Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: Füze Kalkanı Savunma Amaçlıdır

Cumhurbaştanı Abdullah Gül, NATO'nun Türkiye'ye kurmayı planladığı füze kalkanı projesinin savunma amaçlı olduğunu ve NATO'nun stratejik ortağı olan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile konuyu görüştüklerini söyledi.

Cumhurbaştanı Abdullah Gül, NATO'nun Türkiye'ye kurmayı planladığı füze kalkanı projesinin savunma amaçlı olduğunu ve NATO'nun stratejik ortağı olan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile konuyu görüştüklerini söyledi.

Rusya'nın Yaroslavl kentinde düzenlenen Üçüncü Yaroslavl Küresel Siyasi Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Gül, özel ANA uçağıyla, saat 21. 40'ta İstanbul'a döndü. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne düzenlenen basın toplantısında, NATO'nun Türkiye'ye kurmayı planladığı füze kalkanı projesini Rusya'nın nasıl değerlendiği sorusunu Cumhurbaşkanı Gül, "Rusya NATO'nun stratejik ortağıdır. Bazıları soğuk savaş dönemini düşünerek, değerlendirme yapabilir. Rusya ile NATO arasında çok yakın ilişkiler var. Bu sistem savunma amaçlıdır ve silahlara karşıdır. Bu silahlar devletlere karşı değildir. Devletler dışındakiler de silah gücüne sahip olabilmektedir. Medvedev'le konuyu paylaştık. NATO içinde de değerlendirdik" diye konuştu.

AVRUPADA YÜKSELEN IRKÇILIK

Toplantıya Doğu'dan ve Batı'dan çok sayıda devlet adamının katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, forumda fikirlerini paylaştığını ifade etti. Avrupa'da yükselen ırkçılığı, ırkçılığın Avrupa'da nasıl geliştiğini ve büyük tehlike arz ettiğini forumda anlattığını kaydeden Gül, "Bu vesile ile Medvedev'le toplantı yaptık. Medevedev'le ikili ilişkileri gözden geçirdik. Karşılıklı ticaret hedefimiz 100 milyar dolardı. Bu rakama ulaşmak için yapılması gerekenleri karşılıklı olarak konuştuk" dedi.

ORTADOĞU'DAKİ OLUP BİTENİ DEĞERLENDİRDİK

Ortadoğu'da olup biten gelişmeleri Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Davutoğlu'nun mevkiidaşı ve Medvedev'le değerlendirdiklerini dile getiren Gül "Karabağ konusunda Sayın Medvedev'den bilgi aldık. Suriye konusunda olanları karşılıklı idrak ettik. Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri bizim gözümüzle paylaştık. Kısa ama yoğun bir ziyaret oldu. Önemli fikirleri paylaşma imkânı oldu" şeklinde konuştu.

SK - İstanbul / Bakirköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title