Haberler

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş Açıklaması

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Bana kalırsa 130 sayfalık, Saray'daki Merkez Bankası'nın sunumu, hakikaten Cumhurbaşkanı'na bir ültimatom gibi, 'kendine gel' demek gibi olmuş" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Bana kalırsa 130 sayfalık, Saray'daki Merkez Bankası'nın sunumu, hakikaten Cumhurbaşkanı'na bir ültimatom gibi, 'kendine gel' demek gibi olmuş" dedi.

Güneş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında barkovizyondan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yaptığı sunumu gösterdi ve sunum üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Sunum incelendiğinde Başçı'nın izlediği politikaların ve gerekçelerinin açıkça görüldüğünü belirten Güneş, ortaya konulan tespitlerle Merkez Bankası Başkanının bağımsızlığını ve dik duruşunu kanıtladığını ifade etti.

"Bu sunum, Cumhurbaşkanı'na bir ders niteliğindedir, ders vermiştir" diyen Güneş, sunumun kurdaki gelişmelerle başlamasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın demeçlerinin kurdaki yükselmenin nedenlerinden olduğunun da sunumdaki veriler incelendiğinin görülebildiğini savunan Güneş, "Öyle halim selim, efendi efendi, çelebi çelebi duruyor Merkez Bankası Başkanı ama yüzüne 'Bu kuru 2.64'e sen getirdin' diyor. Devamında 'yerli para değer kaybedince ithal malları fiyatları yükselir ve bu kanalla da enflasyona neden olur' diyor. Yani diyor ki 'Senin verdiğin bütün demeçler enflasyona neden oldu. Hem kur yükseldi, şimdi bundan sonra da enflasyon yükselecek' diyor. Yüzüne karşı slaytla gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Slaytta yer alan verileri aktaran ve bu verilerin yol açacağı etkileri anlatan Güneş, faizlerin düşürülebilmesinin bir koşulunun istikrar ve güven artıcı adımlar olarak ortaya konduğuna işaret etti. Güneş, "Ülkede güveni, istikrarı kim sağlayacak? Sarayda oturan beyefendi sağlayacak. Bozan o. Onu gösterdi, 'Bozan sensin, düzeltmen lazım. Sen bu belirsizlikleri indirmezsen faiz düşmez. Belirsizliği ortadan kaldır, ben de faizlerin düştüğünü sana göstereyim' dedi. 'Güven ve istikrarı getirirsen bu faizler düşer' diyor. Bunu gözüne gözüne sokmuş" diye konuştu.

-"Çok önemli, çok cesur bir toplantı diye düşünüyorum"

Güneş, şunları kaydetti:

"Bana kalırsa 130 sayfalık, Saray'daki Merkez Bankası'nın sunumu, hakikaten Cumhurbaşkanı'na bir ültimatom gibi, 'kendine gel' demek gibi olmuş. 'Sen mali piyasaları bu hale getirdin, kolay kolay da biz bu bozduğunu düzeltemeyiz, sen kendini düzelt, kendine çeki düzen ver' demek gibi olmuş. Çok önemli, çok cesur bir toplantı diye düşünüyorum. Umarım Türkiye ekonomisi bundan böyle cumhurbaşkanının bu bana göre laubali, sorumsuz davranışlarıyla mali piyasalar bir çalkantı yaşamaz. Ben sunuma baktım, iyi ki Cumhurbaşkanı'nın yerinde ben oturmuyorum dedim. Bunu izlerken yüzüm gökkuşağı gibi olurdu, renkten renge girerdi."

Güneş, bir başka soru üzerine de "Bu açıklamadan sonra faizlerdeki indirimin zor olacağını düşünüyorum. Bütün bu açıklamadan sonra Merkez Bankası faiz indirirse siyasi baskının sürdüğü anlamına gelir. veya 'Bu kadar sunumu niye yaptın?' diye sorarlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası Hurşit Güneş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title