Haberler

Bü'de Ortadoğu ve Türkmenler Konuşuldu

Bartın Üniversitesi'nde (BÜ) akademisyenler, gazeteciler ve Suriye Türkmen Milli Hareketi'nden konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilen konferansta 'Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkmenler' konuşuldu.

BÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan'ın oturum başkanlığını yaptığı konferansta BÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Kuşçuzade, Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzarslan ve Suriye Türkmen Milli Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci konuşmacı olarak katıldı. Konferansta, Suriye ve Irak başta olmak üzere Lübnan ve Filistin'deki Türkmenler hakkında pek çok bilinmeyen konu ele alındı.

Konferansın açılışında konuşan BÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, "Bölgemizdeki sorunlarının başında gelen Ortadoğu'daki Türkmen meselesi problemlerimiz arasında bulunuyor. Bununla ilgili uzmanları getirerek probleminin ne olduğunu tespit edilmesi ve çözümlerinin aranması bizim görevlerimizin arasındaydı. Rektörümüze teşekkür etmek istiyorum. Daha önce yapılan etkinliklerde görüldüğü üzere bu tür etkinliklerde üniversitemizin misyonunu da ortaya koyuyor. Yani üniversitemiz, görevini ve misyonunu gereğince yapıyor" dedi.

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu ise, "Ülkemiz ve milletimiz açısından gerçekten hassas bir dönem geçiriyoruz. Bugün Kırım, Kerkük, Halep, Şam kan ağlıyor. Derdimiz derin, yaramızdan kan damlıyor. Bugün bu üniversitede bu büyük derdin bu akan kanın nasıl durduracağıyla dertlenen insanların bir araya geldiği burada bu derdi konuşacağız, yarımızı nasıl sararız, bu akan kanı nasıl durdurabilirizi tartışacağız. Türkiye ve bölgemiz çok hassas bir dönemden geçiyor. O sebeple hangi dili konuşursak, hangi renkte olursak olalım aynı Allah'a, aynı kitaba ve aynı coğrafyanın kaderine mahkum olan insanlar Allah'a inanan insanlar olarak bu coğrafyadaki kardeşlik bağlarımızı kardeşlik, kardeşlik hukukumuzu geliştirerek birliğimizi yeniden kurmak durumundayız. Kurabilirsek geleceğin dünyasının, barışının, huzurunun ve kardeşliğinin teminatını da yeniden ortaya çıkarmış olacağız" dedi.

"HAKKI SAVUNDUĞUMUZ MÜDDETÇE BİZ GALİP ÇIKACAĞIZ"

Konuşmaların ardından konferansın oturum başkanlığını yapan BÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, "Bugün güncel, tarihin akışını değiştirecek olan bir konuyu gündemimiz almış bulunuyoruz. Bu coğrafyada yaşamanın bedelleri var. Bu olacaktır da. Bu nedenle yaşananlar ne ilk ne de sondur. Biz her zaman bunlara hazırlıklı olmalıyız. Bölgemizde yaşanan bu cinayetler ve zulümler serisi bizim kendimizi yeniden sorgulamamıza, aramızdaki ufak tefek ayrılıkları görmezden gelerek, yeniden tarihin akışına yeniden yol oluşturacak olaylar silsilesine yol açıyor. Ben buna yürekten inanıyorum. Biz bin yıllık neslin mirasçıları olarak büyük olayların başlatıcısı olacağız. Bu batının bizim üzerindeki hesaplarının da bitmediğinin göstergesidir. Bu hesaplaşmaların bitmeyeceği de açıktır. Böylesine büyük felaketler değerlerimizin yeniden ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunların bu şekilde yaşanmasını istemeyiz ama maalesef tarihten gelen kaderimiz bu. Bizim umutsuzluğa kapılmamamız lazım. Biz haklı bir davanın içindeysek korkmamıza neden yok. Hakkı savunduğumuz müddetçe biz galip çıkacağız. Bundan şüphemiz yoktur" dedi.

"TELAFER'E SAHİP ÇIKILMALI"

Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip de, Irak'ta yaşanan sorunlara değindi. Irak'ta Kerkük'ün şu anki yapısı itibariyle Türkiye'nin etkisinin en az olduğu bölge olduğunu kaydeden Nakip, Türkiye'nin geçmişte yaptığı hataların günümüzde Telafer'de yapılmaması gerektiğini ifade etti. Telafer'de 500 bin Türkmen'in yaşadığına dikkat çeken Nakip, "Türkiye Telafer'e sahip çıkmalıdır" dedi.

"MEZHEPSEL SAVAŞLAR YAŞANIYOR"

Suriye Türkmen Milli Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci de Suriye'deki mevcut yapının geçmişten günümüze gelen bir yapı olduğunu, Esad yönetiminin zulmünün yeni olmadığına dikkat çekti. Ülkenin ciddi bir mezhepsel ayrışma içinde olduğunu kaydeden Cevizci, özellikle İran'ın Esad ailesinin Nusayri olması nedeniyle yanında olduğunu kaydetti. Esad yönetiminin iktidara geliş sürecini de aktaran Cevizci, Türkmenlerin oluşması muhtemel yeni bir yönetimde de gözardı edilmemesi gerektiğini anlattı.

"TÜRKİYE GÜÇLENİRSE ORTADOĞU RAHATLAR"

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan da konuşmasına bölgeyi ziyaretlerinde yaşadığı olaylardan örnekler vererek başladı. Bölge halkının özellikle Türkiye'den büyük beklentilerinin olduğunu kaydeden Yavuzaslan, "Türkiye güçlenirse, Ortadoğu refaha kavuşur. Buradan gençlere sesleniyorum. Türkiye'nin güçlenmesi gençlerle olur. Bunun için her genç, ülkesine faydalı olmalıdır. Okudukları bölümleri en iyi şekilde okuyup, ülkenin büyümesi için bir katkı da kendileri vermelidir" dedi.

BÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Belediye Başkan Vekili Hasan Arınan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mahir Nakip Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title