Haberler

Burdur Halı Dokumacılığı Can Çekişiyor

Halı dokumacılığı can çekişiyor*- BURDUR'un Büğdüz Köyü'nde 1970'li yıllarda kurulan halı atölyelerinde 400'e yakın halı dokunurken, makine halılarının çıkmasıyla üretim bitme noktasına geldi.

Halı dokumacılığı can çekişiyor

*- BURDUR'un Büğdüz Köyü'nde 1970'li yıllarda kurulan halı atölyelerinde 400'e yakın halı dokunurken, makine halılarının çıkmasıyla üretim bitme noktasına geldi. Köyde halı dokuyan yalnızca 10 kişi kaldı.

Burdur'da 1971 yaşanan depremin ardından halkın gelir düzeyini artırmak için dönemin valisi Ömer Naci Bozkurt'un girişimiyle Büğdüz Köyü'ne halı atölyeleri kuruldu. Kısa sürede faaliyete geçen atölyelerde özellikle kadınlar çalışarak dokudukları ipek ve yün halılarla ev ekonomisine katkı sağladı. Son dönemde makine halılarının yaygınlaşmasıyla atölyelerdeki üretim de bitme noktasına geldi. O dönem 10'dan fazla atölyede 260'ın üzerinde tezgah bulunan köyde, günümüzde sadece 1 atölyede 8 tezgah kaldı. 400'e yakın kadının ipek ve yün halı dokuduğu köyde halı dokuyan sayısı ise 10'a düştü. Mevcut atölyede yalnızca özel siparişler üzerine üretim yapılıyor.

'GELİRİMİZ ÇOK İYİYDİ'

13 yaşından bu yana halı dokuduğunu söyleyen 43 yaşındaki Fatma Candan, bölgede halıcılığın bittiğini söyledi. 6 metrekare halıyı yaklaşık 2 ayda bitirdiklerini anlatan Candan, "Köyümüzde 90'lı yıllarda 300-400 kişi halı dokuyordu. Şu anda 10 kişi kaldık. O zamanlar gelirimiz çok iyiydi. Asgari ücret kadar gelirimiz vardı. Şu anda halıcılıktan pek fazla gelirimiz yok. 90'lı yıllarda ben ilk kurbanımı halıdan kazandığım para ile kestim. O kadar iyiydi. Ama şu an halıcılık bitti. Fabrika halıları çıkınca el halılarına ilgi azaldı. Halı dokuyanlar başka iş sahalarına gitti" dedi.

'HALICILIK BİTTİ'

31 yaşındaki Kadriye Altın da annesi halı dokurken kendisinin de halı tezgahları arasında oynayarak büyüdüğünü aktardı. Evlendikten sonra kendisinin de halı dokumaya başladığını belirten Altın, "Ortam güzeldi, arkadaşlıklar güzeldi. Hem halı dokur hem hayvanlarımıza bakardık. Ama şimdi insanlar sigortalı iş arıyor. Şu anda Büğdüz'de halıcılık bitti. Keşke halıcılık ölmese de devam etse. Geleneklerimizi sürdürsek. Makine halıları çıktı, yün halılar, ipek halılar bitti" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Naci Bozkurt Büğdüz Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title