Haberler

CHP İstanbul Milletvekili Korutürk Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, " İran'ın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bölgedeki yerini almamasının çareleri aranmalı. Hükümet, İran'a yönelik siyasetini ve tüm bölgesel politikalarını gerçekçi bir yaklaşımla yeniden gözen geçirmeli" dedi.

CHP'li Korutürk, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, P5+1 ile İran arasındaki müzakerelerde çerçeve anlaşmasına varılmasına ilişkin basın toplantısı yaptı ve Türkiye'nin yapması gerekenleri açıkladı.

Korutürk, P5+1 ile İran mutabakatının sonuca ulaştığını kaydederek, "Bu anlaşma umut verici bir anlaşma. Hayata geçirilebileceği anlaşılıyor. Bu anlaşma siyasi ve ekonomik açıdan değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Korutürk, şunları kaydetti:

"Anlaşma ön görüldüğü şekilde uygulamaya geçirildiği taktirde bu İran'ın 1979'da kopmuş olduğu uluslar arası sisteme tekrardan entegre edilmesini sağlayacak. Yani İran uluslararası siteme girecek. Amerika'nın iş yaptığı, beraber politikalar ürettiği bir ortağı haline gelecek. Ortadoğu'nun bugün içinde bulunduğu karmaşa, Amerika muhtemelen nükleer anlaşmanın yarattığı olumlu ortamda bölgesel sorunların aşılmasına yönelik enerji yaratmak için istifade edecek. Bunun içinde İran'la özellikle Körfez bölgesinde işbirliği zemini yaratmaya çalışacak."

Türkiye'nin bugünkü politikasına devam ettiği takdirde rolünü İran'a kaptıracağı öngörüsünde bulunan Korutürk, şunları dedi:

"Hükümetin buna kerhen 'olumlu karşılıyoruz' diyerek geçiştirilecek bir anlaşma değil. Bu sözün içi boş, bunun tedbirlerini almalı ve İran'ın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bölgedeki yerini almamasının çareleri aranmalı. Hükümet, İran'a yönelik siyasetini ve tüm bölgesel politikalarını gerçekçi bir yaklaşımla yeniden gözen geçirmeli. Suudi Arabistan liderliğinde bölgede oluşan Sünni cepheden elini çekmeli, dış politikasını laiklik esasına döndürmeli. Ulusal çıkarlarımızı gerçekçi bir şekilde belirleyerek, bunlara odaklanan laik ve barışçı, istikrar amaçlı dış politika belirlemelidir. İran, İslam Cumhuriyeti olmakla beraber, dış politikaları ulusal çıkarlarına odaklı olarak seküler, laik dış politikalardır. Hükümetin de süratle dış politikada, Cumhuriyetin laiklik kimliğine uygun politikalara geçmesi lazım."

FENERBAHÇE KAFİLESİNE YAPILAN SİLAHLI SALDIRI

Fenerbahçe Kulübü otobüsüne yapılan saldırıya ilişkin olarak ise Korutürk, "Fenerbahçe'ye yapılan saldırıda çok ciddi güvenlik zaafı var. Bu hadisenin arkasında kim var ona bakmak lazım. Saldırı; otobüsü uçurumdan aşağıya atmak, orada ciddi bir zayiata neden olmak ve memleketi karıştırmaya yönelik bir saldırı. Hükümet ipin ucunu elinden öyle bir kaçırdı ki nereden bakarsanız bakın güvenlik zaafıyla ilgili hadiselerle karşılaşıyoruz. Adliye basılıyor, savcı rehin alınıyor; özel gazlarla zararsız haline getirmek yerine, yapılan operasyonda hem savcı şehit oluyor hem eylemci teröristler öldürülüyor ve bundan başarı çıkartılıyor" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Osman Korutürk Türkiye İran Politika Güncel Haberler

title