Haberler

Çanakkale Savaşı Konferansı ve Sergisi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması- Büyükelçi Altay Cengizer'in konuşması- Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması - Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari Budapeşte'de Çanakkale Savaşı konferansı ve sergisi Macaristan'da Çanakkale Savaşları isimli konferans düzenlendi, sergi açıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması- Büyükelçi Altay Cengizer'in konuşması- Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın konuşması - Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari Budapeşte'de Çanakkale Savaşı konferansı ve sergisi Macaristan'da Çanakkale Savaşları isimli konferans düzenlendi, sergi açıldı. Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği ve Macar Bilimler Akademisi tarafından, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansa, Büyükelçi Altay Cengizer konuşmacı olarak katıldı.Konferansa, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Arif Altay, Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül'ün yanı sırada çok sayıda davetli katıldı.Büyükelçi Altay Cengizer, Birinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'nın iç meseleleri yüzünden koptuğunu ama başladığı andan itibaren Osmanlı'nın kaderini de belirlediğini, Osmanlı'nın bu savaşa katılmasına giden yolu ve dönemin siyaset arenasındaki gelişmeleri irdeleyerek, "Bu savaşta sadece Osmanlı vatan müdafaasındaydı. Balkan hezimetinden sonra Batı, Osmanlı İmparatorluğu'nun geleceğinden tamamen ümit kesti. Osmanlı devleti zayıf, perişan ve en önemlisi yalnız bir halde idi" değerlendirmesinde bulundu.Osmanlı'nın, Almanya ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile birlikte aynı safta yer aldığını ve bunun Macarlar ve Türkler açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Cengizer, "Türkler tarih boyunca Macarlarla ne derece yakın bir ilişki içinde olduklarını biliyorlar. Bunun Macarlar tarafından da bilinip takdir edilmesi çok sevindirici bir durum. Bu savaşta Türkler ile Macarlar arasında yeni bir disiplin kuruldu. Bu ikili ilişkiler ne kadar pozitif olursa olsun bu tür önemli hatıralar ve önemli birliktelikler üzerinde devam etmek lazım" diye konuştu. Osmanlı'nın devlet ayrımı yapmadan ittifak, dostluk o da olmazsa yaşam hakkına saygı arayışı içinde olduğuna da değinen Cengizer, "Osmanlı, Balkan hezimetinden sonra ölüm fermanı imzalanmış ve mirası daha sağ iken paylaşılmıştır" dedi.Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari yaptığı açıklamada, "Çanakkale Savaşı biz Macarlar için de çok önemli, çünkü bu aynı zamanda bizim de savaşımız. Bu savaşta Avusturya Macaristan imparatorluğu olarak Osmanlı ve Almanya ile aynı safta savaştık. Bu tarihi gerçek bugün de iki ülke halkları ve münasebetleri arasında büyük önem taşıyor. Çanakkale Savaşı'nda yeni bir Türkiye kuruldu. Türkler ve Macarlar 19. ve 20. yüzyılda stratejik olarak beraberdik. Bu ortaklığın 21. yüzyılda da sürmesi için çalışmamız gerekli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Altay Cengizer Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title