Haberler

10 Yıl İçerisinde Her 2 Kişiden Biri Diyabetli Olabilir

Güncelleme:

Bir İnci Göz Hastanesi hekimlerince gerçekleştirilen toplantıda "Diyabetik retinopati hastalarının gözünden fotoğraflar" konulu resim sergisinde çarpıcı bilgiler paylaşıldı.

Bir İnci Göz Hastanesi hekimlerince Çarşamba günü gerçekleştirilen basın toplantısı ve "Diyabetik retinopati hastalarının gözünden fotoğraflar" konulu resim sergisinde, diyabet ve retinopati hastalığı hakkında çarpıcı bilgiler paylaşıldı.

Toplantıya Bir İnci Göz Hastane'si kurucusu Op. Dr. Ali Aksu, Op. Dr. Metin Ünal ve Genel Müdür Umut Öndersev katıldı.

" Türkiye'de diyabetli sayısı her gün daha da artıyor, son 10 yılda diyabetli sayısı %7'den %13'e çıktı, eğer alışkanlıklarımız değişmezse bu gidişle önümüzdeki 10 yıl içerisinde her 2 kişiden biri diyabetli olacak! Diyabet(şeker) hastalığının en fazla vurduğu organların başında göz geliyor. Bu hastalık görme engeli olmanın en önemli ve birinci nedeni!" -

Op. Dr. Ali Aksu şöyle konuştu: "Diyabetik retinopati denildiğinde genel olarak akıllarda yalnızca "diyabet" kelimesinden gelen ufak bir çağrışım dışında net bir şey belirmiyor. Diyabet hastalığının böylesine yaygın olduğu bir ortamda, diyabet kaynaklı olan ve görme kaybına kadar sonuçları olan retinopati hastalığının, diyabetin doğal sonuçlarından biri olduğu düşünülünce önemi daha da fazla açığa çıkıyor. Tüm bu riske ve tehlikeli senaryoya rağmen retinopati, farkındalıkla üstesinden gelinebilecek bir hastalık. Bu gerçeğe dikkat çekmek ve kamuoyunda retinopati hastalığının anlaşılabilmesini sağlamak amacıyla Bir İnci Göz Hastanesi, diyabetik retinopati konusundaki sosyal çalışmalarının ilk adımı olarak dünyanın en bilinen sembollerini ve figürlerini retinopati hastalarının gözünden görebilmeyi sağlayarak hastalığa dikkatleri çekiyoruz."

Op Dr Metin Ünal da diyabet hastalığının sayısının ciddi oranda arttığını Türkiye'de 3.5 milyon diyabetli olduğunu belirtti. Diyabetli hasta sayısının %7'den %13'e çıktığını belirterek hasta sayısında ciddi artış olduğunun altını çizdi. Ünal "Bireylerde körlük sebebi olarak baktığımızda artık diyabetin sebep olduğu hastalıklar ilk sırada yer almaktadır. Diyabet direkt göz damarlarını etkilediğinden eğer teşhis için de geç kalınırsa hastalarda görme kaybı yaşanmaktadır . Son yıllarda diyabet ve sebep olduğu görme bozuklukları 20'li yaşlara kadar inmektedir. Bunların altında yatan etken ise yeme alışkanlıklarımız ve strestir. Ayrıca bizler toplum olarak maalesef tedavilere geç kalıyoruz. İnsanlar diyabetik retinopati hastası olduklarını görme yetisinin azalması ve göz kanaması gibi hastalığın ciddi ve ilerleyen boyutlarında hastaneye başvurduklarında öğreniyorlar. Benim hekim olarak altını önemle çizmek istediğim bir konu şeker hastalığı teşhisi konan her bireyin 6 ay ve 1 yıl gibi sürelerde rutin muayenelerini yaptırmalıdır. Diyabetin görme fonksiyonlarını doğrudan etkilediği çok önemli bir gerçektir. Erken tanıyla birlikte uygulanan çeşitli yöntemler sayesinde bireyler sağlıklı yaşamlarına geri dönmektedir. Diyabeti ileri safhada olan hastalar için de en klasik yöntem olan lazer ve cerrahi uygulamalardan kaçınılmamalıdır." dedi.

Toplantı sonrası basın mensupları resim sergisini doktorlarımızın da yorumlarıyla gezdiler.Da Vinci'nin Monalis eseri en fazla ilgi toplayan çalışmalardan olurken, Marilyn Monroe, Obama'nın portresi de oldukça şaşkınlıkla izlendi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Ali Aksu Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title