Haberler

Bursa Halk Otobüsü Şoförlerinin Engellilere Kötü Davranışı Parasal Krizden Kaynaklanmış

Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, özel halk otobüsü esnafının engelli vatandaşlara yönelik tavrına değinerek, Gelir yönünden kriz içerisindeler.

Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, özel halk otobüsü esnafının engelli vatandaşlara yönelik tavrına değinerek, Gelir yönünden kriz içerisindeler. Uzun süredir bunu dile getirmişler ama karşılık bulamamışlar. Bu kriz de onlarda asla tasvip etmeyeceğimiz davranış bozukluklarına dönüşmüşö dedi..

Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şubesi'nin düzenlediği toplantıda konuşan BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, son zamanlarda gündeme oturan engellilerin ulaşımda yaşadığı sıkıntılara değinirken, Bizim için hayata bakışımızın özeti şu; engelliler için yaptığımız her şey engelli olmayanların da hayatını kolaylaştırıyor. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için aldığınız tedbirler, örneğin bir rampa, bebek arabası olan bir annenin de hayatını kolaylaştırıyor. Etrafınızda tek bir şey göremezsiniz ki engelliler için yapılmış olsun da bir başkasının hayatına zorluk getirsin. Bunun için kullandığımız sistemlerin tamamında engellilerin hayatını kolaylaştırmak bizim bakış açımızö dedi.

HALK OTOBÜSLERİNDE ÇOK YAYGIN BİR DAVRANIŞ

Bursa'da engelli ve yaşlılara karşı, özellikle halk otobüslerinde karşılaştıkları olumsuz bir davranış modeli geliştiğini dile getiren Mehmet Kürşat Çapar, daha önceki uygulamaları da eleştirerek, Halk otobüsünü süren arkadaşı cezalandır, halk otobüsünü men et, bunu da paylaş, ceza kesilmiştir, bir daha olduğunda bir daha aynısını yaparsın kamuoyunun tepkisini de soğutursunuz, geçiştirirsiniz, biz bunu yapmadık. Onun yerine şunu yaptık; bu insanlar neden böyle davranıyorlar Bu davranış halk otobüsleri arasında çok yaygın bir davranış, dolayısıyla başka bir sebebi olmalıydı. Bir insan kötü olduğu için yaşanan bir ssorun değil bu. Sadece o davranışını yapan şöforden kaynaklanan bir şey değil, daha köklü bir sebebi olmalıydı. O da esnaf, toplamda kendi geçimini sağlayacak kadar gelir elde edemiyor ve bunu bir yana fatura ediyor. Halk otobüsü esnafı, belediyenin, karar vericinin, bu sisteme müdahale etkisi olan insanların dikkatini çekmeye çalışıyorö diye konuştu.

GELİRLERDE FARKLAR VAR

TBMM tarafından 65 yaş üzeri yaşlılarla engelli vatandaşlara ulaşımda bir hak tanındığını belirten BURULAŞ Genel Müdürü Çapar, bu hakkın korunması için vazifenin de belediyelerde olduğunu söyledi. Yaşanan sorunları önleme adına uzun bir analiz yaptıklarını kaydeden Çapar, BURULAŞ'ın şöforleri ile özel halk otobüsü şöforleri arasında gelirleri açısından önemli bir fark olduğunu belirterek, Gelir yönünden kriz içerisindeler. Özel halk otobüsündeki arkadaşlarımız uzun süredir bunu dile getirmişler, karşılık bulamamışlar ve bu da istenmeyen, asla tasvip etmeyeceğimiz, asla mazereti olmayan davranış bozukluklarına dönüşmüşö ifadelerini kullandı.

İNSANLAR BİZE SAYGI VE EMPATİ DUYMALI

Engelli olduğu gerekçesiyle tekerlekli sandalyesiyle halk otobüse alınmayan Necla Duygulu da konuklar arasında yer alırken, yaşadığı olayın 1 yıldır sürekli tekrarlandığını söyledi. Metroda astrım krizleri geçirdiğinden otobüslere mecbur olduğunu belirten Necla Duygulu, Doğan Haber Ajansı ile görüşmemin ardından aynı şekilde durakta bekledim, kameraların karşısında, otobüs geldi yolcuları aldı, lütfen beni de alın dedim, ben seni almak zorunda değilim dedi. Gaza bastı gitti, çaresiz bir şekilde arkasında kaldım. Bu 2 yılın sonunda bu nereye kadar dedim. Engelli öğrencileri almayan okullar var. Bundan sonra ben neresi gerekirse, orada olacağım. Artık kendimi eve kapatmayacağım. Ben bunu 1 yıldır trafik terörü olarak değerlendiriyorum. Biz bunları o kadar ağır bir şekilde yaşıyoruz ki, altyapı yok. İnsanların farkındalığı ve empatisi sadece bizlere acıma noktasında başlıyor. Oysa ki bizler acınacak halde değiliz, acıdıkları noktada yardım etmemeliler. İnsanlar bize saygı duymalı ve empati duymalı. Bu bakış açısıyla yaklaşıp değer vermelilerö şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Kürşat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title