Haberler

CHP'li Eski Vekiller Kılıçdaroğlu'nun İstifasını İstedi

Güncelleme:

Eski CHP Grup Başkanvekili Anadol, CHP'li eski 50 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan bildiriyi okuyarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun istifasını istedi.

CHP eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol, aralarında eski CHP milletvekilleri Bülent Baratalı, Şahin Mengü, Zekeriya Akıncı, Tuncay Ercenk, Ergün Aydoğan'ın da bulunduğu 9 eski milletvekiliyle parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında 50 eski CHP milletvekilinin imzasının yer aldığı bildiriyi okuyan Anadol, "riskin bedelinin ödenmesi" çağrısında bulundu.

Anadol, imzası bulunan eski milletvekillerinin daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen toplum kesimlerinde hayal kırıklığı yarattığını belirttiklerini söyledi. Anadol, seçim kampanyası sırasında İhsanoğlu'nun dile getirdiği bazı görüşlerin, kaygılarında ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini savundu.

İhsanoğlu'nun, CHP ve MHP'nin toplam oyundan yaklaşık 5 milyon daha az oy aldığını, Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 puan gerisinde kaldığını belirten Anadol, bunun büyük bir başarısızlık olduğunu öne sürdü.

"SORUMLULUK KILIÇDAROĞLU'NA AİT"

Başarısızlık kadar vahim olan başka bir durumun da Genel Başkan'ın bunun vahametini kavrayamamış bir görüntü vermesi olduğunu savunan Anadol, CHP'nin, 12 Eylül 2010 referandumundan bu yana, 12 Haziran genel, 30 Mart yerel seçimlerinde giderek kan kaybettiğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin de başarısızlık zincirinin dördüncü halkası olduğunu söyledi.

Bu olumsuz durumun sorumluluğunu seçimlere katılmayanlara ve geçersiz oy kullananlara yüklenemeyeceğini ifade eden Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorumluluk doğrudan doğruya uyarıları dikkate almadan ve partinin yetkili kurullarında görüşülüp karar alınmadan İhsanoğlu'nu çatı aday olarak öneren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na aitir. Kendisi de İhsanoğlu'nu aday göstererek kişisel bir risk aldığını söylemiştir. Şimdi alınan bu riskin bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Çağdaş demokrasilerde bunun yolu genel başkanlıktan istifa etmektir. Diğer üç başarısız seçim de eklenince artık istifa kaçınılmaz olmuştur. CHP'nin, Cumhuriyet'in değerlerine ve partinin ilkelerine yürekten bağlı olarak yıllardan beri mücadele eden örgütünün ve delegelerinin, partiyi yeniden kuruluş amaçlarına uygun çizgiye getirecek ve önümüzdeki genel seçimlerde başarıya ulaştıracak güçlü bir lider seçeneğine inanıyoruz."

"YENİ CHP DEĞİL, YENİDEN CHP"

Anadol, daha önce PM üyeliği, il, ilçe başkanlığı yapan yüzlerce, binlerce arkadaşlarının da bu metne imza atmak istediklerini ancak metni, önceki dönem parlamenterleri olarak sınırlı tuttuklarını kaydetti.

Anadol, "sol kanat", "ulusalcı kanat" gibi yapay ayırımların ötesinde, CHP ilkelerine sahip çıkan parlamenterler olarak bu metni okuduklarını anlattı. Anadol, partinin son yıllarda uğradığı ideolojik kayıplardan üzülerek, "yeni CHP değil, yeniden CHP" dediklerini dile getirdi. Anadol, CHP'nin raydan çıkmasını önlemeyi, gerçek kimliğine kavuşmasını istediklerini ifade etti.

"İSTİFA, TABANCA ÇEKMEYE BENZER"

Kılıçdaroğlu'nun kurultayı toplayacağına yönelik açıklamasını desteklediklerini belirten Anadol, CHP ve Türkiye'nin baştan aşağı yenilenen kadro değişimine ihtiyacı bulunduğunu öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin adaylığına nasıl bakacaklarına yönelik soru üzerine Anadol, adaylığını doğal karşıladıklarını, başkalarının da aday olabileceğini söyledi. Anadol, "Bazı adaylara destek bazılarına köstek olmak için bu açıklamayı yapmıyoruz" dedi.

Anadol, Kılıçdaroğlu'nun 2011 seçimlerinden önce yüzde 40 oy alınmaması halinde çekip gideceğini söylediğini belirterek, "İstifa tabanca çekmeye benzer, kılıfından çıkarıp hedefe yöneltilince ya ateş edecek ya da çekmeyeceksin. Ateş etmeden kılıfına sokarsan, güvenilirliğiniz kalmaz. İstifa telaffuz edilmez, gerçekleştirilir" diye konuştu.

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski Genel Sekreteri Önder Sav ile temaslarının olup olmadığı sorusu üzerine Anadol, "Böyle bir toplantıya olumsuz bakacaklarını sanmıyorum. Olumlu baktıklarını söyleyebilirim" dedi.

Daha önceki seçimlerde CHP'nin başarısına ilişkin bir soruya Anadol, "CHP muhalefette kalıyordu ama ideolojik tutarlılığında tartışma yoktu. Sadece 'ben daha iyi yönetirim' diyen hizipler var. O zaman partinin saygınlığı vardı, CHP'ye rağmen bir şey yapılamıyordu" karşılığını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Kemal Kılıçdaroğlu Bülent Baratalı Kemal Anadol Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

GENÇLİK:

BİRA ŞİŞESİYLE TC YAZANLAR PARTİSİ

28
5
yanıtYanıtla
bu damı yalan:

Sanatçı Haluk Bilginer''in Açıklaması ''Atatürk''ü ikon olmaktan çıkarıp, insan olarak anlamak gerekiyor. 90 yıldır sadece tapınmakla meşgulüz. laikliğide bir din olarak görmekmekten vaz geçin artık . bak bir aday çıkarmıyorsunuz

23
0
yanıtYanıtla
TBBD:

Partisel ve toplumsal tabana yüksek uyum kültürü olmadığı iyice ortaya çıkan Kılıçtaroğlu ve yönetim ekibi bir an evvel yönetimden çekilmeli;partisel ve toplumsal tabanla daha yüksek uyuma sahip bir adıyı ve yönetimi desteklemelidir.

10
12
yanıtYanıtla
asas:

kominist kırıntıları

17
2
yanıtYanıtla
iktidar ha!:

30 yıldır; bir tek chp liyi şehit cenaze namazında görmedim

16
3
yanıtYanıtla
chp din düşmanıdır:

iyilerini tenzih ederim oda 2- veya 3 bunlar kendileirne bir daire çizmişler bunun dışına çıkamıyorlar varsada yoksada ;alkol, laiklik, atatürk

11
1
yanıtYanıtla
demokrasi tünne:

eski model anadol partiyi bu hale siz getirdiniz düsün partiden

5
7
yanıtYanıtla
chp halkın partisi DEĞİL:

90 yıllık parti olması ile övünen adında HALK kelimesi geçen tüm seçimler gösteriyor ki halkla hiç bir bağı olamayan, kendini tc nin tek resmi sahibi sanan, vatandaşın giyimine, ibadetine karışan üstelik bu saydıklarıma düşman olan, tc vatandaşlarını “ kuzey kore “ halkı gibi tek tip etmeye çalışan “artık buda mümkün değil ya” “geçti borun pazarı” 90 yıllık CHP nin TC ye hizmet olsun diye yaptığı 9 (dokuz) tane Wc nin yeri ve tarihini bilen varsa yazsın özür dileyelim

8
2
yanıtYanıtla
Adınız YazınABC:

bukılıçtar oğlunun başarısızlığı değil seçmenin lakayıtsızlığı seçmen tatilini 1 günlüğüne kesip oyunu kullansaydı rte cumhurbaşkanlığını kazanamazdı bu seçim bana şunu öğretti zenginin demokrasiye yada cumhurbaşkanına ihtiyacı yok parası ile herşeyi yapabiliyorfakirin ise demokrasiye ihtiyacı var çünkü geçinmek zorunda chp li seçmen sandığa gitmediği için doğu ve güneydoğu oyları hep akp ye gitti ve bu şahıs bu oylar sayesinde başbakanlıktan terfi etti eğer zengin chp liler tatilinden 1 gün feragat etseylerdi her şey değişirdi o yüzden öküz altında buzağı aramayın çuvaldızı ben chp liyim deyip oy kullanmayıp tatile giden chp lilere batırınki sesleri çıksın bir daha bu yanlışı yapmasınlar

4
6
yanıtYanıtla
FATİH:

Diktatörün tarifi tam da bu. Her seferinde kaybedip de halen başda durmaya çabalıyan kişi dikdatördür. Devam edin rezilliğinize.

7
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title