Haberler

Büyük Şair Cemal Süreya'dan Usta İşi Bir Çeviri

Güncelleme:

Félicien Marceau'nun 1969 Prix Goncourt ödüllü ve dilimize büyük şair Cemal Süreya tarafından çevrilen kitabı Bir Tanem İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Tutkunun karşı konulamaz çağrısına kulak veren evli bir milletvekilinin, ele avuca sığmayan genç bir mankenle yaşadığı ilişkinin anlatıldığı Bir Tanem, sınırların zorlandığı bir ilişkiyi anlatıyor.

Sevgi ve sevginin getirdiği kaygılar, kıskançlık, sadakatsizlik ve bunların sarmalında yaşanan tutkulu bir aşkın belirsiz sonu, Cemal Süreya'nın eşsiz çevirisiyle okuyucu ile buluşuyor.

Félicien Marceau

16 Eylül 1913'te Belçika'nın Cortenberg bölgesinde doğan Félicien Marceau, asıl adıyla Louis Carette, 1969'da Creezy adlı romanıyla Fransa'nın en önemli edebiyat ödüllerinden olan Prix Goncourt'a layık görüldü. 27 Kasım 1975'te Fransız Akademisi üyeliğine seçilen Marceau, 40'dan fazla roman, deneme ve tiyatro oyununa imza attı. 7 Mart 2012'de Paris'te öldü.

Cemal Süreya

(Cemalettin Seber; 1931, Erzincan-9 Ocak 1990, İstanbul )

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Ortadoğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini 1966-1970 arası kırk yedi, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru'da şiir ve yazıları yayımlandı.

İkinci Yeni şiirinin öncü ve kurucu şairlerinden olan Cemal Süreya'nın ilk şiirlerinde biçim kaygısının ağır bastığı, yeni bir imge ve yeni bir söyleyiş peşinde olduğu görülür. Toplumsal olana ve insani öze ağırlık vererek ilerleyen bir şiire sahip olan Cemal Süreya, şiirini ince buluşların ve duygulanımların, yaşanan gerçekliğin, toplumsal ve kültürel birikimin kendine özgü söyleyişle bütünleştirmiştir.

Arka Kapak

"Kendi kendimizin doruğuna yükseldiğimiz zaman; hayattan, ölümden, sonsuzluktan konuşmak ne kadar kolay, ne kadar doğal gelir. Sonradan, o izlerin üstüne yeniden düştüğümüzde, böyle konuşmuş olduğumuza nasıl şaşarız. Hayır, iyice farkındayım, Creezy ile beraber olduğum sürece beni bir öte dünyanın, sadece sisler içinde belli belirsiz seçebildiğim bir acunun eşiğine kadar götüren bir şeylere dokunuyordum. Ama neydi o dokunduğum? Bilmiyorum. Belki de hiçbir zaman bilmeyeceğim. Biz hepimiz metnini bilmediğimiz ya da metni bizim için okusak da anlaşılmaz kalan bir piyeste oynuyoruz; deney bir işe yaramıyor bu oyunda. Mutluluk ya da mutsuzluk elimizden kaçıp giden o şeyin iki karanlık yüzünden ibaret. Bu oyunun adı: öteki kişi."

Félicien Marceau'nun Goncourt Ödülü alan Bir Tanem romanında evli ve iki çocuk babası bir milletvekilinin, güzel ve güzel olduğu kadar da gizemli olan genç bir modelle yaşadığı tutkulu aşkı, Cemal Süreya'nın şiir tadında çevirisiyle okuyacaksınız.

Bir Tanem, Félicien Marceau, İnkılâp Kitabevi, Roman, 144, İstanbul, 2018.

Genel yayın yönetmeni Ahmet Bozkurt

Yayıma hazırlayan Bülent Ulus

Son okuma Utku Özcan

Kapak tasarım Faruk Baydar

Sayfa tasarım Şevval Ulusoy

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cemal Süreyya İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title