Haberler

Bin Ladin'in Nasıl Öldürüldüğünü Anlatan Kitap

Güncelleme:

Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda görev almış bir askerin yazdığı kitabın içeriğinin, daha önce yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla çeliştiği ortaya çıktı.

Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda görev almış bir askerin yazdığı kitabın içeriğinin, daha önce yetkililer tarafından yapılan açıklamalarla çeliştiği ve El Kaide liderinin, özel birlik tarafından öldürüldüğü sırada gerçekten bir tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusunu gündeme getirdiği bildirildi.

Dutton Yayınevi tarafından gelecek hafta yayımlanacak, "No Easy Day" adlı kitabı, "Mark Owen" takma adıyla yazan eski deniz komandosu Matt Bissonnette, Bin Ladin'in, evin en üst katındaki yatak odası kapısından koridora bakarken kafasından vurulduğunu ileri sürdü.

Zifiri karanlıkta merdivenlerden üst kata çıkarken iki el ateş edildiğini yazan ancak kimin ateş ettiğine değinmeyen Bissonnette, en öndeki askerin koridorun sağ tarafındaki bir kapıdan kafasını uzatan bir erkek gördüğünü ifade etti.

Bissonnette, özel birliğin, bu kişiyi, peşinden gittikleri yatak odasında kafasının sağ tarafında bir kurşun deliğiyle kan gölü içinde yatarken bulduğunu belirtti.

Matt Bissonnette, kitabında Bin Ladin'in ölüm anını şöyle aktardı:

"İki kadın, adamın bedeninin üzerine kapanmış ağlıyordu. Öndeki asker, kadınları odanın bir köşesine doğru uzaklaştırdı. Sonra diğer askerlerle silahlarını hala can çekişen adama yönelttiler ve hareketsiz kalana dek birkaç kez ateş ettiler. Adamın Bin Ladin olduğundan emin olmak için yüzündeki kanı sildiler. Daha sonra oda aranırken kapı aralığına saklanmış iki silah bulundu. Ancak silahlara dokunulmamıştı."

Yetkililer, 2011'de Pakistan'da düzenlenen operasyonun ardından yaptıkları açıklamada, özel birliğin Bin Ladin'e yatak odasına kaçtıktan sonra, tehdit oluşturduğu için ateş ettiğini belirtmişti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, kitap ile resmi açıklama arasındaki çelişki hakkında herhangi bir yorum yapmadı ancak basın organlarına gönderdiği elektronik postada şunları yazdı:

"Başkan Barack Obama'nın, adaletin sağlandığı o gece söylediği gibi operasyonu düzenleyen askerlere profesyonellik, vatanseverlik ve ülkesine hizmet edenlerin eşsiz cesaretini sergiledikleri için teşekkür ediyoruz."

Dutton Yayınevi, 11 Eylül'de yayımlanması planlanan, "No Easy Day" adlı kitabın erken sipariş olanağı sunan Amazon.com ve Barnes & Noble.com gibi kitap satış sitelerinde şimdiden en çok satanlar listesine girmesinin ardından 4 Eylül'de piyasaya verileceğini belirtti.

Bu arada, Associated Press'in bir kopyasını ele geçirdiği kitap, operasyonun Bin Ladin'i yakalamak için mi yoksa öldürmek için mi düzenlendiği sorusunu da tekrar gündeme taşıyor.

Bissonnette, kitabında operasyon öncesi verilen brifingte, yetkililerin askerlere bunun bir suikast operasyonu olmadığını söylediğini ve Bin Ladin'i tehdit oluşturmaması durumunda gözaltına almaları talimatını verdiklerini belirtti.

Kitap, Bin Ladin'in cenazesinin nasıl taşındığıyla ilgili de ayrıntılı bilgi veriyor. ABD yetkililerin, Bin Ladin'in cenazesine, Müslüman geleneklerine uygun biçimde denize atılmadan önce gerekli saygının gösterildiğini ifade etmesine karşın kitapta, cenazenin, helikopter kabininin ortasında askerlerin ayaklarının dibinde yatırıldığı, bir askerin de oturduğu belirtiliyor.

ABD askerlerinin, bazen yer yokluğu yaşanan helikopterlerde öldürdükleri kişinin üzerine oturmak zorunda kaldıkları biliniyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, dün yaptığı açıklamada, bakanlık yetkililerinin kitabın bir kopyasını incelediğini söylemişti.

Pentagon, ordudan geçen yıl emekli olan Bissonette'nin kitabını askeri gizlilik anlaşmaları gereği piyasaya sürülme öncesinde gözden geçirilmesi için yetkililerin bilgisine sunmadığını ifade etmişti. Pentagon kuralları gereği, emekli personel, eski çalışan ya da aktif görevde olmayan yedek askerlerin, kamuoyuyla paylaşacakları bilgiler ulusal güvenlik gerekçesiyle kontrole tabii tutuluyor.

Bissonette ise kitabında ulusal güvenliği tehlikeye sokabilecek hiçbir gizli ya da hassas bilgiye yer vermediğini ifade etti.

Öte yandan, El Kaide örgütü, internet sitelerinde bir fotoğrafını yayımladıkları kitabın yazarının öldürülmesi çağrısında bulundu.

Muhabir: Umur Koçak Semiz / AP

Yayıncı: Murat Taydaş - WASHİNGTON

Kaynak: AA / Güncel

Usame Bin Ladin Mark Owen Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title