Haberler

Bursalı Otomotivciler Patent Zengini

Haluk Yüksel - Harun Kaymaz - "Otomotivin kalbi" Bursa'dan, 2012 yılında firma bazlı yapılan 98 adet patent tescilinin, yüzde 87,75'nin (86) otomotiv firmalarına ait olduğu bildirildi.

Haluk Yüksel - Harun Kaymaz - "Otomotivin kalbi" Bursa'dan, 2012 yılında firma bazlı yapılan 98 adet patent tescilinin, yüzde 87,75'nin (86) otomotiv firmalarına ait olduğu bildirildi.

AA muhabirinin Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Bursa'dan değişik tarihlerde başvuru yapan 19 firma, toplam 98 buluşu için patent tescili aldı. Makina sektöründe 3, tekstil, gıda ve mağaza ekipmanları sektörlerinden 2'şer, plastik, medikal ve inşaat sektörlerinden ise 1'er firma patent tescili yaptırırken, otomotiv sektörü, 7 firma ile öne çıktı.

Patent tescilinin yüzde 87,75 (86 adet) gibi ezici bir çoğunluğunu da yine otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından gerçekleştirildiği dikkati çekti, diğer sektörlerin payı yüzde 12,25 (12 adet) ile sınırlı kaldı.

OYAK Renault, Bursa'daki toplam patent tescilinin yüzde 70,40'ını (69 adet) tek başına gerçekleştirdi. Bu rakamla, OYAK Renault kentte otomotiv sektöründeki patent tescillerinin de yüzde 80,23'üne sahip oldu.

-"Otomatik kontrollü elektronik korna"-

Başvuru tarihi 2007-2012 aralığını kapsayan, ancak patent tescilleri 2012 yılında sonuçlanan, otomotiv sektörüne ait firma bazlı bazı buluş başlıkları ise şöyle:

"Taşıtların egzoz sisteminden veri toplamak için bir cihaz ve metot, Elektronik ve elektromanyetik sesli ikaz cihazları hava tahliye sistemi, Yolcu koltukları için katlanabilir yapıda başlık, Direksiyon rot mili somunu sökücü aparat, Otomatik kontrollü elektronik korna, Robot boyama ünitesi sprey kafası için nozul demontaj aparatı, Araç arka kapı açıp kapama mekanizması, Koordinasyon ve hakimiyet test cihazı, Tepki hızı tespit cihazı, Taşıt kaportası için kapı konumlandırma aparatı, Araç üretimi esnasında vites kutusu montajını kolaylaştıran destek aparatı, Ön cam dikiz aynası montaj aparatı, Koltuk taşıma aparatı, Zararlı ışınlardan koruyucu aparat, Şanzıman yağı seviye tespit ünitesi, Hız ve mesafe tahmini test cihazı, Otomatik taşlama makinesi, Fren diski sökme düzeneği, Plaka montaj aparatı, Direksiyon mili açısını ayarlama ve kontrol aparatı, Presten çıkan atık sacları geri kazanım sistemi, Fren merkezi pistonu konumlandırma aparatı, Tekerlek mili somunu otomatik sıkma makinesi."

-Diğer sektörler-

Diğer sektörlerde, patent tescilleri 2012 yılında sonuçlanan bazı buluşlar ise şunlar:

"Geri kazanılmak istenen asfalttan yeni bir asfalt tabakası üretmek üzere sıcak asfalt hazırlama sistemi ve metodu, Ağız içi protezlerde hassas tutuculu kilitli apareyi ve yöntemi, Ayçiçeği çekirdeğinden mamul ezme ve kakaolu krema, Yataklar oturma grupları ve benzeri ürünlerin sterilizasyonunu sağlayan bir ünite, Çok damarlı tek kat iplik üretim sistemi, Ispanak konservesi, Destekli bir tablaya sahip kesme makinesi, Kutu oluşturma ve yapıştırma makinesi, Plastik üzerine vakum makinesi ile kumaş kaplama (şekillendirme) yöntemi."

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Harun Kaymaz Haluk Yüksel Renault Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title