Haberler

Bmgk'nın Suriye'ye Öncü Gözlemci Misyonu Gönderme Kararı

Özlem Şahin Şakar - BM Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye BM gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin kararı, Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden krize ilişkin olarak BMGK üyeleri tarafından...

Özlem Şahin Şakar - BM Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye BM gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin kararı, Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden krize ilişkin olarak BMGK üyeleri tarafından "oybirliğiyle" kabul edilen ilk karar olması ve BMGK'nın bu konuda en sonunda "tek sesle" hareket ettiğini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

BMGK'nın uluslararası hukuk açısından bağlayıcı olan kararına, Suriye'deki krize ilişkin iki ayrı karar tasarısını daha önce veto eden Rusya ve Çin'in de destek vermesi de son derece önemli görülüyor.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İngiltere'nin kararın kabulünü memnuniyetle karşıladığını ancak bu kararın Suriye rejiminin, kendi halkına karşı zalim baskı başlatmasından 15 ay sonrasında alınan, "geç bir karar" olduğunu belirtti.

Suriye'de hayatını kaybeden insanların sayısının 10 bini geçtiğini söyleyen Grant, "bu küçük fırsat penceresinin Suriye'deki kan dökümünü ve krizi durdurmasını umut ettiklerini" belirtti.

Bu kararın "ilk adım" olduğunu dile getiren Grant, yerleşim mekezlerinde Suriye ordusunun hala ağır silahlarıyla varlığını sürdürdüğünü kaydetti. Grant, şiddetin tümüyle durmasının ardından Suriye'de siyasi geçiş sürecinini başlaması gerektiğini de kaydetti.

Grant bir soru üzerine, Annan Planı'nın Esed'in görevini bırakmasını öngörmediğini ancak siyasi geçiş süreci için Beşşar Esed'in bir kişiyi atamasının öngörüldüğünü kaydetti.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud da açıklamasında, bu kararın şiddetin sona ermesine yol açmasını umduklarını ancak Suriye yönetiminin Humus'taki yeni saldırılarının, "rejimin taahhütlerinde samimi olduğu konusunda ciddi şüpheler yarattığını" söyledi.

BMGK'nın dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da ABD adına yaptığı açıklamada, Humus'taki saldırıların, 12 Nisan'daki ateşkesin

"kesinlikle ihlali" olduğunu vurguladı.

ABD'nin bugün BMGK tarafından alınan karardan memnun olsa da "bir hayal içinde olmadığını" da belirten Rice, Suriye rejiminin Humus'ta bugün bombardıman yaptığını ve Halep'te bir cenaze töreninde yas tutanlara ateş açtığını söyledi.

Rice, "Şu an şiddeti ve akan kanı durdurma, istikrarlı ve demokratik bir Suriye'ye geçme yönünde önemli bir fırsat var ve bu önemli fırsatı da Suriye kullanmalı" diye konuştu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin de açıklamasında, Rusya'nın bugün kabul edilen karar metninden memnun olduğunu, uzun müzakereler sonucunda uzlaşmaya varılan metnin "şimdi daha dengeli" olduğunu belirtti. Çurkin kararda sadece Suriye rejiminin değil muhalif güçlerin de şiddeti sona erdirmeleri gerektiğinin açıkça belirtildiğini vurguladı.

Çurkin, "Şu an son derece önemli bir dönemeçteyiz, tüm taraflar şiddeti bırakmalı. Suriye'de çok fazla ölüm oldu, çok fazla acı yaşandı ve kriz büyürse bunun tüm bölge için çok fazla yıkıcı sonucu olur" dedi.

- BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Rusya Federasyonu Susan Rice Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title