştırılmamalı, yardımın milleti, inancı olmaz" dedi.

İş adamı Ahmet Biçen de yardımların mültecilere ulaşmasını engelleyenlerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek "Acıdır ama bu bir gerçek yardımlar geri döndü. Danimarkalılarla bu yardımları topladık ancak binlerce kilometre yol gittikten sonra yine binlerce kilometre yol kat ederek geri dönüyor. Şimdi Danimarkalıların yüzüne nasıl bakacağız, ne diyeceğiz bilmiyoruz. Bizler, ülkemiz adına bunun üzüntüsünü yaşıyor ve utanıyoruz. Eğer mümkünse bu yardımlar tekrar geri gitsin ve ihtiyacı olan insanlara ulaşsın" dedi.

Yardımları taşıyan TIR'ın şoförü İsa Özer de belgelerde bir eksiklik olmadığını, sadece AFAD'ın izin vermemesi nedeniyle yardımların yerine ulaşmadığını ileri sürerek, "Aslında kamyonun giriş işlemi yapıldı. İçindeki yardım malzemeleri indirildi ve kontrolden geçirildi. Ancak son anda AFAD'ın izin vermekten vazgeçmesi üzerine giriş işlemi iptal edildi. Oysa Norveç ve Finlandiya'dan giden ve tıbbi malzeme taşıyan Tırlar sokuldu" dedi.

Frusö belediye yöneticileri ve Danimarkalı yardımseverler, konuyu Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez ile görüşmek istediklerini ve yardımını isteyeceklerini söylediler. Yardım TIR'nın geri dönmesi, Danimarka basınında da eleştirilirken, Celal Kılıç ile görüşen Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, konuyu araştıracağını ve Türk makamlarından bilgi alacağını belirterek, yardımların yerine ulaşmamasının üzücü olduğunu söyledi. Türkiye'nin yardım kamyonunu, Danimarka ile olan gergin ilişkiler nedeniyle geri çevirmiş olabileceği yorumları yapılıyor. - Kopenhag

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Kılıç Danimarka Kopenhag Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title