Haberler

Borsa caiz mi? Diyanete göre Katılım bankası caiz mi? Altın hesabı caiz mi? Kasko caiz mi?

Güncelleme:

Bazı durumlar için merak edilen caiz mi sorusu, günlük hayatta en çok borsa, katılım bankası ve altın hesabı için merak ediliyor. Peki, caiz ne demek? Caiz değildir ne demek? Caiz olmayan şeyler arasında borsa, katılım bankası, altın hesabı ve kasko yer alıyor mu?

Caiz kelimesi İslam adına oldukça değerli bir kelimedir.Bu kelime birçok şeyi çağrıştırdığı gibi pek çok anlama da gelir. Din büyükleri caizin kelime anlamı nı ve nelerin bu kategoriye girdiğini yada girmediğini sık sık araştırır. Peki, caiz ne demek? Caiz olmayan şeyler nelerdir?

CAİZ NE DEMEK?

Caiz, İslami terim. Efâl-i mükellefin'dendir.

Yapılmasında veya terkinde dinî yönden hiçbir mahzûru bulunmayan, yani, mükellefin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu işlerdir. Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi... Mübah olan bu gibi işlerin ne yapılmasında sevab vardır, ne de terkinde günâh vardır.

İslam dininde inanan kişinin gerçekleştirmesine (yapmasına) Allah tarafından izin verilen fiillere verilen isimdir. Her ne kadar sözcük köken bakımından bir İslam dini terimi olsa da Türkçede "yapılmasına izin verilen" manasında hem dinî hem de dinî olmayan şekilde kullanılmaktadır. Sözcük olarak mübâh Arapça kökenlidir.

CAİZ DEĞİLDİR NE DEMEK? CAİZ OLMAMAK NE ANLAMA GELİR?

Caiz değil kelimesi birçok anlam barındırmaktadır. Caiz değil mekruh, haram, küfür, sahih değildir, itibar edilmez anlamları taşımaktadır.

CAİZ OLMAK NE ANLAMA GELİR?

Caiz olmak ve caizdir kelimeleri ise bir iş veya olay karşısında işlenmesinde ve yapılmasında sakınca bulunmamak anlamı taşımaktadır.

CAİZ MİDİR NE DEMEK?

Bir olayın ve durumun caiz olup olmadığını anlamak için soru olan "Caiz midir?"e cevap olarak caizdir veya caiz değildir yanıtları verilir.

BORSA CAİZ Mİ?

Borsa'da açığa satış işlemi yapmak caiz midir?

Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının (hisse senedi gibi) satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder.

Borsada belli hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların başvurduğu bu yöntemde, fiyatı yüksek olan hisselerin satılması ve fiyatlar düştüğünde tekrar satın alınarak sahibine iade edilmesi suretiyle aradaki fiyat farkından kazanç elde edilmesi hedeflenir. İşlemin yapıldığı günden takas gününe (T+2) kadar olan süre içerisinde yatırımcının beklentisi (fiyat düşüşü) gerçekleştiği takdirde satılan hisse senetleri piyasadan satın alınarak karşı tarafa teslim edilir ve işlem sonlandırılmış olur. Ancak bu süre zarfında beklenti gerçekleşmediği takdirde, satılan hisse senetlerinin takas günü bir şekilde teslim edilmesi gerektiğinden, bu miktardaki hisse bir başka kaynaktan borç suretiyle temin edilerek işlem kapatılır.

İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.

Borsa caiz mi? Diyanete göre Katılım bankası caiz mi? Altın hesabı caiz mi? Kasko caiz mi?

KATILIM BANKASI CAİZ Mİ?

İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.

Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez. Ancak İslam'ın genel muamelat esaslarına uymayan faiz gibi işlemler ise hangi ad altında ve kim tarafından yapılırsa yapılsın caiz değildir.

Sonuç olarak, katılım bankaları kâr-zarar ortaklığı hesaplarında topladıkları paraları yukarıda maddeler halinde yer verilen işlemler ve benzeri yöntemlerle işletiyorlarsa, o takdirde onların dağıttıkları kârları almak caizdir. Aksi takdirde caiz olmaz. Öte yandan katılım bankalarının icra ettiği işlemleri araştırmak ise bu bankalarla iş yapan kişinin kendi sorumluluğundadır.

Daha fazlası için Diyanet sayfasına ulaşabilirsiniz.

ALTIN HESABI CAİZ Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı "Altına yatırım yapmak haram değildir," dedi.

Nedenlerini ise şöyle açıkladı:

" Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir."

Bigpara'nın sorusuna cevap olarak Diyanet, bankalarla işlemlerin de nasıl dine uygun yapılabileceğinin yanıtı verdi:

"Buna göre bankalarının satışa sunduğu altını o günkü altın kuru üzerinden satın almak suretiyle paranın altına endekslenmesinden sonra bu altının bankaya emanet olarak bırakılması, daha sonra istenildiği vakit yeni kur üzerinden tekrar bankaya satılması caizdir."

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title