Haberler

Büyükşehir, Mevlevi Ayinleri Kitabı ve Albümleri'ni Kültür Hayatına Kazandırdı

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilhamlarını mutasavvıf ve gönül insanı Hazreti Mevlana’nın hayatından ve düşüncelerinden alan Mevlevi Ayinleri’ni 880 sayfalık tek cilt bir kitap ve 4 CD’de toplayarak kültür hayatına kazandırdı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilhamlarını mutasavvıf ve gönül insanı Hazreti Mevlana'nın hayatından ve düşüncelerinden alan Mevlevi Ayinleri'ni 880 sayfalık tek cilt bir kitap ve 4 CD'de toplayarak kültür hayatına kazandırdı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Türk musikisinin en görkemli ve kadim besteleri arasında yer alan Mevlevi Ayinleri'ni 880 sayfalık tek cilt bir kitapta topladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İslam bediiyatının Türk coğrafyasında gelişip serpilmesinde tekkelerin birer akademi mesabesinde olduğunu belirterek, zikir meclislerine refakat eden musikinin tasavvuf eliyle dini bir forma kavuşarak kendine münhasır sanatsal bir derinlik elde ettiğini söyledi.

Başkan Akyürek, "Belediye olarak şehrimizin en önemli tarihsel mekanlarından Asitane'de asırlardan bu yana kökleşmiş, Anadolu'ya, Balkanlara, Orta Doğu'ya yayılarak kendine ait yüksek bir kültür oluşturmuş Mevlevi Sema'nın olmazsa olmazı ayin-i şerifleri konu alan önemli bir eseri yayımladık. Eserin ortaya çıkmasında emeği geçen başta Hafız Ahmet Çalışır kardeşimiz olmak üzere tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Ayinler 880 sayfalık tek kitapta toplandı

Mevlevihanelerde üretilmiş müzik formuna "Ayin-i Şerif" yahut "Mevlevi Mukabelesi" denmekle birlikte bestelenen birçok eser, Osmanlı Dönemi'nde sarayın ve yüksek zümrenin beğenisine hitap etmiştir. Örnek olarak büyük üstadlardan Hammamizade İsmail Dede Efendi, Padişah'ın isteği üzerine bir Mevlevi Ayini bestelemiştir. Mevlevilik, ince ruhlu, alçak gönüllü ama aynı zamanda berrak görüşlü olabilmenin bir disipliniydi. Mevlevi dervişlerinin Sema'sına eşlik eden ayin-i şeriflerin her yönüyle güzel olmalarının bu gayrete mutabık düşen bir tarafı mutlaka vardır. Büyükşehir Belediyesi tarafından 880 sayfalık tek cilt bir kitapta toplanan Mevlevi Ayinleri kitabının yanında; içerisinde Nayi Osman Dede'ye ait Uşşak, Çargah, Rast ve Hicaz Mevlevi ayinlerinin bulunduğu 4 ayrı CD'den oluşan Kültür Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi sanatçılarının hazırladığı bir albüm ile tüm ayinlerin notaları yer alıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda Konyalı Aşık Ömer'in 455 şiirinin toplandığı ünlü eseri Divan ile ilk kez Farsça bir Mesnevi Şerhini çevirerek Hasan-ı Zarifi'nin Mesnevi Şerhini yayın hayatına kazandırmıştı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yayınları Kültür A.Ş. ve www.konyakultur.com internet adresinden temin edilebiliyor. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tahir Akyürek Mevlana Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title