Haberler

Cezaevinden Çıkan Emekli Orgeneral Tolon Açıklaması

"Pek çok olumsuzluğa, kötü örneğe rağmen bu ülkede halen vicdanlı, Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş yargı mensuplarımız var. Onun bir sonucu olarak ben şimdi burada huzurunuzda bulunuyorum" "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüzlerce yurtsever evladı, kahraman evladı, aydınlar,

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon,  "Pek çok olumsuzluğa, kötü örneğe rağmen bu ülkede halen vicdanlı, Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş yargı mensuplarımız var. Onun bir sonucu olarak ben şimdi burada huzurunuzda bulunuyorum" dedi.

Zirve Yayınevi Davası'nda hakkında verilen tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi'nden çıkan Tolon, cezaevi önünde basına açıklama yaptı.

Öncelikle basın mensuplarına teşekkür eden Tolon, "Buraya kadar zahmet edip bana ve benim gibi haksızlığa uğramış yüzlerce yurtsever vatan evladının özgürlüğe kavuştuğu günü, dakikayı bir arada kutlamamıza vesile olmanız sebebiyle hepinize teşekkürlerimi ifade ediyorum" dedi.

"Şu anda sizinle beraber 3 yıl sonra özgürlüğü teneffüs ediyorum" ifadesini kullanan Tolon, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette söylenecek çok şey var ama öncelikle belirtmek isterim ki, zihinlerinde ve gönüllerinde böyle büyük bir kumpasın, böyle bir tertibin, böyle bir katakullinin mağduru olmuş Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüzlerce yurtsever evladı, kahraman evladı, aydınlar, yazarlar, düşünürler, öğretim üyeleri, akademisyenler, bu bulunduğumuz yerde -yakında göreceksiniz bir adaletsizlik müzesi olacak olan bu yerde- çok haksızlıklara uğradık. Bütün bu haksızlıklara yüce milletimiz vicdanında ve gönlünde 'hayır' dedi. Kar, kış, kıyamet demeden, hiçbir yılgınlık göstermeden ülkenin her yanında koşup gelip bizi destekledi. İşte bugün huzurunuzda bize daima o gücü, o kuvveti veren ve bizim suçsuzluğumuza inanan yüce milletimizin vefakar, cefakar yürekli insanlarına da teşekkürü borç biliyorum. Pek çok olumsuzluğa, kötü örneğe rağmen bu ülkede halen vicdanlı, Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş yargı mensuplarımız var. Onun bir sonucu olarak ben şimdi burada huzurunuzda bulunuyorum. O yargı mensuplarına, bu gerçeği anlamış ve gecikmiş olan hürriyetimi bahşetmiş olmaları sebebiyle teşekkürlerimi sunmak zorundayım."

Tolon, haklarındaki kararın Anayasa Mahkemesi'nde beklediğini belirttiği Balyoz Davası sanıkları için de adaletin tecellisi için çağrı yaparak,  "Haksızlığa uğramış Balyoz mağduru kardeşlerimin, arkadaşlarımın, şimdi arkamda bırakıp vedalaştığım yüzlerce Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile yine oradan (Anayasa Mahkemesi) çıkacak kararla askeri casusuluk, Poyrazköy ve hatta benim de sanığı yapıldığım ta Malatya'daki Zirve davasında haksızlığa uğramış olanlar için de beklenen ve yerine getirilmesi gereken bir ışık olarak adaletin tecellisi için buradan çağrı yapıyorum. En kısa zamanda yüce mahkemenin kararıyla, haksızlığa uğramış insan ve onlarla kader birliği yapmış bu acıları paylaşan aileleri de huzura kavuşacaktır ve bu kumpas tarihe gömülecektir bir şekilde diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere, kendisine destek veren barolara ve avukatlarına da teşekkür eden Tolon, "3 yıllık tutsak hayatı" olarak nitelendirdiği tutukluluk süresince kendisine destek veren ailesi ve yakınlarının bugüne ulaşmasında katkılarını vurguladı. Tolon, ailesi için, "Uğradığım bu haksızlığın bir gün sona ereceğini haykırarak bana umut vermiş olmalarında ne kadar haklı olduklarını gördüler" dedi.

Tolon, ayrıca cezaevi yakınında kurdukları çadırlarda "Balyoz nöbeti" tutan gönüllülerin temsilcisi Hıdır Okka'ya da teşekkür ederek, "İnşallah benle başlayan ve benden sonra devam edecek olan, haksızlığa uğramış tüm mağdurların özgürlük havasını teneffüs ederek çok özlemle bekledikleri ufuk çizgisini görebilme günleri yakındır" diye konuştu.

Hurşit Tolon, açıklamasını bitirip aracına yöneldi ancak araca binmeden geri dönerek cezaevi müdürü ve personeliyle ilgili duygularını paylaştı. Tutulduğu 5 numaralı cezaevinin personelinin insani davranışlarıyla kendilerine güç verdiğini anlatan Tolon, "Uğradığımız haksızlığı bakışlarıyla bize hissettirerek ve oradaki hekimin insani yaklaşımlarıyla sağlığımızı, gücümüzü koruyabildik. Unutmadan onlara da teşekkür etmeyi borç biliyorum" dedi.

Mahkemenin tahliye kararı

Ergenekon davasında hapis cezası alan ve uzun tutukluluk nedeniyle bu davadan tahliyesine karar verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin görülen davada da tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamamıştı.

Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, Ergenekon davasında tahliye kararı verilmesinin ardından, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davada da tahliye kararı verilmesi için Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Mahkeme, Tolon'un bu davadan da tahliyesine karar vermişti.

Avukat Sezer tarafından gazetecilere dağıtılan mahkeme kararında, Tolon'un tahliyesine ilişkin şu gerekçe yer aldı:

"Tutuklu sanık Ahmet Hurşit Tolon'un tutukluluk durumunun değerlendirilmesinde; tutuklamanın, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi amacını taşıyan ve delillerin temini ile muhafazasına hizmet eden geçici nitelikte bir koruma tedbiri olması, delillerin takdiri aşamasında mevcut durumun sanık lehine değişme ihtimali, sanığın yaşı, kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, sabit ikametgah sahibi olması hususları hep birlikte değerlendirildiğinde; kişi özgürlüğünü kısıtlayan ve istisnai nitelikte olan tutuklama tedbirinin devamının ileride telafisi güç veya imkansız mağduriyete yol açabileceği ve böylece tutukluluk halinin devamının tedbirden umulan fayda ile ölçülü olmadığı kanaatine varılmıştır."

Tahliye edilen Tolon hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Hurşit Tolon Hurşit Tolon Tsk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title