Haberler

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu Açıklaması

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Meclis Genel Kurulu gündemindeki zeytinliklerle ilgili yasal düzenlemeyi eleştirerek, "Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğundan beri bu yasayı sürekli getiriyor.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Meclis Genel Kurulu gündemindeki zeytinliklerle ilgili yasal düzenlemeyi eleştirerek, "Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğundan beri bu yasayı sürekli getiriyor. Biz bu yasanın geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Gaytancıoğlu, Meclis Basın Kapısı önünde CHP'li milletvekillerince dikilen zeytin fidanının çevresinde Genel Kurul'da görüşmelerine başlanan zeytinliklere ilişkin düzenlemeleri de içeren Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını eleştirdi.

Gaytancıoğlu'nun basın toplantısına CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ve partisinin Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ile bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Düzenlemenin üretimi baltaladığını ve talana yol açacağını ileri süren Gaytancıoğlu, AK Parti iktidarları döneminde tasarının 6 defa geri çekildiğini, 7'inci kez gündeme getirildiğini söyledi.

Gaytancıoğlu, "Biz bu üretim reform paketinde, acaba Türkiye zeytinyağından nasıl daha fazla para kazanabilir, nasıl daha iyi markalar yaratabiliri konuşmalıydık. Bunu konuşmuyoruz. Neyi konuşuyoruz? Dünyada zeytin varlığı açısından dördüncü sırada yer alan bir ülke zeytinliklerini talan ediyor, ekolojisini, iklim dengesini bozuyor, Adalet ve Kalkınma Partisi de kurulduğundan beri Türkiye Cumhuriyeti Meclisi'ne bu yasayı sürekli getiriyor. Biz halkımızla birlikte bu yasanın geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

"Kamu yararı göreceli bir kavram"

CHP Genel Sekreteri Sındır da söz konusu tasarının tarımsal üretim ve çevre konusunda olumsuzluklar içerdiğini belirterek, "Bu torba yasa tasarısı, üretimi desteklemek adına getirilmiş olsa da zeytin alanlarımızın ve meralarımızın oldukça göreceli olan kamu yararı ilkesi öne sürülerek sanayi tesislerine, madencilik işletmelerine açılmasını olanaklı kılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sındır, tasarıya karşı sivil toplum örgütleriyle birlikte mücadele etmeyi ve kamuoyuna bilgilendirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Basın toplantısına katılan sivil toplum örgütü temsilcileri de söz alarak tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise zeytinin anavatanı olan Türkiye'nin, binlerce yıllık üretim ve inanç kültürünün kaynağı zeytin ağaçlarının ölüm fermanını imzalayan ülke olarak tarihe geçmek üzere olduğunu savundu.

Güngör, "Ülkemizde sanayi yatırımları elbette olmalıdır. Ancak bunu yaparken doğaya saygılı olmalı ve sürdürülebilirliğe önem verilmelidir. Aksi takdirde yapılan yanlışların bedellerini çocuklarımız ve gelecek nesiller doğa felaketleriyle acı bir şekilde ödemek zorunda kalacaktır." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kamil Okyay Sındır Okan Gaytancıoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title