Haberler

Burdur'un Değirmenleri Suya Hasret

Güncelleme:

Onikidir Şu Burdur'un Dermeni türküsüne konu olan yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip 12 değirmenden sadece 2'sinin çarkı halen dönüyor.

Burdur'da, sözleri Tepeli Hasan'a ait olan, Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen 'Onikidir Şu Burdur'un Dermeni' türküsüne konu olan yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip 12 değirmenden sadece 2'sinin çarkı halen dönüyor.

Kurna Köyü'nde başlayan, Burdur Çayı'nın üzerinde 1700'lü yıllarda bölgede yaşayan Rum ve Ermeniler tarafından yaptırılan 12 su değirmeni, yıllarca yöre halkına hizmet verdi. Burdur Çayı'nın suyunun azalmasıyla zamana uyularak, değirmenlerde su gücü yerine elektrik motoru kullanılmaya başlandı. Türkülere konu olacak kadar ünlü olan değirmenler, gelişen teknoloji, tarım arazilerinin azalması, ev ekmeğinin yerine fırın üretiminin almasıyla önemini yitirerek bir bir kapandı.

Tepeli Hasan'ın sözlerini yazdığı ve Muzaffer Sarısözen tarafıından derlenen 'Onikidir Şu Burdur'un Dermeni' türküsüne konu olan değirmenlerden bugün sadece 2'si ayakta kaldı. Bugün artık su çarkları dönmeyen 'Baş Değirmeni' ve 'Hamit Değirmeni', un fabrikası olarak hizmet veriyor. Bölgede kapısına kilit vurulan 'Ali Bey Değirmeni' ise Burdur Belediyesi tarafından satın alındı. Restore edilecek bina, 'Değirmen Müzesi'ne dönüştürülecek.

FABRİKAYA DÖNÜŞTÜLER

Berberoğlu Un Fabrikası adı altında hizmet veren Baş Değirmen, yıllık 125 ton kapasiteli dev bir fabrika. Fabrikanın ortaklarından Enver Berberoğlu, tarihi değirmeni modern bir fabrikaya dönüştürdüklerini söyledi. Un sanayiindeki en son teknolojiyle hizmet verdiklerini anlatan Berberoğlu, "Tam otomatik valsler, kare elekler ve pnömatik sistemle üretim yapıyoruz. Bütün unlarımız tam otomatik makinelerle el değmeden öğütülüyor ve paketleniyor" dedi.

Eski değirmen taşları ve su kanallarının birer anı olarak fabrikada sergilendiğini kaydeden Berberoğlu, "Geçmişte, değirmen taşları suyun gücüyle dönerdi. İnsuyu ve Gökpınar çaylarının suyu kesildi. Su kaynakları kurudu veya azaldı. Bu nedenle taşlar dönmemeye başladı. Zamana uyanlar, elektrikli motorlar kullandı ve modernize etti. Zamanın gerisinde kalanlar ise bir bir kapandı" diye konuştu.

DEĞİRMEN MÜZESİ KURULACAK

Burdur'da ayakta kalan diğer bir değirmen ise Burdur Belediyesi tarafından satın alınan Ali Bey Değirmeni. Bugün üretim yapılmayan değirmen, restore edilerek Değirmen Müzesi'ne dönüştürülecek. Müzede, geçmişten günümüze değirmencilikte kullanılan aletler ve üretim şekilleri sergilenecek. Burdur Belediye Başkanı Ak Partili Sebahattin Akkaya, değirmenin etrafındaki 12 dönümlük arazinin ise mesirelik alan olarak düzenleneceğini belirtti. Yakın bir zamanda projelendirecekleri Değirmen Müzesi'nin kent tarihine ışık tutacağını vurgulayan Başkan Akkaya, "Kente hem bir müze hem de bir mesire alanı kazandıracağız. Bu bölgeye gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje olacak" dedi.

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

Onikidir imanım aman, şu Burdur'un dermeni

Dermencisi efem aman Urum değil Ermeni

Ya kendisi efeler aman ya kellesi gelmeli

Ay karanlık efem görünmüyor izimiz

Üç kardeşiz efem kurban gitsin birimiz

Bir incecik yol gidiyor dermene

Oturmuşlar efem aman çayır ile çimene

Hem severim efeler aman hem döverim kime ne

Al karanfil aman mor şişede ıslanır

Bir gün olur efem deli gönül uslanır.

TÜRKÜLERE KONU OLAN 12 DEĞİRMEN:

1- Ayan Hasan Değirmeni- Kurna Köyünde (Yıkıldı)

2- Tıkırdık Değirmeni- Kurna Köyünde (Yıkıldı)

3- Çobanönü Değirmeni (Yıkıldı)

4- Tapucu Yakup Değirmeni (Yıkıldı)

5- Kaymakamoğlu Değirmeni-Osman Evciler (Yıkıldı)

6- Bavli Değirmeni (Yıkıldı)

7- Hatip Hoca Değirmeni (Kapalı)

8- Velicangil Değirmeni (Kapalı)

9- Kabacalı Değirmeni -Burdur Antalya Karayolu'nda (Kapalı)

10- Ali Bey Değirmeni (Müze Yapılacak)

11- Baş Değirmen (Berberoğlu Un Fabrikası)

12- Hamit Değirmeni (Emin Un) - Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muzaffer Sarısözen Sebahattin Akkaya Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title